Sfântă Maria Mare. Ce nu ai voie să faci în această zi și cum pot fetele să-și găsească alesul. TRADIȚII și SUPERSTIȚII
Sâmbătă, 15 august, creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox.
Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, Sântămăria sau Uspenia, celebrează ziua în care Fecioara Maria şi-a dat sfârşitul. În popor se spune că este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. De asemenea, pe 15 august, este celebrată şi Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.
Cum se întâmplă cu mai toate sărbătorile religioase, și sărbătoarea Sfintei Marii aduce cu ea o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții.
Potrivit tradiției populare, această sărbătoare se ține mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naștere ușoară și pentru vindecări. Oamenii merg la biserică unde înalță rugăciuni Fecioarei Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbații pentru recolte bogate.
De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate trebuie să poarte în sân un fir de năprasnic (ferigă în unele zone) și să se roage la icoana Maicii Domnului, ținând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare, această plantă a dragostei atrăgând totodată pețitori în jurul fetei respective. Înțelepții satului sunt cei care, conform tradiției, trebuie să împartă flori de năprasnic tinerelor fete pentru a le ajuta să își găsească un bun creștin ca soț.
De asemenea, de Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să își taie părul și să-l arunce la gunoi, iar dacă vor să nu fie loviţi de soartă, bărbaţii nu trebuie să se scalde în apele curgătoare. De asemenea, este interzis dormitul afară, pe prispă, mersul înapoi sau aprinderea focului (în interiorul casei sau în exterior).
Se mai spune că dacă vor lucra în această zi mare, gospodarii vor avea recoltele blestemate și fără roade, iar vitele li se vor îmbolnăvi și gospodăria se va destrăma.
Icoanele se împodobesc cu flori
În ziua marelui praznic, icoana Maicii Domnului, considerată ocrotitoarea familiei, care le ajută pe mame să aibe prunci norocoși este împodobită cu flori pentru ca norocul să nu părăsească acea familie.
Despre florile culese azi și puse la icoane se zice că au puteri tămăduitoare, că alină durerile şi că protejează de fulgere.
O altă datină spune că uşa trebuie ţinută deschisă, pentru ca Maica Domnului să poată intra în casă ca să aducă binecuvântare.
Se deschide sezonul nunților
În ziua de l6 august se deschise sezonul nunților, care se încheie în data de 14 noiembrie, când se lasă sec pentru Postul Crăciunului. În acest interval, se fac nunți, se desfășoară târguri și iarmaroace de toamnă, dar nu sunt uitatate nici rudele plecate în eternitate, pentru că se fac praznice de pomenire a celor trecuți la viața veșnică.
Ce trebuie să facă femeile însărcinate?
În tradiția populară, în intervalul 14-16 august, femeile însărcinate respectă o datină numită”cercurile Maicii Domnului”. În aceste zile, pentru ca Maica Domnului să le ajute și să le protejeze să nască fără probleme prunci sănătoși, viitoarele mame nu lucrează.
Prin traditie, datina este respectată cu sfințenie în Moldova, unde s-a constatat că în această zonă geografică se nasc mulți copii. În credința populară, Maica Domnului protejează întrega familie și menține armonia și sporul casei.
În perioada rămasă până la 8 septembrie, când e sărbătorită Sfânta Maria Mică, se lucrează intens la semănăturile de toamnă, pentru ca rodul să fie bogat.(C.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi Cea mai populară sărbătoare a zilei de 4 noiembrie este Ziua bomboanelor (CandyDay). Ele ne atrag prin varietatea de culori, arome, dimensiuni şi forme, uneori amuzante. La începutul secolului al XIII-lea, englezii au împrumutat un cuvânt […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba