Șase luni bonus la pedeapsa cu închisoare pentru fostul premier, Adrian Năstase
Drama personală a fostului premier al României, Adrian Năstase, continuă. Curtea de Apel Bucureşti i-a adăugat fostului lider PSD un spor la pedeapsă de patru ani de închisoare, în urma contopirii condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Zambaccian” şi „Trofeul calităţii”. Astfel, Năstase va executa patru ani şi şase luni de închisoare.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.
Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat pe data de 6 ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și trei ani pentru șantaj în dosarul „Zambaccian”. De asemenea, Adrian Năstase a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”, din care a efectuat opt luni de detenție, fiind eliberat condiționat.
„Tribunalul apreciază că lipsa antecedentelor penale (evident anterior momentului comiterii celor trei infracțiuni de către condamnat), micromediul persoanei condamnatului, relațiile acestuia pe diferite planuri – cu ambianța socială, în cadrul acestor din urmă aspecte un loc central ocupându-l gradul integrării sociale sub multiplele sale aspecte: profesională, familială (neputând fi indiferente sub aspectul caracterizării persoanei și implicit al individualizării pedepsei globale, aspecte ca atitudinea condamnatului față de membrii familiei sale, modul în care se îngrijește de întreținerea și educația copiilor, atmosfera creată în cadrul familiei, grija față de patrimoniul familiei), cultural – obștească (nivelul de pregătire culturală și politico—ideologică, participarea la viața culturală și la acțiunile sociale generale, atitudinea față de îndatoririle sociale, gradul de aderare la procesul creșterii omului responsabil), conduita condamnatului după comiterea faptei (prezentarea acestuia în fața organelor de urmărire penală și instanțelor de judecată, faptul că petentul nu a încercat să se sustragă de la urmărire penală ori judecată, împrejurarea constând în aceea că, deși de la momentul comiterii ultimei infracțiuni – anul 2006 până la cel al pronunțării unei prime hotărâri definitive de condamnare – iunie 2012 a trecut o perioadă mare de timp, condamnatul nu a mai încălcat din punct de vedere penal normele de conduită socială) sunt argumente care converg către concluzia că în prezenta cauză față de condamnatul Năstase Adrian nu se impune sporirea pedepsei de bază și că aceasta este suficientă în vederea asigurării scopului pedepsei, fiind aptă de a produce transformări reale și profunde ale conștiinței petentului și pe cale de consecință modificări statornice, de durată, ale comportamentului acestuia (evident în raport de sfera ilicitului penal)”, se arată în motivarea dată de TB.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]