Rămâi conectat

Curier Județean

Sesiune de examene DELF/DALF la Alba Iulia. Pentru familiarizarea candidaților, la Colegiul ”HCC” se organizează o simulare gratuită

Publicat

în

Pentru a doua oară în județul Alba se va organiza o sesiune de examene DELF/DALF (examene de limba franceză cu recunoaștere internațională) la Universitatea „1 Decembrie 1918”, în perioada 12-13 decembrie 2015.

uabPentru a familiariza potențialii candidați (elevi din clasele V-XII) cu structura și atmosfera examenelor, la inițiativa Institutului Francez din Cluj-Napoca şi a IȘJ Alba se va organiza în data de 18 noiembrie 2015, ora 14,00, o simulare gratuită DELF (pentru 2 dintre cele 4 competeţe vizate de examenul DELF: Înţelegerea unui text audiat, Producerea de mesaje orale) la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, liceu cu secție bilingvă francofonă.

Simularea are loc sub coordonarea dnei Mihaela Popa, director de cursuri la Institutul Francez din Cluj, a doamnei prof. Lilica Vanţ, inspector şcolar pentru limbi moderne în cadrul ISJ Alba şi a dlui Valeriu Cerbu, director la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru buna desfășurare a simulării din data de 18.11.2015, este  necesară înscrierea on-line a  elevilor  cu ajutorul formularului următor:

https://docs.google.com/forms/d/1Nydsy6NTRoK8PS2AjAaPMHd_oA7MOWpLCPVzaXnk9T4/viewform

Formularul de înscriere este activ până în data de 16/11/2015, ora 13,00. Programarea candidaţilor pe săli va fi afişată în data de 17/11/2015, ora 15,00, pe site-ul: https://sites.google.com/site/hccabeducativ/home/noutatile-lunii

Candidaţii care promovează examenul obţin diplome eliberate de Ministerul Educaţiei din Franţa, prin CIEP Sèvres (Centrul internaţional de studii pedagogice), valabile pe viaţă şi recunoscute internaţional.

Ministerul Educaţiei Naţionale  din România recunoaşte şi echivalează aceste diplome în cadrul Examenului  Naţional de Bacalaureat.

Studenţii pot utiliza aceste diplome în dosarele de mobilităţi universitare internaţionale.

Pentru adulţi, aceste diplome constituie un avantaj în cariera profesională.

Tarife examen 2015:

Adulți:

DELF A1 – 190 lei

DELF A2 – 275 lei

DELF B1 – 395 lei

DELF B2 – 435 lei

DALF C1 – 450 lei

DALF C2 – 470 lei

Diplome pentru studenți/ elevi/ persoane sub 35 de ani:

DELF A1 – 125 lei

DELF A2 – 180 lei

DELF B1 – 255 lei

DELF B2 – 280 lei

Ce sunt diplomele DELF/DALF?

Este vorba despre diplome oficiale ale Ministerului Educaţiei din Franţa, recunoscute în întreaga lume și valabile toată viața.

DELF:  4 diplome diferite, fiecare validând un nivel de competenţă corespunzând Cadrului Comun de Referinţă pentru Limbile Străine al Consiliului Europei: DELF A1, DELF A2, DELF B1 şi DELF B2  

DELF A1 pune în valoare cunoştinţele dobândite de începători şi validează competenţele care se înscriu în nivelul de „descoperire”a limbii franceze.

DELF A2 validează competenţa lingvistică a unui utilizator elementar la un nivel de supravieţuire, cel al raporturilor sociale, al petrecerii timpului liber, al călătoriilor.
DELF B1 validează un nivel de competenţă care corespunde deja unui utilizator aproape independent al limbii franceze. Este vorba de nivelul prag.

DELF B2 se concentrează asupra eficacităţii argumentării, uşurinţei comunicării în context social şi asupra unui grad ridicat de conştientizare a funcţionării limbii. Este nivelul utilizatorului independent, cel care este cerut de cea mai mare parte a universităţilor franceze.

DALF: 2 diplome diferite (DALF C1, DALF C2)

DALF C1 este nivelul autonomiei şi al experienţei care validează uşurinţa şi spontaneitatea în comunicare atât în context social cât şi profesional.
DALF C2 presupune stăpânirea limbii franceze la un nivel foarte înalt, precizie şi uşurinţă în comunicare precum şi adecvarea discursului în funcţie de context şi de interlocutor.

Care este avantajul obţinerii unei astfel de diplome?

Examenele DELF (A1, A2, B1 şi B2) şi DALF (C1 şi C2) fac parte din categoria examenelor cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limba franceză. In conformitate  cu Ordinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului  no. 5218/29.08. 2011 (art.5-6) elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene în cadrul examenului de bacalaureat.

Începând cu anul școlar 2014-2015, candidaţilor au promovat examene cu recunoaştere internaţională la un nivel de competență lingvistică egal sau superior nivelului A2 li se recunoaște certificatul/diploma obținut(ă) și primesc nota 10 la proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională.

Cum puteţi obţine informaţii detaliate despre centrele de examen din România, procedura de înscriere, sesiunile de examene,  structura probelor?

Pe site-ul Centrului Internațional de Studii Pedagogice din Paris puteți consulta (și descărca gratuit) exemple de subiecte: http://www.ciep.fr/delf-dalf

Descrierea detaliată a condiţiilor de înscriere şi tarifele în vigoare pentru centrele de examinare Cluj-Napoca (http://www.institutfrancais.ro/category/cluj-napoca/cours-et-examens-cluj-napoca/examens-cluj ) și Alba Iulia le puteţi afla accesând site-ul Institutului Francez din Cluj sau pe cel al Universității “1 Decembrie 1918” (http://www.uab.ro )

Care este procedura de înscriere?

