Rămâi conectat

Actualitate

Sectorul construcţiilor este în recesiune tehnică – Trei luni de scăderi succesive faţă de anul trecut

Ziarul Unirea

Publicat

în

După trei luni de scăderi succesive faţă de anul trecut, sectorul construcţiilor este în recesiune tehnică. În plus, Guvernul a anunţat că nu mai sunt bani pentru cofinanţarea proiectelor europene. Cu alte cuvinte, primarii din ţară nu mai pot începe proiecte de investiţii cu bani europeni.

Companiile din domeniul construcțiilor se plâng  că Guvernul a blocat proiectele de investiţii, plăteşte cu întârziere şi vrea să dea de lucru doar companiei de stat din domeniul infrastructurii.

După ce Compania de administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat că va realiza mai multe proiecte în regie proprie, inclusiv centuri ocolitoare pentru mai multe oraşe, constructorii au început să vorbească despre falimentul firmelor din domeniu. Doar 3% din lucrări pot fi în regie proprie, în special cele de reparaţii şi întreţinere a drumurilor, spun aceştia.

„Acordarea de lucrări în regie proprie nu ţine cont de legea achiziţiilor publice. Accesul firmelor private este închis la aceste proiecte”, spune Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Antreprenorilor în Construcții.

„E pericol la o firmă de stat unde nu am licitaţie. La stat e un control mai slab al costurilor. E un risc să se angajeze prea mulţi oameni, să fie salarii prea mari, să fie risipă. Aici va trebui monitorizată situaţia permanent”, precizează Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Autorităţile spun că pentru a trage o concluzie trebuie să treacă cel puţin un an pentru a vedea dacă lucrările pe care le face statul prin propria companie sunt sau nu mai ieftine decât ofertele firmelor private. Sectorul deja gâfâie: are datorii de peste 400 de milioane de euro de recuperat de la stat pentru lucrări finalizate, dar pe care beneficiarii nu le recepţionează.

„Solicităm public ca aceste recepţii să facă parte dintr-un program al Guvernului de intrare la plată în regim de urgenţă”, declară Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Antreprenorilor în Construcții.

„În anul 2016, piaţa utilajelor de construcţii din România a înregistrat o scădere de 40% faţă de 2015. Toate economiile (din alte țări – n.r.), în zona construcţiilor sunt pe plus. Avem o singură excepţie – România, unde guvernanţii consideră că investiţiile publice nu îşi au rostul”, acuză Alexandru Badea, președintele Asociației Distribuitorilor de Utilaje de Construcții.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea