Sat din Alba readus la viață printr-un proiect turistic: Încă un pas spre amenajarea zonei de agrement de la Ocnișoara
Sat din Alba readus la viață printr-un proiect turistic: Încă un pas spre amenajarea zonei de agrement de la Ocnișoara
Consiliul Județean Alba a aprobat Studiul de fezabilitate cu indicatorii tehnico-economici aferenți și a Devizului general la obiectivul de investiții „Amenajare Băile Sărate Ocnișoara”, în vederea trecerii la faza următoare de implementare a proiectului. Valoarea estimată a investiţiei este de 16.952.799,37 lei, din care lucrări de construcții-montaj 12.985.289,39 lei, cu TVA inclus. Este vorba despre proiectul zonei de agrement ce va fi implementat în localitatea Ocnișoara, comuna Lopadea Nouă.
„Acest proiect are ca obiectiv în primul rând dezvoltarea sectorului de turism și agrement, datorită creșterii atractivității zonei. Un alt obiectiv este reprezentat de conformarea la anumite standarde a spațiilor amenajate în folosul comunității de pe raza comunei și încurajarea actualilor și viitorilor investitori, la respectarea vieții comunei și a cadrului natural valoros, prin asigurarea condițiilor create cu scopul de a pune în valoare aspectele composite arhitecturale și naturale”, se arată în documentația realizată de către finanțator. Zona de agrement va avea nouă lacuri de apă și nămol, un restaurant, locuri de joacă și spații verzi.
Maximul de oameni care ar putea intra în această bază este de 600 de persoane, iar în proiect sunt incluse în jur de 150 de locuri de parcare. Amplasamentul vizat este un teren de 26.367 mp, care reprezintă practic un câmp de sare. Acesta va avea destinația de zonă de dezvoltare turistică. În prezent, pe teren se află un lac cu apă sărată, o fântână cu apă sărată (Murătoarea), nămol la suprafață, platou cu nisip și pârâu ce traversează amplasamentul.
Locația va avea în total patru bazine cu apă dulce (două dintre ele pentru copii), unul cu apă sărată, trei lacuri cu apă sărată amenajate, un restaurant cu terasă neacoperită și pool bar, clădire recepție, cinci filigorii, o seră, piața de sare, zonă de recreere, loc de joacă pentru copii, teren de volei și mini plajă. În jurul amplasamentului: pistă pentru alergat, terapii în aer liber.
Prin proiect se propune ca arhitectura clădirilor să fie inspirată din resurse locale (piatră și lemn), dar cu interpretare modernă, inspirată din forma lacurilor propuse pe amplasament. Durata de realizare a investiției este de 24 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Ocnişoara este amplasat în vestul judeţului Alba în zona Podişului Târnavelor. În trecut, aici locuiau sute de oameni, dar în timp satul a ajuns la doar 17 locuitori. Noul complex de agrement asociat cu modernizarea drumului de acces ar urma să determine revitalizarea turistică a zonei precum și revenirea oamenilor în sat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți
FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți Un adolecent de 18 ani, din satul Heria, comuna Fărău, și-a pierdut viața sâmbătă seara după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat în afara carosabilului, la […]