Servicii medicale decontate de stat pentru bolnavii de cancer neasigurați: Care sunt pașii de urmat
Pentru a putea avea acces la servicii de prevenție, de depistare și confirmare a bolilor oncologice decontate de stat, persoanele neasigurate trebuie să parcurgă mai mulți pași.
În primul rând, pentru a beneficia de servicii de prevenție, de depistare și confirmare a afecțiunii oncologice acoperite din bugetul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, o persoană neasigurată trebuie să se înscrie pe lista de pacienți a unui medic de familie, la alegerea sa.
În cazul în care a avut un medic de familie în perioada cât a fost asigurată, respectiva persoană se poate reînscrie pe lista acestuia. Persoana neasigurată trebuie să facă o programare la medicul de familie la care s-a (re)înscris și să meargă la o consultație.
Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), consultațiile de prevenție pentru persoanele neasigurate se acordă pe grupe de vârstă, fiind decontate de casa de asigurări de sănătate astfel:
-două consultații pe an pentru persoanele cu vârsta între 18 și 39 ani;
-până la trei consultații pe an pentru persoanele peste 40 de ani care nu sunt în evidența medicului de familie cu alte afecțiuni cronice;
-până la două consultații pe an pentru persoanele de peste 40 de ani care sunt în evidența medicului de familie cu afecțiuni cronice.
Medicul de familie evaluează riscul ca pacientul să aibă o boală ascunsă, fără simptome, și, în funcție de evaluare, acesta poate decide să trimită pacientul la analize medicale de prevenție gratuite și îi dă acestuia un bilet de trimitere.
În cazul în care, la oricare dintre consultații, apare suspiciunea că pacientul are o boală oncologică, medicul îl poate trimite: la analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, ale căror rezultate vor fi apoi interpretate de medicul de familie; la consultare ambulatorie (la un medic specialist); pentru internare în regim de spitalizare de zi.
În baza biletului de trimitere, care, în cazurile suspecte oncologic, sunt marcate cu SO, medicul specialist din ambulatoriu poate acorda persoanei neasigurate consultații pentru depistarea afecțiunilor oncologice. Odată diagnosticați cu o formă de cancer, acești pacienți sunt tratați gratuit în cadrul Programului național de oncologie.
Fondurile necesare pentru decontarea serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate nu se asigură din contribuțiile plătite de persoanele asigurate, ci printr-o alocare suplimentară separată, din bugetul de stat, transmite CNAS.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025 | „Mica recalculare” a pensiilor: Venituri luate în calcul, documente necesare și costuri pentru beneficiari
PENSII 2025 | „Mica recalculare” a pensiilor: Venituri luate în calcul, documente necesare și costuri pentru beneficiari Casa Națională de Pensii Publice face o serie de precizări cu privire la „mica recalculare” a pensiilor. Aceasta a început deja și se preconizează că va fi finalizată la data de 1 martie 2025. Beneficiarii după „mica recalculare” […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 3 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
22 noiembrie 1963: Asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy