Schimbare la subvenția pentru pășuni: Amenajamentele pastorale, obligatorii doar din 2019
Producătorii agricoli care încasează subvenția pe pășuni primesc o veste bună care este acum oficială. Amenajamentele pastorale, cele care erau obligatorii din 2018, au primit un nou termen pentru obligativitate, anul 2019.
Decizia pentru fermieri, publicată marți în Monitorul Oficial, arată că în vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști, persoane fizice și juridice, în calitate de proprietari și/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligația ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/h, în oricare din zilele perioadei de pășunat, sau cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației.
”Începând cu anul 2019, este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”, se arată în modificarea adusă Ordonanței de Urgență a Guvernului privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și modificarea și completarea Legii fondului funciar nr.18/1991 (PL-x-314/2017)
Reamintim că, reprezentanții DAJ au solicitat celor care utilizează astfel de terenuri să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile pentru a se informa în ce stadiu se află proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale.
Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completă referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști.
Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, începând cu anul 2018, consiliile locale aveau obligația de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentației de concesiune sau închiriere a pajiștilor permanente.
sursa: agrointel.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
E jale! România, pe primul loc în Europa la șomaj în rândul tinerilor sub 25 de ani România a devenit ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată a şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor oficiale ale Eurostat publicate în decembrie 2024, depăşind astfel state precum Spania şi Grecia, […]