Ziarul Unirea
 

Șase persoane decedate din Alba au fost incinerate în 2017. Incinerarea în România, între interdicția impusă de Biserica Ortodoxă și dorința exprimată în timpul vieții

Incinerarea în România, între interdicția impusă de Biserica Ortodoxă și dorința exprimată în timpul vieții: șase persoane decedate din Alba au fost incinerate în 2017.

Incinerarea persoanelor decedate este, încă, în România un subiect tabu. Biserica Ortodoxă interzice preoților să oficieze slujbe pentru cei care decid în timpul vieții ca, atunci când vor deceda, să fie incinerați. Surse oficiale susțin că doar 0,5% dintre decedații din România sunt incinerați. Spre comparație, în Ungaria procentul este de 63%.

„În România practica incinerării nu este una răspândită, în pofida faptului că țara noastră a reprezentat un pionier al promovării acesteia, cel puțin în perioada interbelică. Deşi la prima vedere ar reprezenta o practică «străină» spaţiului românesc, incinerarea a constituit de-a lungul vremii o modalitate de dispunere asupra cadavrului asumată de către o parte a elitei româneşti. Astfel, dintre cele aproximativ 70.000 de incinerări performate în România de-a lungul a peste 80 de ani de istorie, se pot identifica în jur de 2.000-2.500 de nume ale unor personalităţi publice româneşti care au ales o asemenea modalitate de a ieşi demn din scena vieţii, aceasta cuprinzând scriitori, poeţi, pictori, sculptori, academicieni, personalităţi ale vieţii politice etc”, afirmă Marius Rotar, cercetător la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia şi preşedinte al Asociaţiei Cremaţioniste „Amurg“.

Potrivit acestuia, pe această listă apar Garabet Ibrăileanu, Constantin Stere, Eugen Lovinescu, Anton Holban, Aurel Baranga, Felix Aderca, Oscar Han, Ştefan Mihăilescu Brăila, Clody Bertola, Ilarion Ciobanu, Silviu Brucan sau, mai recent, Mihaela Iordache, soţia regretatului actor Ştefan Iordache, ori Sergiu Nicolaescu.

În Alba, în 2017 au existat șase cazuri de incinerare a unor persoane decedate.

„Incinerarea este igienică și mai ieftină, cam la jumătate față de înmormântarea clasică, care implică, în primul rând, costurile locului de veci“, a completat cercetătorul Marius Rotar. Costul propriu-zis al incinerării este de 1.200 de lei. Potrivit datelor prezentate de preşedintele Asociaţiei Cremaţioniste „Amurg“, anul trecut șase persoane din județul Alba au fost incinerate la Ignis.

De la deschiderea crematoriului, în 2014, și până acum numărul incinerărilor a ajuns la 600.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...