Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

„Satul transilvan, reper al identităţii locale”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sâmbătă, 1 octombrie, Consiliul Judeţean Alba a găzduit seminarul de lansare a proiectului „Satul transilvan, reper al identităţii locale”, proiect implementat de Asociaţia „Alba-Manche Împreună (AMI)” în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Ordinul Arhitecţilor din România şi Asociaţia „Alba-Afroda”. Proiectul, ce se desfăşoară în perioada octombrie 2011 – iulie 2012, este cofinanţat de către Ambasada Franţei în România în cadrul schemei de susţinere a proiectelor inovatoare din domeniul urbanismului, patrimoniului şi cadrului de viaţă. Scopul proiectului, care vizează localităţile Câlnic, Gîrbova, Cut, Pianu, Săsciori şi Şugag, este acela de a conştientiza comunităţile şi factorii de decizie asupra valorii patrimoniului construit existent, ca potenţial ce trebuie valorificat în beneficiul generaţiilor actuale şi viitoare. Beneficiari direcţi ai proiectului sunt autorităţile locale, în timp ce beneficiari indirecţi sunt cetăţenii din aceste comunităţi, specialişti în urbanism, arhitecţi şi etnografi precum şi turiştii ce vizitează locaţiile cuprinse în proiect.
Activităţile concrete ale proiectului vor consta în inventarierea elementelor de patrimoniu, a documentelor şi cercetărilor existente, acestea fiind ulterior prezentate şi dezbătute în cadrul unor întâlniri de lucru. Vor fi elaborate ghiduri de bune practici pentru conservarea patrimoniului construit precum şi ghiduri în materie de construire şi renovare şi se va realiza o bază de date electronică cu elemente de patrimoniu specifice comunităţilor vizate de proiect, bază de date ce va fi integrată într-un sistem mai vast de gestionare a elementelor de patrimoniu. „Acest proiect se înscrie în seria de acţiuni desfăşurate de Consiliul Judeţean Alba în domeniul promovării patrimoniului local şi contribuie la punerea în valoare a elementelor de peisaj cultural specifice judeţului Alba. Alăturarea dintre Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia AMI, precum şi cofinanţarea acestui proiect de către Ambasada Franţei este rezultatul a mai mulţi ani de muncă în domeniul protecţiei peisajului cultural, domeniu în care judeţul Alba s-a inspirat constant din experienţa franceză, graţie parteneriatului cu departamentul La Manche din Franţa”,  a declarat Ion Dumitrel, Preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
La seminar au participat reputaţi specialişti în domeniul arhitecturii şi urbanismului românesc –  Anca Ginavar, director în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Alexandru Sandu – preşedintele Registrului Urbaniştilor din România, Liviu Ianăşi – secretarul Asociaţiei Profesioniste a Urbaniştilor, arhitecţi şi urbanişti din judeţul Alba şi din ţară. (I.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

MESAJE DE PASTELE ORTODOX 2023. URARI și FELICITARI frumoase de Învierea Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE DE PASTE FERICIT ORTODOX 2024 • MESAJE de PASTE • URARI de PASTE • FELICITARI de PASTE ziarulunirea.ro vă oferă o colecție a celor mai frumoase urări și felicitări de Învierea Domnului: MESAJE DE PASTE Învierea Domnului să-ți umple sufletul de lumină, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase și inima de iubire! […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea