Sezonul de schi continuă cu succes în județul Alba. STAREA PÂRTIILOR la Arieșeni și Șureanu, în perioada 17-23 februarie
Sezonul de schi continuă în condiții bune în județul Alba. Pârtiile de la Șureanu sunt, în continuare, perfecte pentru schi, cu toate că nu a mai nins în ultimul timp, iar vremea s-a încălzit treptat. Zăpada, deși nu la fel de proaspătă ca acum o săptămână, este ideală pe pârtii și în off-piste, drumul se prezintă acceptabil (dar sunt necesare lanțurile), urmează câteva ninsori, așadar aveți în continuare motive reale să credeți în iarna de la Șureanu și să vă bucurați de ea.
Nici la Arieșeni nu a mai nins de o bună bucată de vreme, iar vremea tinde să se încălzească, însă părtiile se prezintă remarcabil de bine pentru această perioadă a sezonului.
• Domeniul Schiabil Şureanu
– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.
Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): din cauza încălzirii vremii, drumul este acoperit de gheață și are porțiuni tot mai numeroase cu gropi, șanțuri și noroi. Este ideal să vă montați lanțurile începând cu mănăstirea Oașa, pentru a evita crearea oricărui ambuteiaj. Vă recomandăm răbdare și prudență.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: sunt deschise 6 pârtii din 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4), iar stratul de zăpadă care le acoperă este incredibil de bun pentru acest mijloc de februarie. Zăpada nu mai este atât de proaspătă ca acum câteva zile, există unele porțiuni cu iarbă (pe vârfuri de pantă), dar nicidecum nu poate fi vorba de scăderea în calitate a sezonului. Zăpadă există, încă, din belșug pe toate pârtiile, iar suprafața schiabilă pe pârtii este aproape perfectă. În afara pârtiilor, însă, stratul de zăpadă nu mai este atât de adecvat pentru freeride; zăpada este măcinată de schiori și boarderi, ceea ce poate îngreuna coborârea. Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 17-23 februarie 2017, vreme instabilă, cu ninsori sâmbătă, Duminică, luni și marți. Temperaturile se vor menține între -12 și -2 grade Celsius și este foarte posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie puternic afectatată. De asemenea, vântul va sufla cu intensitate pe vârfuri, așadar echipați-vă pentru condiții grele!
Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei (0762 501 913).
Sfaturi de buzunar:
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
Pentru informații adiționale și webcam-uri live, intrați pe www.schisureanu.ro
• Arieşeni (Vârtop)
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele
Evaluare generală: deși nu a mai nins de o bună bucată de vreme, iar vremea se încălzește treptat, pârtiile de la Arieșeni se prezintă remarcabil de bine pentru această perioadă a sezonului.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: stratul de zăpadă a scăzut vizibil, datorită încălzirii vremii. Acest fapt, însă, nu ar trebui să-i descurajeze pe iubitorii sporturilor de iarnă, întrucât zăpadă schiabilă a rămas, încă, suficientă pe ambele pârtii. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță zile cu precipitații, în perioada 17-23 februarie 2017, care se pot transforma în lapoviță sau chiar ploaie. Temperaturile se vor încadra între -10 și 0 grade Celsius. E posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturi de buzunar:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.
– nu consumați alcool înainte de a schia.
sursa: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
11 – 17 noiembrie 2024 | DSP Alba: Peste 3.000 de cazuri de infecții acute respiratorii în județ și două de gripă. Numărul de bolnavi cu pneumonii, în creștere. Câte persoane au fost internate
11 – 17 noiembrie 2024 | DSP Alba: Peste 3.000 de cazuri de infecții acute respiratorii în județ și două de gripă. Numărul de bolnavi cu pneumonii, în creștere. Câte persoane au fost internate Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a transmis marți, 19 noiembrie 2024, cea mai recentă situație cu cazurile de infecții respiratorii, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii