Rămâi conectat

Ştirea zilei

Satul din Alba în care se cultivă anual peste un milion de trandafiri: Producătorii din Ciumbrud, cei mai importanți furnizori pentru lanțurile de hipermarketuri

Unirea Ziarul

Publicat

în

Ciumbrud este satul din România unde, anual, se cultivă peste un milion de trandafiri, iar mai mulți localnici au făcut un business din vânzarea butașilor, care înfrumusețează locuri din toate colțurile țării, cei mai importanți clienți fiind marile lanțuri de hipermarketuri.

Ciumbrudul este o localitate aparținătoare municipiului Aiud, din județul Alba, cu tradiție de zeci de ani în cultivarea trandafirilor, fiind cel mai mare furnizor de butași din România. Oamenii spun că Ciumbrudul și localitățile învecinate aprovizionează 80-90% din piața de butași de trandafiri din țară, în total fiind peste 70 de soiuri, cultivate pe mai bine de 15 hectare de teren.

Producția pe un hectar este de aproximativ 60.000 de plante, care se vând în cantități foarte mari, cu prețuri între 2,5 lei și 4,5 lei. Producătorii susțin că trandafirii rămân o afacere bună pentru agricultură, iar profitul variază între 20 și 25% din investiția inițială.

”Avem circa 70 de soiuri de trandafirii. Cea mai mare parte a trandafirilor din România se cultivă aici în zona Ciumbrud și în satele învecinate. Noi vindem butași de trandafiri mai mult, prea puțin flori. Fire de trandafiri, dacă am o cunoștință care dorește să-și facă nuntă, o ajut, dar astea nu le dau pe bani”, a spus Csiky Iuliu, unul dintre producătorii de butași de trandafiri.

Cultivarea trandafirilor este o afacere din care banii se scot după doi ani.

”Trebuie să pregătești terenul, trebuie să-ți cumperi portaltoiul, trebuie să-l plantezi, în anul acela trebuie să-l altoiești, următorul an se taie de la partea unde a fost altoit. Aceasta este o cultură de doi ani, nu este o cultură de un singur an. Cumperi portaltoiul toamna, primăvara îl plantezi, îl altoiești, următorul an tai ce trebuie tăiat, toamna îl recoltezi, iar apoi vinzi”, a spus Csiky Iuliu.

Tradiția cultivării trandafirilor s-a moștenit din tată în fiu, la Ciumbrud. Producătorii de aici sunt principalii furnizori pentru marile hipermarketuri, precum Dedeman, Cora, Auchan sau Ambient. Altă parte din marfă înfrumusețează parcurile din marile orașe, dar și curțile oamenilor, care aleg să cumpere direct de la producător.

Andrei Molnar, alt agricultor, a declarat, pentru ziarulunirea.ro, că prețurile pe care le frecventează au rămas aceleași de 10 ani.

”Este profitabilă în parte pentru că vedeți că aproape nimic nu mai merge în țara aceasta. Cândva a fost profitabilă, acum mai puțin. Problema este că s-au înmulțit foarte mult producătorii, nu numai autohtoni, ci și în Europa, și suntem un pic bombardați de marfa adusă de afară. Este concurența foarte mare din partea Uniunii Europene și problema este că cei care cumpără, clienții noștri, fac foarte mare presiune pe produsele românești. Vor prețuri tot mai mici”, a spus Andrei Molnar.

Acesta a adăugat că la un hectar de trandafiri cultivat, dacă toate sunt în regulă, iar anul nu este nici secetos, nici cu probleme din cauza intemperiilor, se adună în jur de 60.000 de plante, calitatea întâi.

”Trebuie socotit că doi ani lucrezi, investești, bagi bani în materialul de plantare, în portaltoi, apoi în altoi, în materiale de stropit, în altoire, în material de legat, în lucru, prășit, munci mecanice, până poți să vinzi butașul respectiv. În fiecare an plantăm și în fiecare an scoatem, dar ceea ce plantez anul acesta în primăvară, scot anul următor în toamnă. Acum, în fiecare an plantezi și în fiecare an scoți, dar primii doi ani sunt mai grei pentru că tot investești și nu scoți nimic”, a mai spus Andrei Molnar.

Bakk Emeric Levente, alt producător de butași de trandafiri, a declarat, pentru ziarulunirea.ro, că acest business nu mai este ca pe vremuri, însă se poate face un profit bun după un hectar.

Potrivit acestuia, se fac și exporturi din Ciumbrud, spre Italia, Polonia, Ungaria, însă majoritatea se vând pe piața internă, la marile lanțuri de hipermarketuri, dar și celor care au nevoie de astfel de flori în afacerile lor.

”Noi trebuie să cumpărăm portaltoiul care este o investiție mare. Pregătirea terenului, tratamentele, dar omul e cel mai scump, forța de lucru pe care nu o mai avem și nu o găsim. Mai nou, un zilier e plătit mai bine ca un director la bancă”, a spus Bakk Emeric.

Producătorii de butași de trandafiri nu sunt pregătiți, deocamdată, să comercializeze florile propriu-zise, deoarece pentru creșterea și întreținerea acestora le trebuie sere foarte performante. Inundațiile sau o grindină puternică poate compromite cultura pe un an întreg.

În urmă cu câțiva ani, clienți buni erau și primăriile care se îngrijeau de înfrumusețarea parcurilor și amenajarea spațiilor verzi, însă acum tot mai puțin cumpără.

De asemenea, pe lângă marii producători de butași de trandafiri de la Ciumbrud, există și alții mai mici, care oferă toată marfa celor puternici deoarece o pot vinde mai ușor, având contracte cu hipermarketuri.

În fiecare an, în ultimul weekend din luna iunie, în parcul de la Ciumbrud se organizează evenimentul ”Ziua Rozelor”, în cadrul căruia sunt expuse zeci de soiuri de trandafiri.

Localnicii susțin că se pot scoate bani din cultivarea trandafirilor, însă este nevoie de multă muncă, dăruire și pasiune pentru aceste flori. Ciumbrudul mai este denumit de localnici ”Capitala neoficială a trandafirilor” din România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Yukanna, cățelușa Golden Retriver de la Salvamont Alba a fost GĂSITĂ

Bera Larisa

Publicat

în

Yukanna, cățelușa Golden Retriver de la Salvamont Alba a fost GĂSITĂ Cătelușa Golden Retriver, Yukanna, a fost găsită vineri seara. Aceasta a fost dată dispărută joi, în zona Galda de Sus. Citește și: FOTO | S-a pierdut Yukanna, cățelușa Golden Retriver de la Salvamont Alba, în zona Galda de Sus. Recompensă pentru informații care duc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea