Se înființează Agenţia Naţională a Zonei Montane cu sediul la Alba Iulia
Proiectul de lege care prevede înființarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane (ANZM) cu sediul la Alba Iulia a fost aprobat marți, de plenul Senatului.
Agenţia Naţională a Zonei Montane este o inițiativă mai veche a parlamentarilor democrat –liberali de Alba, Alexandru Pereș și Corneliu Olar, care a rămas însă nematerializată.
Dacă va “prinde viață” la Alba Iulia, instituția va crea peste 10 locuri de muncă și va avea atribuţii în domeniul elaborării, implementării şi monitorizării programelor de dezvoltare rurală specifice zonei montane.
Istoricul “pe hârtie” al Agenţiei Naţionale a Zonei Montane (ANZM):
În anul 2007 a fost adoptată de către Parlamentul României Legea nr. 181 privind înfiinţarea,
organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane – cu sediul central în Bucureşti, printre atribuţii având şi pe acelea de a îndruma, coordona si monitoriza activitatea Centrului de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi în vederea elaborării şi aplicării programelor de formare în problematica zonei montane, prin care se determină o dezvoltare durabilă în localităţile montane.
În 2009, sediul instituției a fost mutat în Municipiul Alba Iulia, Judeţul Alba.
În 2010, Agenţia Naţională a Zonei Montane a fost desfiinţată.
În 2012, ANZM a fost “resuscitată” fiindu-i stabilite atribuţii, precum preluarea în structura sa organizatorică Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi. Personalul Agenţiei a fost repus în drepturi şi în posturile aferente, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii şi i s-a stabilit sediul central în oraşul Câmpeni, judeţul Alba.
Concluzia celor doi parlamentri de Alba, inițiatori ai proiectului de înființare a Agenţiei Naţionale a Zonei Montane a fost sugestivă: „ ANZM există, dar lipseşte cu desăvârşire”!
Actul normativ adoptat marți de Senat stabilește măsurile pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și a unor structuri aflate în subordine, precum înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor prin preluarea atribuţiilor ce revin în prezent Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în domeniul intervenţiilor active în atmosferă, precum şi a Agenţiei Zonei Montane, ca organe de specialitatea a administraţiei publice centrale, aflate în subordinea MADR.
Reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prevede ca instituțiile publice să preia personalul structurilor care se desființează în urma reorganizării. A fost introdus un punct la art.6 care spune că în cadrul MADR se înființează Direcția de Inspecții Verificare și Control în Agricultură, cu rang de direcție.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o oră
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor