Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Sfânta Parascheva, sărbătorită de creștinii ortodocși pe 14 octombrie. Obiceiuri și tradiții

Mădălina Opriș

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Sfânta Parascheva sărbătorită pe creștinii ortodocși pe 14 octombrie. Obiceiuri și tradiții

Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva, este prăznuită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 14 octombrie. Cuvioasa este sărbătorită nu doar de către Biserica Ortodoxă Română ci și de către alte biserici de rit oriental. De asemenea, este cunoscută ca fiind sfânta patroană a Moldovei.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Citește și: Nume care se sărbătoresc de Sfânta Parascheva

Nu foarte mulți pelerini care obișnuiesc să vină în fiecare an la Iași să se închine la moaștele Sfintei știu că veșmintele sale poartă o broderie specială.

Domnitorul Vasile Lupu, a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași în anul 1641 și le-a așezat în ctitoria sa, Biserica Sfinșii Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor în Capitala Moldovei a fost văzută ca un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domsf-parachiva-icoana-pe-sticlanitorul de atunci al Moldovei a plătit în întregime datoriile Patriarhiei Ecumenice. Începând cu anul 1889, moaștele Cuvioasei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Conform credinței populare, în această zi este interzis să calci, să coși, să faci de mâncare sau orice alte treburi în gospodărie. Se spune că dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.

O altă superstiție străveche spune că, printre bucatele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie sa fie poamene cu cruce, nucile, castraveții și pepenele roșu. În schimb, este recomandată împărțirea de must și de vin nou, dar și de pâine și lipie.

Potrivit tradiției, Sfânta Cuvioasă Parascheva se roagă la bunul Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. În popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămică, este recomandat să împarți din bucatele tale cu copiii sărmani. Astfel, Sfânta te va ocroti la naștere, iar nașterea copilului va fi una ușoară și lipsită de dureri.

Mai mult decât atât, se fac și unele previziuni ale vremii în funcție de cum se prezintă vremea în ziua în care Sfânta este prăznuită (14 octombrie), dar ținând cont și de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarna va fi una grea, lungă și friguroasă. Iar dacă oile dorm risipite, iarna va fi domoală și blândă.

Citește și: Mesaje de Sfânta Parascheva • Urări și felicitări de bine care pot fi transmise prin SMS pentru Sf. Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei

Preoșii spun că moaștele Sfintei sunt îmbrăcate după unele ritualuri bisericești, la care participă doar preoți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Totuși, foarte puțini creștini știu că Sfânta Cuvioasă poartă și un blestem, care datează încă din anul 1641.

Sub veșmintele în care Sfânta este îmbrăcată în fiecare an, moaștele acesteia mai poartă o ținută care nu se dă jos niciodată. Această ținută are și un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu dar și al Mitropolitului Varlaam care spune: „blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.”

Veșmântul Sfintei se face după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii obișnuiesc să țină post și să facă rugăciune înainte de a începe să le lucreze.

Veșmintele ocrotitoarei Moldovei se schimbă de cinci ori pe an și se dăruiesc de Înalt Prea Sfinția Sa Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iași de 371 de ani.

Sursa: calendarortodox.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie

Unirea Ziarul

Published

on

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea