Sezonul de schi continuă în Alba. STAREA PÂRTIILOR la Arieșeni și Șureanu, în weekend
Sezonul de schi continuă în județul Alba. Pârtiile de la Șureanu se află în condiții neașteptat de bune, în urma ploilor și perioadelor de încălzire care s-au succedat în ultimul timp. Zăpadă există din belșug, atât pe pârtii, cât și în zonele de off-piste, iar instalațiile funcționează în regim normal. O mare problemă, însă, o reprezintă ultima parte a drumului de acces, între Luncile Prigoanei și pârtii, pentru parcurgerea căruia sunt absolut necesare lanțurile pentru roți.
vremea a început să se răcească și la Arieșeni, păstrând zăpada în condiții mult mai bune decât până acum. Se poate schia atât pe Vârtop 1, cât și pe Vârtop 2, iar serviciile turistice sunt active în stațiune. Urmează o răcire și mai accentuată a vremii, ceea ce nu poate fi decât veste bună pentru sezonul de iarnă din Arieșeni.
Vă prezentăm mai jos informaţii, valabile în perioada 6-7 februarie 2016, despre căile de acces în staţiunile montane, condiţiile meteo, drumuri, programul instalaţiilor de cablu și câteva sfaturi de buzunar furnizate de Florian-Rareș Tileaga, monitor schi în Munții Șureanu:
- Domeniul Schiabil Şureanu
– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Pârtii funcționale: 6 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_3, C_4)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam:http://live.schisureanu.ro
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului Sebeș – lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în totalitate.
Starea drumului lacul Oașa – Luncile Prigoanei (12 km): drumul este deszăpezit și practicabil fără probleme de către orice tip de autoturism. Sunt recomandate lanțurile pentru roți.
Starea drumului Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Șureanu (6 km): ploile, căldura și traficul rutier intens din ultimele zile au deteriorat puternic starea drumului între Luncile Prigoanei și pârtii. Există șanțuri adânci pe toată lungimea drumului, pe linia roților de mașină, precum și bulgări de gheață și porțiuni înguste, care fac din ce în ce mai dificilă urcarea spre pârtii. De asemenea, evitați coborârea de la pârtii în orele dimineții și urcarea spre pârtii în orele amiezii. Sunt absolut necesare lanțurile pentru roți.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se schiază în condiții bune pe 6 dintre cele 8 pârtii (adică pe A_1, A_2, A_3, C_1, C_3, C_4), iar calitatea zăpezii este mai mult decât satisfăcătoare, ținând cont de fenomenele meteo contrastante (încălziri bruște, ploi, ninsori violente, viscol) care au afectat-o recent. Stratul de zăpadă bătătorită măsoară circa 25-30 cm, iar cel de zăpadă nebătătorită între 40 și 60 cm. De asemenea, zonele alpine de off-piste de la Șureanu sunt relativ practicabile, însă vă recomand prudență maximă, dat fiind că zăpada este în permanență viscolită. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania), urmează o răcire a vremii (cu temperaturi între -10 și 0 grade Celsius), ceea ce va asigura o bună păstrare a zăpezii pe pârtii. De asemenea, semne bune pentru sezonul de la Șureanu sunt așteptate săptămâna viitoare, când va ninge din nou. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfaturi de buzunar:
– dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți și faceți o probă de montare acasă.
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.
- Arieşeni (Vârtop)
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam:
Vârtop 2 – http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html
Vârtop 1 – http://www.todeaturism.ro
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: stratul de zăpadă măsoară aproximativ 20-30 cm pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2. Deși zăpada a fost afectată de încălzirea vremii, totuși răcirea vremii va păstra zăpada în condiții acceptabile. Instalațiile de transport pe cablu vor funcționa în regim normal.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni vremea se va răci în weekend, iar temperatura va oscila între -8 și 3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturi de buzunar:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– nu consumați alcool în exces înainte de a schia;
– păstrați atenția la pârtia de sănii;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
23 decembrie 1989: La Alba Iulia, un elicopter cu generali era doborât de rafalele unei arme
23 decembrie 1989: La Alba Iulia, un elicopter cu generali era doborât de rafalele unei arme 23 decembrie 1989: Seara, un elicopter în care se aflau Generalul Constantin Nuţă, în 1989 şeful Miliţiei şi fost şef la Contrainformaţile Militare și adjunctul acestuia, generalul Velicu Mihalea, s-a prăbuşit în apropierea municipiului Alba Iulia, lângă o unitate […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana