Seceta a secat izvoarele – apă raționalizată în mai multe localități din Alba
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a dezbătut în ședința de astăzi problemele generate de secetă privind alimentarea cu apă la nivelul judeţului.
Printre localitățile cele mai afectate de lipsa apei au fost oraşul Abrud, unde în perioada 24-26 august 2012, furnizarea apei potabile către populaţie a fost întreruptă și satele Ohaba, Henig, Geomal şi Gîrbova de Sus, în care ISU Alba a transportat cantităţi însemnate de apă potabilă, pentru consumul cetăţenilor.
În acelaşi context, SC Apa CTTA Alba a arătat că în cele 7 sucursale pe care le are la nivelul judeţului şi prin intermediul cărora asigură alimentarea cu apă a 75% din populaţia Albei, există câteva situaţii problematice, cum ar fi lipsa furnizării apei potabile în satul Ocoale din comuna Gârda de Sus, unde, în prezent, sursa locală de apă este secată, sau reducerea la 5 ore pe zi a programului de livrare a apei potabile în satul Tărtăria-comuna Săliştea.
Soluţiile identificate de către operatorul judeţean de apă pentru remedierea acestor probleme impun necesitatea alocării unor fonduri, sens în care SC Apa CTTA Alba a precizat că se va adresa atât consiliilor locale cât şi Consiliului Judeţean Alba.
Cum prefectul judeţului Alba, Dan Coriolan Simedru, a solicitat ca la şedinţa de astăzi să fie invitaţi şi primarii din zonele afectate de secetă, printre edilii prezenţi s-au aflat şi primarii din Ohaba şi Berghin care şi-au expus situaţiile cu care se confruntă.
„În Ohaba, avem mari probleme cu alimentarea cu apă, iar populaţia, eminamente îmbătrânită, are nevoie de ajutor. Situaţia este din ce în ce mai gravă, iar serviciul local pentru situaţii de urgenţă nu are cum să-i facă singur faţă. Distribuţia apei potabile se face doar la sfârşit de săptămână, de vineri până duminică sau cel târziu luni dimineaţa, iar soluţia ar fi să ne racordăm la magistrala din zona rezervorului Daia-Vingard, cu montarea unui rezervor suplimentar la Vingard. Avem, din păcate, probleme cu banii, nu avem fondurile necesare” a declarat primarul comunei Ohaba, Nicolae Mihălţan.
Nici în satul Henig din comuna Berghin, situaţia nu este foarte bună, dar, în acest moment, potrivit primarului Vasile Bica, lucrurile sunt ţinute sub control: „Am identificat la nivel local o sursă alternativă de apă, motiv pentru care, în prezent, nu avem probleme cu alimentarea cu apă potabilă, dar soluţia optimă şi definitivă este racordarea reţelei de alimentare cu apă din Henig la bazinul de la Straja”, a spus acesta.
Referitor la problemele de alimentare cu apă a populaţiei, autorităţile judeţene au pus accentul pe nevoia unei implicări mai consistente din partea autorităţilor locale, în scopul identificării unor noi surse de apă şi al prevederii în bugetele locale ale sumelor necesare forajelor. O altă soluţie ar fi şi construirea unor baraje, chiar din materiale necostisitoare, pe văi necadastrate, care să permită colectarea apelor. Totodată, raţionalizarea consumului este o altă măsură care se impune a fi luată pentru evitarea agravării problemelor deja acutizate.
„Am dorit şi participarea primarilor la această şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în primul rând pentru că seceta este o problemă care ne priveşte pe toţi, în egală măsură, dar şi pentru că, după părerea mea, eficienţa maximă în identificarea şi luarea măsurilor, spre care de altfel trebuie să tindem, este posibilă numai dacă planurile de măsuri care e necesar să existe la nivel local sunt armonizate cu planul judeţean. Cred că nu ne permitem să stăm şi să aşteptăm intervenţii din altă parte, nici nu putem să suprasolicităm Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ci trebuie ca toţi să ne implicăm pentru a rezolva sau măcar a diminua problemele cauzate de secetă. În ceea ce mă priveşte, aşa cum am mai spus, voi face toate demersurile necesare la Guvernul României pentru atragerea de fonduri care vor fi puse la dipoziţie pentru sisteme de irigaţie sau îndiguiri, precum şi pentru obţinerea oricărei forme de sprijin şi în acest sens pentru judeţul Alba” a declarat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]