Schimbare la subvenția pentru pășuni: Amenajamentele pastorale, obligatorii doar din 2019

Producătorii agricoli care încasează subvenția pe pășuni primesc o veste bună care este acum oficială. Amenajamentele pastorale, cele care erau obligatorii din 2018, au primit un nou termen pentru obligativitate, anul 2019.

Decizia pentru fermieri, publicată marți în Monitorul Oficial, arată că în vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști, persoane fizice și juridice, în calitate de proprietari și/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligația ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/h, în oricare din zilele perioadei de pășunat, sau cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației.

”Începând cu anul 2019, este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”, se arată în modificarea adusă Ordonanței de Urgență a Guvernului privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și modificarea și completarea Legii fondului funciar nr.18/1991 (PL-x-314/2017)

Reamintim că, reprezentanții DAJ au solicitat celor care utilizează astfel de terenuri să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile pentru a se informa în ce stadiu se află proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale.

Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completă referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști.

Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern,  aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, începând cu anul 2018, consiliile locale aveau obligația de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentației de concesiune sau închiriere a pajiștilor permanente.

sursa: agrointel.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...