Rămâi conectat

Curier Județean

Săptămâna mobilităţii europene: „Pedalează pentru sănătatea ta” mâine într-un tur al Cetăţii Alba Carolina

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Anual, în perioada 16 – 22 septembrie, se sărbătoreşte “Săptămâna mobilităţii europene” – cea mai răspândită campanie a mobilităţii durabile din lume. Scopul campaniei este de a încuraja autorităţile publice locale să promoveze măsuri de transport durabile şi cetăţenii să folosească mijloace alternative de transport, pentru  a îmbunătăţi starea mediului şi calitatea vieţii în oraşe. La Alba Iulia, Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba va desfăşura acţiuni de promovare a mobilitaţii durabile cum ar fi: un tur al Cetăţii Alba Carolina folosind mijloace nepoluante de transport, acţiunea “În oraş fără maşina mea”, acţiuni educative în şcoli, realizarea de materiale informative şi diseminarea lor.

“Pedalează pentru sănătatea ta” – ediţia a II-a este sloganul sub care se va desfăşura  turul Cetăţii Alba Carolina din municipiul Alba Iulia pe biciclete, role, alte mijloace de transport nepoluante, în data de 19 septembrie ac, ora 14.00.  Plecarea se va face din faţa Catedralei Reîntregirii. La acţiune sunt invitaţi să participe alături de organizatori, angajaţi ai autorităţilor publice, elevi, studenţi, dar şi alţi cetăţeni.

Un alt momentul culminant al acţiunilor dedicate acestui eveniment  îl va constitui ziua „În oraş fără maşina mea”, care se va desfăşura în  data de 20 septembrie. În această zi, angajaţii agenţiei, dar şi alţi cetăţeni, sunt invitaţi să se deplaseze la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport public, contribuind astfel la ameliorarea calităţii aerului şi transmitând un mesaj pozitiv către ceilalţi cetăţeni.

Prin acţiunile pe care le vom desfăşura, dorim să atragem atenţia asupra  necesităţii promovării transportului durabil, astfel încât copiii noştri să se bucure de un mediu mai puţin poluat„, a declarat Mihaela Mih Dehelean, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba.

În acest an, tema principală a “Săptămânii mobilităţii”  este “Aer curat – Mişcarea ta”. Sloganul încearcă să ofere un prilej – atât pentru autorităţi cât şi pentru cetăţenii Europei – să ia în considerare şi să folosească în viaţa de zi cu zi mijloace de transport nepoluante, în scopul îmbunătăţirii calităţii mediului şi a vieţii. Faptele sunt clare – oraşele mai curate sunt oraşe sănătoase. Aerul fără impurităţi duce la o viaţă mai lungă, dovedindu-se că reduce riscul problemelor de sănătate respiratorii şi cardiovasculare.  În schimb, aerul îmbâcsit cu poluanţi, cum ar fi pulberile în suspensie şi dioxidul de azot, creşte riscul  bolilor pulmonare. Schimbarea obiceiurilor noastre de transport poate duce la reducerea poluarii aerului urban.  Sloganul din acest an al campaniei, „Aer curat – Mişcarea ta”, reflectă puterea pe care cetăţenii o pot avea pentru a se îmbunătăţi calitatea aerului, prin alegerile lor de mobilitate.  Este important de reţinut că toţi avem un rol de jucat, şi chiar mici schimbări, cum ar fi naveta cu bicicleta, mai degrabă decât cu maşina, sau optând pentru transportul public, sau chiar alegerea de a merge pe jos, pot îmbunătăţi calitatea vieţii noastre.

Traficul este principalul vinovat de poluarea aerului şi de zgomotul urban. Oraşele europene suferă din ce în ce mai mult de impactul negativ al traficului congestionat, cu efecte asupra economiei, sănătăţii ţi calităţii vieţii. Transportul urban reprezintă 40% din transportul rutier în Uniunea Europeană şi este responsabil pentru 20%  din emisiile de CO2.

FOTO: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea