Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Sesiune de examene DELF/DALF la Alba Iulia. Pentru familiarizarea candidaților, la Colegiul ”HCC” se organizează o simulare gratuită

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pentru a doua oară în județul Alba se va organiza o sesiune de examene DELF/DALF (examene de limba franceză cu recunoaștere internațională) la Universitatea „1 Decembrie 1918”, în perioada 12-13 decembrie 2015.

uabPentru a familiariza potențialii candidați (elevi din clasele V-XII) cu structura și atmosfera examenelor, la inițiativa Institutului Francez din Cluj-Napoca şi a IȘJ Alba se va organiza în data de 18 noiembrie 2015, ora 14,00, o simulare gratuită DELF (pentru 2 dintre cele 4 competeţe vizate de examenul DELF: Înţelegerea unui text audiat, Producerea de mesaje orale) la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, liceu cu secție bilingvă francofonă.

Simularea are loc sub coordonarea dnei Mihaela Popa, director de cursuri la Institutul Francez din Cluj, a doamnei prof. Lilica Vanţ, inspector şcolar pentru limbi moderne în cadrul ISJ Alba şi a dlui Valeriu Cerbu, director la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia.

Pentru buna desfășurare a simulării din data de 18.11.2015, este  necesară înscrierea on-line a  elevilor  cu ajutorul formularului următor:

https://docs.google.com/forms/d/1Nydsy6NTRoK8PS2AjAaPMHd_oA7MOWpLCPVzaXnk9T4/viewform

Formularul de înscriere este activ până în data de 16/11/2015, ora 13,00. Programarea candidaţilor pe săli va fi afişată în data de 17/11/2015, ora 15,00, pe site-ul: https://sites.google.com/site/hccabeducativ/home/noutatile-lunii

Candidaţii care promovează examenul obţin diplome eliberate de Ministerul Educaţiei din Franţa, prin CIEP Sèvres (Centrul internaţional de studii pedagogice), valabile pe viaţă şi recunoscute internaţional.

Ministerul Educaţiei Naţionale  din România recunoaşte şi echivalează aceste diplome în cadrul Examenului  Naţional de Bacalaureat.

Studenţii pot utiliza aceste diplome în dosarele de mobilităţi universitare internaţionale.

Pentru adulţi, aceste diplome constituie un avantaj în cariera profesională.

Tarife examen 2015:

Adulți:

DELF A1 – 190 lei

DELF A2 – 275 lei

DELF B1 – 395 lei

DELF B2 – 435 lei

DALF C1 – 450 lei

DALF C2 – 470 lei

Diplome pentru studenți/ elevi/ persoane sub 35 de ani:

DELF A1 – 125 lei

DELF A2 – 180 lei

DELF B1 – 255 lei

DELF B2 – 280 lei

Ce sunt diplomele DELF/DALF?

Este vorba despre diplome oficiale ale Ministerului Educaţiei din Franţa, recunoscute în întreaga lume și valabile toată viața.

DELF:  4 diplome diferite, fiecare validând un nivel de competenţă corespunzând Cadrului Comun de Referinţă pentru Limbile Străine al Consiliului Europei: DELF A1, DELF A2, DELF B1 şi DELF B2  

DELF A1 pune în valoare cunoştinţele dobândite de începători şi validează competenţele care se înscriu în nivelul de „descoperire”a limbii franceze.

DELF A2 validează competenţa lingvistică a unui utilizator elementar la un nivel de supravieţuire, cel al raporturilor sociale, al petrecerii timpului liber, al călătoriilor.
DELF B1 validează un nivel de competenţă care corespunde deja unui utilizator aproape independent al limbii franceze. Este vorba de nivelul prag.

DELF B2 se concentrează asupra eficacităţii argumentării, uşurinţei comunicării în context social şi asupra unui grad ridicat de conştientizare a funcţionării limbii. Este nivelul utilizatorului independent, cel care este cerut de cea mai mare parte a universităţilor franceze.

DALF: 2 diplome diferite (DALF C1, DALF C2)

DALF C1 este nivelul autonomiei şi al experienţei care validează uşurinţa şi spontaneitatea în comunicare atât în context social cât şi profesional.
DALF C2 presupune stăpânirea limbii franceze la un nivel foarte înalt, precizie şi uşurinţă în comunicare precum şi adecvarea discursului în funcţie de context şi de interlocutor.

Care este avantajul obţinerii unei astfel de diplome?

Examenele DELF (A1, A2, B1 şi B2) şi DALF (C1 şi C2) fac parte din categoria examenelor cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limba franceză. In conformitate  cu Ordinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului  no. 5218/29.08. 2011 (art.5-6) elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene în cadrul examenului de bacalaureat.

Începând cu anul școlar 2014-2015, candidaţilor au promovat examene cu recunoaştere internaţională la un nivel de competență lingvistică egal sau superior nivelului A2 li se recunoaște certificatul/diploma obținut(ă) și primesc nota 10 la proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională.

Cum puteţi obţine informaţii detaliate despre centrele de examen din România, procedura de înscriere, sesiunile de examene,  structura probelor?

Pe site-ul Centrului Internațional de Studii Pedagogice din Paris puteți consulta (și descărca gratuit) exemple de subiecte: http://www.ciep.fr/delf-dalf

Descrierea detaliată a condiţiilor de înscriere şi tarifele în vigoare pentru centrele de examinare Cluj-Napoca (http://www.institutfrancais.ro/category/cluj-napoca/cours-et-examens-cluj-napoca/examens-cluj ) și Alba Iulia le puteţi afla accesând site-ul Institutului Francez din Cluj sau pe cel al Universității “1 Decembrie 1918” (http://www.uab.ro )

Care este procedura de înscriere?

Inscrierea elevilor se face prin intermediul profesorilor de limba franceză numai pentru sesiunea DELF SCOLAIRE (mai 2016). Pentru celelalte sesiuni, candidaţii se înscriu personal.

Fișa de înscriere poate fi descărcată de aici: http://www.institutfrancais.ro/category/cluj-napoca/cours-et-examens-cluj-napoca/examens-cluj/delfdalf-examens-cluj/

Pentru a obţine coordonatele bancare ale Institutului Francez din Cluj, contactaţi Serviciul sou de înscrieri: 0264 598551  [email protected] sau pe cel al Universităţii “1 decembrie 1918” din Alba Iulia:  0745 474 660; [email protected]

Material de prezentare realizat de prof. Georgeta Bădău, profesor de limba franceză la Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, evaluator DELF.

(V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Angajări la ISU Alba din sursă externă pentru 5 posturi: Ce locuri sunt disponibile

Bogdan Ilea

Publicat

în

Angajări la ISU Alba din sursă externă pentru 5 posturi: Ce locuri sunt disponibile Cinci posturi au fost scoase la concurs de către Inspectoraul pentru Situații de Urgență „Unirea” pentru locuri precum: control și activități preventive, avizare-autorizare, control și activități preventive, intervenție și reziliența comunităților și asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea