Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Satelitul care va monitoriza defrișările din România, tot mai aproape de a deveni realitate: O echipă de studenți români a convins Agenția Spațială Europeană

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Satelitul care va monitoriza defrișările din România, tot mai aproape de a deveni realitate: O echipă de studenți români a convins Agenția Spațială Europeană

USR - Alegeri Parlamentare 2024

O echipă de studenți români este printre cele șase echipe finaliste care se vor bucura de sprijinul specialiștilor Agenției Spațiale Europene (ESA) în realizarea câte unui satelit cu misiune de observare a Pământului.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Tinerii români vor fi susținuți de specialiștii ESA pentru a-și pune în practică proiectul de a construi de la zero un satelit cu misiunea de a monitoriza defrișările din România. Selecția organizată de ESA s-a încheiat de curând, românii fiind anunțați că sunt printre cele șase echipe finaliste (au mai trecut probele finale două echipe din Italia, două din Spania și una din Elveția). Ultima etapă de selecție a avut loc la capătul unei sesiuni de training desfășurată în Olanda, la care au participat 12 echipe, jumătate dintre acestea fiind selectate pentru a beneficia în final de colaborarea cu experții ESA.

Vestea a dat-o, cu două zile în urmă, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja. „Roadele muncii românilor geniali și efectele pozitive ale plății datoriei către Agenția Spațială Europeană (ESA) nu încetează să apară: acești tineri români au fost selectați în cadrul proiectului european “Fly Your Satellite”. Doar 6 echipe din toată Europa au fost selectate de experții ESA, iar echipa ROSPIN-SAT-1 s-a calificat cu un proiect extraordinar: echipa de studenți a propus o misiune de observare a Pământului pentru a monitoriza defrișările care au loc în România”, a scris ministrul pe contul său de Facebook.

Am stat de vorbă cu un membru al echipei ROSPIN-SAT-1, Ilona Daniela Oprea, masterandă în anul II la Automatică, absolventă a Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal, despre proiectul cu care au intrat în cursă și despre șansele ca satelitul pe care ei l-au proiectat să devină o resursă importantă pentru colegii studenți, dar și pentru elevii pasionați de domeniul aerospațial. Studenta coordonează în cadrul proiectului sistemul de determinare și control al atitudinii (atitudinea fiind orientarea satelitului, explică Ilona).

„Proiectul s-a desfășurat în Politehnică și ce am vrea noi să facem, studenți fiind cu toții, este să construim un satelit de dimensiuni mai mici cu care să monitorizăm pădurile din România și să analizăm nivelul de sănătate al vegetației pădurilor, și în plan secundar să încercăm să și analizăm potențialul de reîmpădurire în zonele din România. Este o misiune de observare a Pământului, acesta este scopul proiectului, al satelitului”, a explicat Ilona Daniela Oprea, membră a echipei de 15 studenți care au un an și jumătate la dispoziție să realizeze prototipul, după această perioadă urmând testarea.

Echipa ROSPIN-SAT-1 are atât misiunea de a construi efectiv satelitul, cât și pe aceea de a strânge fondurile necesare acestui proiect, estimarea fiind că ar fi necesari între 200.000 – 300.000 euro pentru componentele hardware și partea de sofware, spune studenta.

Camera cu care o să analizăm pădurile este cea mai scumpă, dar în sine satelitul o să ajungă undeva la 200.000 – 300.000 euro. Este un proiect destul de ambițios. Până acolo, noi ne bucurăm să lucrăm cu Agenția Spațială, pentru că acesta a fost și scopul proiectului, să ajungem să colaborăm cu ei, să ne ofere sfaturi, să încercăm ca într-un an și jumătate să avem cumva un nivel mai avansat al proiectului”, a mai spus Daniela Oprea.

Colaborarea cu ESA înseamnă că experții stației europene, timp de un an și jumătate, îi vor monitoriza pe studenți în realizarea acestui proiect, îi vor ghida, îi vor îndruma îndeaproape la realizarea părții tehnice, inclusiv în alegerea componentelor etc..

De ceea ce vor reuși membrii echipei ROSPIN-SAT-1 în acest proiect se vor bucura și alți studenți și elevi interesați de domeniul spațial, a mai preciza Ilona Oprea, fiind, în fapt, cel mai mare câștig.

Acesta este scopul nostru principal, partea educațională prin care dorim să atragem studenții și să le oferim o sursă deschisă, satelitul și tot ce vom obține pe partea de software să fie livrat mai departe studenților, ei să aibă acces”, a spus Oprea.

Cei 15 studenți care și-au propus să construiască satelitul sunt o parte din „familia” ROSPIN (Romanian Space Initiative) care are astăzi aproximativ 50 membri. Sunt studenți pasionați de domeniul spațial, dar și mentori care li s-au alăturat. Organizația non-guvernamentală și-a propus să promoveze domeniul spațial și să le aducă tinerilor informațiile pe care nu le regăsesc în alte surse, studenții din organizație organizând cursuri gratuite pentru alți studenți, prin intermediul ROSPIN Academy, dar și pentru elevi, prin ROSPIN School.

În ONG cred că suntem în jur de 50 cu toții. Sunt studenți de la anul I până la anul VI și au aderat în timp și o serie de mentori, cei care ne sfătuiesc de fapt, oameni din domeniul spațial, cei care lucrează în companiile private din România, dar și diverși profesori și specialiști. Sunt și câteva persoane din afară cu care mai colaborăm și care ne sfătuiesc”, a mai spus Ilona Daniela Oprea.

În realizarea proiectului care a câștigat selecția organizată de ESA studenții se consultă, a mai precizat reprezentanta echipei ROSPIN-SAT-1, și cu specialiștii care au construit primul satelit românesc, Goliat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea