Secția Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud, în care au fost filmați șoareci și urechelnițe, redeschisă. Deratizarea și dezinsecția s-au finalizat
Secția a II-a a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud, care a fost închisă în 21 septembrie de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba, după ce un pacient a filmat șoareci și urechelnițe, a fost redeschisă la începutul acestei săptămâni.
DSP Alba transmite, miercuri, într-o informare remisă presei, că secția a II-a a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud a fost redeschisă la începutul săptămânii, iar pacienții au fost mutați în ea, deoarece acțiunile de deratizare și dezinsecție s-au finalizat.
”Secția a II-a a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud, care a fost închisă temporar din cauza unor nereguli, a fost redeschisă la începutul acestei săptămâni, iar pacienții au fost mutați în ea. Acțiunile de dezinsecție și deratizare s-au finalizat în tot spitalul cu excepția secției care a găzduit temporar pacienții cât timp secția a II-a a fost închisă. Inspectorii au fost informați că s-a demarat procedura de achiziție a plaselor metalice la ușile de la terase. Conform recomandărilor DSP Alba și a planului de conformare, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud va intra într-un proces de renovare și reparații în cel mai scurt timp. DSP Alba continuă controalele în instituțiile spitalicești și va acționa de fiecare dată cu celeritate când va fi informată cu privire la nereguli care ar putea pune în pericol siguranța pacienților”, se precizează în informarea remisă presei.
Inspectorii Sanitari din cadrul DSP Alba au efectuat, în septembrie, un control la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, în urma unor imagini cu șoareci și urechelnițe, care mișunau prin saloane, apărute pe o rețea de socializare.
Decizia inspectorilor sanitari, în urma verificărilor, a fost închiderea temporară a secţiei a II-a şi mutarea pacienţilor pe alt palier disponibil în vederea efectuării deratizării şi dezinsecţiei. Unitatea sanitară a fost amendată cu suma de 5.000 de lei, iar altă măsură dispusă a fost montarea de uşi cu plase metalice la uşile de la terase.
”Motivul este dat de faptul că spitalul are o curte de 2.700 de metri pătraţi şi este posibil ca un şoarece să intre pe uşa de la terasă care dă direct în salon”, transmitea Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.
La rândul său, directorul Spitalului din Aiud, Vasile Vultur, confirma existenţa şoarecilor şi declara că instituţia se află într-o zonă în care trăiesc rozătoare.
”Spitalul nostru este amplasat într-un cadru natural foarte mare, cu parc imens şi toamna se mai întâmplă să intre câte un şoricel în incintă şi bolnavul probabil că l-a surprins unde nu trebuie. Noi avem din punctul acesta de vedere un plan de dezinsecţie pe care-l respectăm. Sunt capcane, tot ce trebuie. Avem materiale, tot ce este necesar pentru operaţiunile acestea. Spitalul e prevăzut cu terase ca bolnavii să poată ieşi pentru o gură de aer”, declara Vasile Vultur.
Acesta a adăugat că balcoanele au deschidere către un parc.
”Balcoanele sunt expuse către sud, către parc, fiind seceta aceasta mare, rozătoarele se trag către culcuş. Probabil au rămas uşi deschise pe la intrări în spital. E o clădire din 1924 care nu a fost renovată de foarte mult timp”, a adăugat Vasile Vultur.
Deratizarea de la spitalul din Aiud nu s-a realizat eficient, cu toate că instituția avea un angajat specializat în acest domeniu, spunea după acest episod directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.
”S-a constatat că spitalul din Aiud are un angajat specializat pe deratizare și dezinsecție, are stocuri de materiale și de produse pentru efectuarea deratizării, are un plan de deratizare care a fost respectat, iar angajatul respectiv are și cursuri necesare în acest sens, dar cu toate acestea inspectorii sanitari au considerat că acțiunile nu au fost făcute eficient și au dispus mutarea bolnavilor pe o altă secție și, bineînțeles, igienizarea și deratizarea la nivelul întregului spital”, a spus Alexandru Sinea.
Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud a fost sancționat în ultimul an și jumătate de inspectorii sanitari cu trei avertismente și cu o amendă. În 2015, inspectorii au efectuat cinci controale în acest spital, soldate cu două avertismente, din cauza unor neconformități la blocul alimentar și la laborator. Anul acesta, cu excepția anchetei privind existența șoarecilor și insectelor, au fost efectuate patru controale, soldate cu un avertisment și o amendă. Avertismentul a fost acordat pentru lipsă oficii alimentare și existența finisajelor degradate, iar amenda, unei persoane fizice, pentru nerespectarea precauțiunilor universale, a transmis după acest incident, DSP Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 19 ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba