Screeningul pentru cancerul de col uterin poate fi efectuat prin intermediul medicului de familie sau cu programare, în Ambulatoriul Spitalului din Alba Iulia
Screeningul pentru cancerul de col uterin, ce are ca scop depistarea bolii în stadiu incipient, poate fi efectuat în Ambulatoriul (Policlinica) Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia cu formular de la medicul de familie sau, direct, în urma unei programări efectuate de pacient.
Șeful Compartimentului Prevenire, Control, Infecții Nosocomiale, medicul epidemiolog Căbulea Simona, coordonator al subpragramului PN 4.1.1 a declarat, pentru ziarulunirea.ro, că incepând cu data de 15 iunie, în urma unor modificări legislative, pacientele pot efectua testul Babeş-Papanicolau, în Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia pe baza formularului FS1 primit de la medicii de familie înscriși în Programul național sau direct, în urma unei programări prealabile efectuate de paciente la fişier.
Premergător acestor modificări legislative, pentru a beneficia de testare, femeile erau obligate să solicite formularul FS1 de la medicii de familie înscriși în Programul Național pentru depistarea actiă precoce a cancerul de col uterin, însă problema era că doar circa 50% dintre medicii din județ sunt înscriși.
Astfel, Programul național de screening pentru depistarea cancerului de col uterin a devenit mult mai accesibil. De asemenea, medicii de familie pot, în continuare, să se înscrie în Programul Naţional 4.1.1.
Potrivit dr. Simona Căbulea, pacientele care aleg să-și facă programări în Ambulatoriu vor beneficia de consiliere, recoltare și interpretarea rezultatelor, efectuate de doi medici ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia – dr. Alin Moșneag și dr. Cristian Țibea. Femeile care doresc să beneficieze de acest Program prin medicul de familie, în Ambulator vor beneficia de recoltare, urmând ca interpretarea rezultatelor și consilierea să fie efectuate la medicul de familie sau de orice alt medic specializat în obstetrică-ginecologie.
În Ambulatoriul de pe strada Mușețelului din Alba Iulia, programările pot fi efectuate inclusiv telefonic (0258 826 272), iar programul de lucru, începând cu 15 iunie 2017, va fi de luni până joi între orele 15.00 și 17.00.
Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin prin screening organizat se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat. Acesta poate fi efectuat gratuit, o dată la cinci ani.
Screeningul pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin, are ca scop depistarea bolii în stadiu incipient, în care aceasta poate fi curabilă.
Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală. Cancerul de col uterin este cauzat de infecția persistentă cu anumite tipuri de virus uman Papilloma (HPV), un virus frecvent întâlnit, ce se transmite de cele mai multe ori prin contact sexual. În prezent, există peste 120 de tipuri de HPV, infecțiile produse fiind asimptomatice. Dintre acestea, 40 afectează zona genitală a femeilor și bărbaților.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | TRAGEDIE de neimaginat: Un tânăr de 24 de ani din Alba, și-a pierdut viața într-un accident rutier, pe autostrada A1 Deva- Nădlac
FOTO | TRAGEDIE de neimaginat: Un tânăr de 24 de ani din Alba, și-a pierdut viața într-un accident rutier, pe autostrada A1 Deva- Nădlac Un accident rutier mortal a avut loc astăzi, 19 noiembrie 2024, în jurul orei 17.40 pe autostrada A1 Deva-Nădlac. Un tânăr de 24 de ani din Alba și-a pierdut viața în […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport5 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate5 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii22 de ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată