Schimbare majoră pentru românii cu centrale individuale. Ministrul Energiei: „Nu mai există acel plafon de consum”
Schimbare majoră pentru românii cu centrale individuale. Ministrul Energiei: „Nu mai există acel plafon de consum”
Ministrul energiei, Virgil Popescu, dă asigurări că România va trece cu bine peste această iarnă și subliniază că în prezent avem gaz înmagazinat în proporție de 75,6 la sută din capacitate, adică mai mult decât aveam la 1 noiembrie anul trecut.
Mai mult, ministrul energiei a subliniat, luni seara, la Digi24, că pentru cei care au centrale individuale pe gaz s-a eliminat plafonul de consum, astfel încât pot consuma oricât, iar prețul va fi același ca anul trecut, de 31 de bani pe kilowatt.
„Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă. Mai sunt depus la cap la cap niște lucruri cu privire la tranzitul acestor gaze în așa fel încât să le putem aduce în România. Avem pe unde să le aducem în România, prin sudul țării, prin Coridorul Trans-Balcanic, pentru că ați văzut interconectorul între Grecia și Bulgaria în continuare nu este finalizat. Sperăm să fie finalizat până la începerea iernii, dar nu luăm în calcul și discutăm de Coridorul Trans-Balcanic”, a arătat ministrul energiei, Virgil Popescu.
„Nord Stream alimentează nordul Europei, în principal Germania și de acolo duce spre alte țări. Gazele din Rusia pentru România și partea aceasta de Balcani vin prin TurkStream, nici măcar prin conducta care trece prin Ucraina. Inclusiv Ungaria ia prin TurkStream și BalcanStream o parte, o parte ia și prin BRUA, prin conducta noastră, tot din TurkStream Coridor, și o parte prin Ucraina. Dar fluxul de gaze Rusia-Ucraina-România, care a funcționat anul trecut și în iarna trecută, în momentul de față nu mai funcționează, s-a redirecționat pe zona de sud”, a explicat Virgil Popescu la Digi24.
El a reamintit că pe 9 septembrie va fi prezent la Consiliul extraordinar al miniștrilor energiei din UE, unde se vor lua discuție toate soluțiile pentru a face față la „șantajul” Rusiei cu gazul natural. „Rămâne însă impactul asupra prețului. Am tot spus că orice declarație a unui oficial din Rusia automat pune o presiune pe preț. Se calmaseră cât de cât prețurile, acum au început iar să crească la gazul natural. De aceea e foarte important și salut decizia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la plafonarea prețului”, a declarat ministrul Virgil Popescu.
„Suntem într-o furtună perfectă în toată Europa”
Întrebat dacă Europa este într-o criză a energiei sau într-o criză a prețurilor, cu alte cuvinte dacă Europei îi lipsește energia sau este vorba despre prețuri prea mari la energie, Virgil Popescu a spus că toată Europa este „într-o furtună perfectă”, o combinație de factori ca urmare a șantajului rusesc.
„Suntem într-o criză energetică. Într-o anumită parte a Europei lipsește și energia. E adevărat că este suficientă, că circulă. Se repoziționează în momentul de față fluxurile de energetică. Avem o criză energetică dată de gazul natural, de șantajul rusesc, care duce automat toate prețurile în sus, inclusiv la energie electrică. Avem și o criză a prețurilor, avem și un război, deci suntem așa, într-o furtună perfectă în toată Europa, și trebuie să gestionăm foarte bine acest lucru, trebuie gestionat și vă asigur că noi, în România, îl vom ține sub control”, a promis ministrul energiei.
El a dat asigurări că România poate trece cu bine peste iarnă și că are suficient gaz.
„Vom trece, avem cantitățile de gaze necesare. În momentul de față avem 2,306 miliarde de metri cubi, reprezentând 75,6 la sută din capacitatea de înmagazinare, adică vreau să vă zic că am depășit cifra de la 1 noiembrie anul trecut, deci avem mai mult decât aveam la 1 noiembrie anul trecut. Deci, o să depășim cu certitudine, în noiembrie anul ăsta o să fie peste 80 la sută, dar nu m-aș hazarda să spun cu cât, pentru că pe măsură ce se duce timpul și temperatura scade – și suntem în septembrie, încă mai înmagazinăm bine în septembrie – crește și consumul și atunci din producția internă și puțin din importul care vine se înmagazinează mai puțin. Deocamdată încă suntem, eu cred că la începutul lui 1 octombrie, o să fim peste 80 la sută”, a arătat Virgil Popescu.
O veste bună pentru consumatorii casnici
În plus, ministrul a subliniat că în controversata ordonanță pe energie recent adoptată, există „o schimbare majoră în această iarnă pentru cei care au centrale individuale: nu mai există acel plafon de consum”.
„Iarna trecută, dacă nu mă înșel, era la început 1.000 de metri cubi, apoi pe toată perioada de iarnă a fost parcă 1.200 de metri cubi. Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de prețul gazului, care este același ca iarna trecută, 31 de bani, pentru oricât consumi. Deci, indiferent dacă e o casă mare sau o casă mai mică, tocmai pentru a nu mai avea probleme – mai sunt pensionari care stau în case mari, stau singuri și mai sunt case care nu sunt încă foarte bine eficientizate energetic din punct de vedere al anvelopării. Sunt multe lucruri de care ne-am lovit în iarna trecută. Deci, spre deosebire de electricitate, la gaz este un preț fix de 31 de bani care nu mai are un plafon de consum”, a punctat Virgil Popescu.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan