ȘAPTE curiozități despre GHIOCEL, floarea care vestește primăvara. Dincolo de aspectul fragil ascunde adevărate povești
ȘAPTE curiozități despre GHIOCEL, floarea care vestește primăvara. Dincolo de aspectul fragil ascunde adevărate povești
Ghioceii sunt florile care vestesc sosirea primăverii, fiind primele dintre flori care se ivesc încă de la începutul anotimpului, însă, sub aspectul firav și delicat al acestora, ascund adevărate povești și curiozități.
Citește și: Mesaje de 1 martie • Mesaje de Mărţişor • Mesaje de primăvară, SMS -uri, felicitări şi urări pe care le puteţi trimite odată cu venirea primăverii
1. In lume exista peste 100 de specii de ghiocei
La prima vedere, toti ghioceii pe care i-ai vazut par ca sunt identici, insa nu este asa. In lume exista peste 100 de soiuri de ghiocei. De exemplu, Galanthus nivalis Pagoda este un soi de ghiocel care are petalele usor rasucite spre exterior, iar Galanthus nivalis Virescens are petalele „decorate” cu dungi verzi.
Sunt si cateva soiuri de ghiocei mai rar intalnite. Varietatea Galanthus S. Arnott se remarca prin florile de doua ori mai mari decat cele ale ghioceilor obisnuiti, iar soiul Galanthus reginae-olgae se remarca prin perioada in care infloreste: toamna, in loc de primavara.
2. Bulbii de ghiocei sunt otravitori
Desi au un aspect fragil, sa stii ca ghioceii stiu sa se apere foarte bine. Bulbii lor sunt otravitori, motiv pentru care niciun rozator nu se incumeta sa-i manance. Daca o persoana este curioasa sa guste din bulbul de ghiocel, risca sa se intoxice, deoarece substantele pe care le contine sunt otravitoare si pentru om.
Citește și: 1 Martie – Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Mărţişor
3. Ghioceii pot trata Alzheimerul
Cercetarile asupra ghiocelului arata ca aceasta floare marunta poate contribui la tratarea Alzheimerului si a dementei, datorita unui ingredient activ pe care il contine. Este vorba despre galantamina, o substanta pe care oamenii de stiinta inca o analizeaza pentru a-i descoperi potentialul curativ.
4. Ghiocelul l-a facut imun pe Ulise
Istoria ghiocelului este veche de cateva milenii. Dovada sta celebrul poem al lui Homer, „Odiseea”, in care zeul Mercur ii da lui Ulise o iarba numita moly (Galanthus nivalis), care l-a protejat pe Ulise de otravurile vrajitoarei Circe.
5. Ghiocelul simbolizeaza speranta
Despre ghiocel se spune ca simbolizeaza speranta, prietenia, inocenta, puritatea, alinarea si smerenia si multe persoane cred ca este de bun augur sa cultive in propriile gradini aceste flori albe.
Citește și: Mărțișorul de 1 Martie – Origine și semnificație | Anul Nou la geto – daci
6. Ghiocelul prevesteste moartea
In anumite tari, cum este Marea Britanie, ghiocelul nu este prilej de bucurie, cel putin nu pentru care cred in superstitii. Aceste persoane asociaza ghiocelul cu moartea, din cauza unei legende care spune ca o tanara si-a gasit iubitul mort, iar langa el era asezat un ghiocel.
7. Ghiocelul, prima floare de pe pamant
Sunt multe legende despre ghiocei, insa una singura spune ca aceasta floare gingasa a fost prima de pe Pamant. Potrivit mitului, cand Dumnezeu i-a alungat pe Adam si Eva din Rai era iarna, iar pamantul era acoperit cu un strat gros de zapada. Pe masura ce inainta prin zapada, Eva a inceput sa inghete si sa planga, amintindu-si de frumusetile din Gradina Paradisului. Pentru a-i mai alina durerea din suflet, Dumnezeu a transformat cativa fulgi de zapada in flori de ghiocei.
Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători
Citește și: MESAJE DE ANUL NOU. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]