Servicii medicale decontate de stat pentru bolnavii de cancer neasigurați: Care sunt pașii de urmat
Pentru a putea avea acces la servicii de prevenție, de depistare și confirmare a bolilor oncologice decontate de stat, persoanele neasigurate trebuie să parcurgă mai mulți pași.
În primul rând, pentru a beneficia de servicii de prevenție, de depistare și confirmare a afecțiunii oncologice acoperite din bugetul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, o persoană neasigurată trebuie să se înscrie pe lista de pacienți a unui medic de familie, la alegerea sa.
În cazul în care a avut un medic de familie în perioada cât a fost asigurată, respectiva persoană se poate reînscrie pe lista acestuia. Persoana neasigurată trebuie să facă o programare la medicul de familie la care s-a (re)înscris și să meargă la o consultație.
Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), consultațiile de prevenție pentru persoanele neasigurate se acordă pe grupe de vârstă, fiind decontate de casa de asigurări de sănătate astfel:
-două consultații pe an pentru persoanele cu vârsta între 18 și 39 ani;
-până la trei consultații pe an pentru persoanele peste 40 de ani care nu sunt în evidența medicului de familie cu alte afecțiuni cronice;
-până la două consultații pe an pentru persoanele de peste 40 de ani care sunt în evidența medicului de familie cu afecțiuni cronice.
Medicul de familie evaluează riscul ca pacientul să aibă o boală ascunsă, fără simptome, și, în funcție de evaluare, acesta poate decide să trimită pacientul la analize medicale de prevenție gratuite și îi dă acestuia un bilet de trimitere.
În cazul în care, la oricare dintre consultații, apare suspiciunea că pacientul are o boală oncologică, medicul îl poate trimite: la analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, ale căror rezultate vor fi apoi interpretate de medicul de familie; la consultare ambulatorie (la un medic specialist); pentru internare în regim de spitalizare de zi.
În baza biletului de trimitere, care, în cazurile suspecte oncologic, sunt marcate cu SO, medicul specialist din ambulatoriu poate acorda persoanei neasigurate consultații pentru depistarea afecțiunilor oncologice. Odată diagnosticați cu o formă de cancer, acești pacienți sunt tratați gratuit în cadrul Programului național de oncologie.
Fondurile necesare pentru decontarea serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate nu se asigură din contribuțiile plătite de persoanele asigurate, ci printr-o alocare suplimentară separată, din bugetul de stat, transmite CNAS.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică”
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică” Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea față de procesul electoral din cadrul alegerilor prezidențiale 2025, subliniind că se delimitează de orice implicare în susținerea publică a candidaților. Citește și: Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile […]
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru luni, 12 mai 2025 Luni, 12 mai 2025 remea va fi deosebit de rece pentru această dată în cea mai mare parte a țării. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, pe parcursul zilei în Transilvania, Maramureș, local în Moldova, nordul Olteniei și Munteniei […]
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh Rusaliile 2025. Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ori Cincizecimea, așa cum se mai numește această celebrare, este prăznuită la 50 de zile după duminica Paștelui. Anul acesta, românii au parte de […]