Șeful ANAF: Anul ăsta au fost 6-7 inspectori care au fost prinși în flagrant luând șpagă și au fost arestați direct
Șeful ANAF: Anul ăsta au fost 6-7 inspectori care au fost prinși în flagrant luând șpagă și au fost arestați direct
Anul acesta 6 – 7 inspectori ai ANAF au fost prinși în flagrant luând șpagă și că au fost arestați, a declarat duminică la Digi24, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș.
„Nu este un fenomen de masă”, a subliniat el, adăugând că „majoritatea angajaților sunt oameni cinstiți și dedicați profesiei”. În acest context, el a menționat rolul digitalizării, astfel încât contribuabilul să nu mai aibă contact direct cu inspectorii.
„Se mai ia șpagă la ANAF?”, a fost întrebat Lucian Heiuș în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
„Din păcate da. Anul asta am avut în jur de 6, 7 inspectori care au fost prinși în flagrant și au fost arestați direct”, a răspuns acesta.
Întrebat cum pot fi evitate astfel de situații, el a răspuns că nu mai trebuie să meargă nimeni în control fără ca în spate să existe o analiză de risc din care să rezulte clar că sunt întrunite elemente, care să justifice controlul.
Heiuș a adăugat că poți reduce tentația reducând la maximum contactul dintre inspectori și agenții economici.
„Cu cât reușim sa digitalizăm mai repede, să avem acces direct din biroul inspectorului la contabilitatea firmei cu atât vom reduce mai mult contactul direct dintre inspectori si contribuabili. Nu e un fenomen de masă. O mână de oameni aruncă o anatemă asupra întregului ANAF, unde majoritatea sunt oameni cinstiți, dedicați profesiei. Din păcate mai există și asemenea oameni.
Exista o Direcție de integritate în care implementăm anumite proceduri, scopul e să identificăm persoanele predispuse spre asemenea fapte, să creăm proceduri ca să evităm ca o persoană să fie tentată.
De exemplu, o echipă de control, formată din două persoane, ar trebui ca la șase luni să se schimbe, să nu existe o relație prea apropiată, de prietenie, în acest sens. Mi-aș dori ca pentru obținerea unei eșalonări la plată, de exemplu, să nu mai fie nevoie ca contabilul, cetățeanul, să ajungă în contact cu Fiscul, să pui datele în program electronic și să se transmită datele ca să se aprobe, iar calculul să îl facă computerul, nu omul”, a explicat președintele ANAF.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri
Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri În România mai avem puțin până să ajungem să avem aceleași prețuri ca în Elveția, după luni consecutive de creștere a inflației. Când merg la supermarket, mulți cetățeni pot observa că au ajuns să pună din ce […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui