Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: „Rusia ar putea ataca în orice moment”. Mesajul său pentru români
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: „Rusia ar putea ataca în orice moment”. Mesajul său pentru români
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit sâmbătă, 12 februarie, despre posibilitatea ca Rusia să atace Ucraina, dar a dat asigurări că țara noastră nu are motive de îngrijorare atât timp cât face parte din NATO.
Întrebat la Digi 24 despre informaţia privind un posibil atac al Rusiei în Ucraina, pe 16 februarie, Mircea Geoană a declarat: ”Nu avem o imagine completă asupra intenţiilor reale ale preşedintelui Putin. Ceea ce putem spune şi este şi ceea ce comunicăm, pe baza informaţiilor pe care le primim la nivelul ţărilor aliate, şi facem asta permanent, este că în clipa de faţă, mobilizarea, organizarea, logistica şi susţinerea forţelor ruseşti, în Ucraina, pe trei laturi ale Ucrainei, ar putea permite în eventualitatea unui ordin din partea Kremlinului, o intervenţie militară, practic, în orice moment”.
Secretarul general adjunct al NATO a continuat: Noi nu spunem că este ziua Z sau Y. Au fost speculaţii cu privire la Jocurile Olimpice de Iarnă, noi nu lucrăm cu astfel de repere, lucrăm cu realităţi de pe teren. În clipa de faţă, Federaţia Rusă a mobilizat forţe considerabile, are toate elementele de comandă, logistică, susţinere, suport, un număr masiv de agenţi infiltraţi în Ucraina, cu miile, capabili să genereze destabilizare, provocări şi chiar încercări de schimare a regilmului politic”.
Potrivit lui Geoană, ”astăzi, Federaţia Rusă ar putea să ia o decizie în acest fel”.
”Sperăm ca, în cele din urmă, Federaţia Rusă să înţeleagă, privind lucid lucrurile, şi făcând o analiză post-beneficiu, ce are de câştigat sau de pierdut, într-o eventualitate sau în cealaltă, că au de pierdut enorm de mult în eventualitatea în care recidivează, pentru că nu sunt la prima acţiune militară împotriva unui stat independent şi suveran din Europa, am mai văzut-o şi cu ocazia ocupării ilegale a Crimeei”.
Mircea Geoană a mai afirmat, despre poziţia ţării noastre, în acest context, că ”există o diferenţă calitativă cu privire la securitatea pe care NATO o asigură membrilor săi”.
”Nu anticipăm riscuri la adresa securităţii noastre, dar nu putem exclude riscul de război, din nou, război convenţional în Europa, după atâtea decenii, iar acest lucru creează preocupări”, a spus el.
Geoană a dat asigurări că ”pentru români, pentru polonezi, pentru Flancul Estic, poate să spună foarte clar că nu sunt motive de preocupare”.
”Apartenenţa noastră la NATO este cea mai serioasă, adevărată, credibilă garanţie de securitate din istoria complicată a naţiunii române şi a acestei părţi de Europa, care a fost totdeauna la confluenţa marilor puteri, mişcate din stânga în dreapta”, a mai afirmat Mircea Geoană.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Panoul informativ privind interdicția vânzării către minori trebuie afișat la loc vizibil
ANPC: Reguli noi pentru vânzătorii de alcool și produse din tutun. Panoul informativ privind interdicția vânzării către minori trebuie afișat la loc vizibil O noua lege pentru supermarketurile din România! Noua lege a intrat în vigoare din data de 11 mai 2025. Regula a fost cerută și impusă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). […]
Codul Rutier 2025: Plata amenzii, noua condiție pentru recuperarea mai rapidă a permisului de conducere suspendat
Codul Rutier 2025: Plata amenzii, noua condiție pentru recuperarea mai rapidă a permisului de conducere suspendat O noua regulă pentru șoferii care doresc să-și recupereze mai repede permisul suspendat. Nu mai este suficient testul grilă, trebuie să plătească și amenda. Legea a fost adoptată de parlament cu o condiție nouă clară: fără plata amenzii, nimeni […]
Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare
Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare Ideea ca un aliment este automat periculos după data expirării nu este întotdeuna corectă. Informațiile aflate pe eticheta produselor alimentare pot fi ambigue, iar termenii precum „dată a durabilității minimale” sau „dată limită de consum” pot fi confuzi pentru consumatori. […]