Inscrierea elevilor se face prin intermediul profesorilor de limba franceză numai pentru sesiunea DELF SCOLAIRE (mai 2016). Pentru celelalte sesiuni, candidaţii se înscriu personal.

Fișa de înscriere poate fi descărcată de aici: http://www.institutfrancais.ro/category/cluj-napoca/cours-et-examens-cluj-napoca/examens-cluj/delfdalf-examens-cluj/

Pentru a obţine coordonatele bancare ale Institutului Francez din Cluj, contactaţi Serviciul sou de înscrieri: 0264 598551  [email protected] sau pe cel al Universităţii “1 decembrie 1918” din Alba Iulia:  0745 474 660; [email protected]

Material de prezentare realizat de prof. Georgeta Bădău, profesor de limba franceză la Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, evaluator DELF.

(V.N.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Publicat

în

Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Vineri, 27 mai 2022, la Sebeș a avut loc un impresionant concert educativ menit să îl omagieze pe Carl Filtsch, micul geniu al muzicii clasice născut în vechiul burg săsesc, în anul 1830. Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a invitat toate școlile din localitate să participe la un eveniment care le-a fost dedicat și care a avut ca scop promovarea emoționantei povești a lui Carl Filtsch în rândul elevilor. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor și preotul Alfred Dahinten au adus un omagiu la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice.

Concert educativ s-a numit „Harmony of sounds” și a fost atent pregătit de muzicienii: Emma Damian – flaut, Alexandra Pamfilie – pian, Radu Besliu – clarinet, Mihaela Roșiu – vioară, Alina Cozma – vioară, Irene Marc – violă, Darius Clamba – violoncel, Tabea Bebeșelea – flaut, Alexandra Diaconu – flaut, Beatriz Marc – flaut, Petru Mazilu – pian, Ovidiu Borz – fagot, Paul Pienariu – cajon. Repertoriul a inclus: „10000 Reasons” – Matt Redman, „Amazing Grace” – Sergiu Strete, „Pilgrim” – autor necunoscut, aranjament Laurențiu Muntean, „Overcomer” – Daniel Ardelean, „Cornerstone” – Bradley Knight, „Greatness” – Daniel Petrean și Laurențiu Muntean.

Elit - Gustul Desăvârșit

Muzicianul Carl Filtsch (1830-1845) s-a născut la Sebeș și este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baden-Baden, Paris și Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte în cimitirul San Michele din Veneţia.

Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian de la o vârstă fragedă, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, dintre care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: „Choral 1839″, „Romanze ohne Worte 1840″, „Barcarolle”, „Mazurka”, „Impromptu in Ges – Dur 1843″, „Impromptu inb – Moll 1843″, „Introduction und Variationen Op.2″, „Lebewohl von Venedig (Adieu)”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Publicat

în

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au luat parte, joi, 26 mai, la un pelerinaj organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în colaborare cu Direcția pentru Asistență Socială Alba. De data aceasta, 16 beneficiari, cu vârste cuprinse între 28 și 73 de ani au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba.

În prima parte a zilei, excursioniștii au poposit la Mănăstirea cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la Râmeț. Aici, beneficiarii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeț, au aflat despre cât de grabnic ajutător este Sfântul Efrem cel Nou și s-au rugat la mormântul părintelui Dometie Manolache, unul dintre duhovnicii de profunzime ai acestei vetre monahale. Intinerariul a continuat cu Schitul ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud, unde beneficiarii au vizitat monumentul noilor martiri ai neamului românesc, numit „Calvarul Aiudului”. În interiorul edificiului memorialistic sunt inscripționate pe plăci de marmură numele mărturisitorilor temnițelor comuniste și osuarul. Tot aici, pelerinii așezământului social au participat la Sfânta Liturghie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În a doua parte a zilei beneficiarii au avut plăcerea de a vizita mănăstirea Dumbrava, care poartă hramul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, bucurându-se de explozia ce o înconjoară. Următoarea oprire a fost la un local din Aiud unde drumeții au servit prânzul și au avut prilejul să-și împărtășească impresiile despre locurile pe care le-au vizitat, până în acel moment.

Ultima parte a zilei a fost rezervată vizitării celor două mânăstiri din localitatea Rimetea. Unul din aceste așezăminte monahale poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”. Aici, beneficiarii s-au închinat cu evlavie la icoane, la raclele cu relicvele Sfântului Efrem cel Nou și ale Sfântului Gherasim din Kefalonia și au simțit să intoneze câteva cântece religioase și pricesne. La cealaltă mănăstire, aflată sub oblăduirea Sfântului Ioan Botezătorul, participantii la acest pelerinaj au avut prilejul de a lua parte la slujba Vecerniei, săvârșită în paraclisul de vară.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și Consiliul Județean Alba prin DGASPC Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Publicat

în

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Alba Iulia.

Azi, 27 mai 2022, a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concurenţii au avut de parcurs 3 probe, una de teorie, o probă de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat şi una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Înainte de începerea competiției, participanţii au fost instruiţi de polițiștii Serviciului Rutier cu privire la regulile impuse de competiţie.

Scopul acestui concurs, a cărei organizare a fost reluată după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Participanții au avut ocazia să-şi demonstreze cunoştinţele dobândite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, precum şi îndemânarea în folosirea bicicletei în poligon.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au constat în biciclete, corturi pentru camping, saci de dormit, articole de camping, dulciuri diplome și medalii.

Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Axente Sever” din Aiud, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Câştigătorii concursului vor participa la faţa naţională, care se va desfăşura, în vacanța de vară, la Buzău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare