Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Sărbători de iarnă mai scumpe în 2024: Carnea de porc s-ar putea scumpi cu până la 15%

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Sărbători de iarnă mai scumpe în 2024: Carnea de porc s-ar putea scumpi cu până la 15%

Sărbătorile de iarnă vor fi mai scumpe în 2024. Carnea de porc se scumpește, iar cei din industrie susțin că până la Crăciun prețurile ar putea crește chiar și cu 15 % pe fondul unei cereri mai mari. Sunt așteptate scumpiri și în cazul fructelor și legumelor, mai ales că iarna România se bazează mult și pe import.

Datele oficiale de la Institutul național de statistică ne arată negru pe alb ceea ce resimțim deja cu toții ori de câte ori mergem la cumpărături. Plătim mai mult pentru alimente de strictă necesitate, vedem legume, fructe lactate și carne, toate s-au scumpit vizibil în ultimul an. Este vorba despre creșteri cuprinse între aproape 4% și până la 13 %.

Citește și: Preț lemn de foc 2024: Cât costă metrul cub la un ocol silvic Romsilva. Câți bani vor da românii să-și încălzească locuințele la iarnă

Cei din industrie spun că este abia începutul scumpirilor și preconizează că până la Crăciun, carnea de porc se va scumpi cu 10, poate chiar și 15 %. Ne uităm defalcat la produsele din carne de porc: mușchiulețul se vinde cu 40 de lei kilogramul. Cum argumentează producătorii scumpirile și ce spun oamenii despre prețurile pe care le întâlnesc când merg la piață:

La ce asistăm acum și vom asista și în viitorul apropiat este o creștere a cererii foarte mare, pentru că odată ce ne apropiem de Crăciun, deja din a doua-a jumătate a lunii noiembrie, românii încep să se gândească să-și facă niște provizii. Se pregătesc de sărbătorile de iarnă. Încep să cumpere mai multă carne și ca atare, evident, datorită creșterii cererii și prețurile cresc pe măsură. Uitându-mă în anii trecuți, creșterea a fost undeva, într-adevăr, între 10 și 15 % . Noi vom deci depinde însă foarte mult, în mare parte 80 %, de carne de import.

De pe masa de sărbători nu lipsește, de obicei, nici cozonacul. Prețul diferă în funcție de locul de unde îl cumpărați. Dacă în supermarket prețurile sunt pe la 15-20 de lei, în cofetării, sunt cel puțin 80 lei o bucată. Mai ieftin ați putea ieși dacă îl faceți acasă, pentru că veți face bugetul de sărbători în curând. Trebuie să luați în calcul și cadourile și acestea vor scoate mai mulți bani din buget.

Începând de iarna aceasta, ca urmare a efectului creșterii prețurilor, spre exemplu, îmbrăcămintea și încălțămintea s-au scumpit cu mai bine de 6 % în ultimul an. Jucăriile sunt și ele mai scumpe, iar dacă vreți să faceți o vacanță de Crăciun, de asemenea, se impune o recalibrare a bugetului față de Crăciunul trecut. Biletele de avion sunt printre produsele care s-au scumpit cel mai mult, cu aproximativ 17 %. Și carburanții au revenit în ultimele săptămâni pe creștere.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024 | Achitarea pensiilor restante și decizii de recalculare revizuite. Precizări de la Casa de Pensii Alba

Bera Larisa

Publicat

în

PENSII 2024 | Achitarea pensiilor restante și decizii de recalculare revizuite. Precizări de la Casa de Pensii Alba În judetul Alba, la fel ca în toata țara, mai sunt pensionari care au decizii primite, dar fără a avea și plata făcută conform deciziilor, la fel cum există și persoane cărora li s-au făcut plați fără […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea