Se SCUMPESC medicamentele. Alexandru Rafila: „Este o realitate”
Se SCUMPESC medicamentele. Alexandru Rafila: „Este o realitate”
Ministrul Sănătății a declarat, luni seara, că, în urma discuţiilor cu producătorii de medicamente, a constatat câteva lucruri.
„În primul rând, există un preţ de referinţă pentru multe medicamente foarte ieftine. Acest preţ de referinţă nu e realist pentru că referinţa e dată de o moleculă care nu există pe piaţă, adică o moleculă care nu există de 7 ani dă preţul unei întregi categorii de medicamente care e nerealist de mic”, a spus, la Europa FM, Rafila.
Potrivit ministrului, problemele nu sunt la medicamentele scumpe, ci la cele care costă până la 50 de lei.
„Noi trebuie să înţelegem că preţul just al unui medicament este un preţ care acoperă cheltuielile de producţie, care face suportabil clawback-ul – o taxă pe care producătorii o plătesc în funcţie de consumul general de medicamente compensate şi gratuite – şi trebuie să mai ţinem cont şi situaţia economică şi energetică, pentru că acest lucru a afectat foarte mult capacităţile de producţie din România, în sensul că sunt medicamente care se vând în pierdere, adică pe producători îi costă mai mult medicamentul decât banii pe care îi primesc”, a afirmat ministrul.
Printre măsuri Rafila a menţionat eliminarea preţului de referinţă la moleculele care nu există pe piaţă, deci nu mai există preţul referinţă.
„De asemenea, o să vedem cum facem – am discutat şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – încât această creştere a preţurilor generate de inflaţie să fie acoperită măcar pentru partea de inflaţie şi continuăm discuţiile privind o nouă politică de preţ care să nu mai ducă la dispariţia medicamentelor de pe piaţă”, ceea ce va aduce la o majorare a preţului acestor medicamente: „este o realitate”.
Majorarea nu a fost, deocamdată, estimată în procente, dar va avea loc etapizat: „din punctul meu de vedere, una va ţine cont de condiţiile generale de inflaţie. Aveam politica preţului cel mai mic. Sunt de acord, atât timp cât produsul există pe piaţă, pentru că dacă preţul cel mai mic duce la dispariţia medicamentului, avem o problemă. Noi trebuie să avem preţul cel mai mic care permite menţinerea unui medicament pe piaţă”.
Sursa: mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există
De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există Pentru ca un angajat să fie eficient la locul de muncă este necesar să fie sănătos.Pentru momentele în care sănătatea angajatului este afectată, legislația din România prevede mai multe tipuri de concedii medicale, menite să sprijine refacerea […]
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci Experții economici fac praf măsurile fiscale luate în România, luate în regim de urgenţă pentru a diminua deficitul bugetar în 2025, dar care se traduc într-o povară fiscală mai mare şi o pierdere a competitivităţii României în raport cu alte state […]
Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]