Școala din Şona, construită de saşi în perioada interbelică, va fi reabilitată: Investiție de peste 4,5 milioane lei
Școala din Şona, construită de saşi în perioada interbelică, va fi reabilitată: Investiție de peste 4,5 milioane lei
Școala Gimnazială din Șona, construită în perioada interbelică, va fi reabilitată. Săptămâna trecută, administrația locală a semnat contractul de execuție pentru reabilitarea școlii gimnaziale din Șona, un proiect care va susține, a spus primarul Teodor-Florin Mărginean, educația de calitate în comună.
Valoarea totală a investiției este de 4.602.144,03 lei, finanțată în proporție de 80,91% de către Administrația Fondului de Mediu (AFM) și 19,09% din bugetul comunei Șona.
Citește și: Școala gimnazială „Iosif Sârbu” din Șibot va fi dotată cu echipamente IT în valoare de peste 300.000 de lei
„Lucrările vor începe curând și au termen de finalizare de 8 luni de la start. Această investiție este un angajament pentru un viitor mai bun pentru toți locuitorii”, a arătat primarul.
Clădirea în care funcţionează în prezent Şcoala Gimnazială Şona a fost construită în perioada 1928-1930 şi a funcţionat până în 1948 ca şcoală confesională cu predare în limba germană. În anul 1948, şcoala cu bunurile ei au fost trecute în proprietatea statului, devenind şcoală de stat românească, păstrând secţia germană doar pentru clasele I-IV, iar din 1961 şi pentru clasele V-VIII.
Din anul 1990, în cadrul şcolii funcţionează numai clase cu predare în limba română. Din anul 2005, Şcoala Şona a devenit scoală coordonatoare, celelalte unităţi şcolare din comună fiind structuri ale Şcolii Gimnaziale Şona.
Prin decizia nr. 2541/07.03.2012 a Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România, imobilul şcolii a fost retrocedat Parohiei Evanghelice C.A. Şona, utilizatorul actual plătind chirie proprietarului 1.000 de lei/lună. În anul 2021, imobilul şcolii a fost cumpărat de la Parohia Evanghelică C.A. Şona de către Consiliul Local Şona, potrivit informaţiilor postate pe site-ul unităţii de învăţământ. (M.B.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Scriitorul și eseistul aiudean Ioan Hădărig distins cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara
FOTO | Scriitorul și eseistul aiudean Ioan Hădărig distins cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara Ioan Hădărig, scriitor și eseist originar din municipiul Aiud, județul Alba, a fost distins miercuri, 20 noiembrie 2024, cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, pentru volumul „ASTĂZI CERUL […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan