Rămâi conectat

Ştirea zilei

Șantajul unei minore din Blaj care a pozat nud pentru un artist plastic. Motivarea deciziei într-o cauză penală în care tânăra a reclamat că a fost victima unui viol

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Motivarea hotărârii instanței prin care tânăra a primit măsura educativă a supravegherii pe o perioadă de 6 luni

O fată în vârstă de 17 ani, un artist plastic, portrete nud și un șantaj de 20.000 de euro. Acestea sunt ”ingredientele” unui dosar penal derulat la Judecătoria Blaj. Faptele au avut loc în 2017, iar hotărârea a fost pronunțată în iunie 2019.

Recent, instanța a finalizat și motivarea deciziei prin care tânăra a primit măsura educativă a supravegherii pe o perioadă de 6 luni. Potrivit anchetatorilor, artistul plastic i-a realizat tinerei, în cursul anului 2015, mai multe portrete și desen nud.

Ulterior, aceasta l-a sunat și l-a amenințat că, dacă nu îi va înmâna suma de 20.000 euro, pe care i-a solicitat-o în două tranșe cu scadență în data de 20 decembrie 2017 și luna mai 2018, va sesiza organele de poliție sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la viol, în scopul obținerii unui folos material injust. Artistul plastic i-a solicitat tinerei să se întâlnească pentru a discuta în mod direct și i-a propus să-i plătească 15.000 lei pentru a nu mai depune plângere împotriva sa, în sensul că ar fi vrut să o violeze.

Astfel, în data de 21 august 2017 s-a întâlnit cu tânăra de 17 ani, care era însoțită de mama ei, ocazie cu care fata a primit suma de 9.000 lei, iar diferența de 6.000 lei urmând să o primească în momentul în care va împlini 18 ani. În acest scop a fost întocmit un înscris denumit ”Înțelegere”, semnat atât de persoana vătămată cât și tânără și mama acesteia.

La aproximativ o săptămână, persoana vătămată a fost contactată telefonic din nou, de pe un alt număr, întrucât aceasta obișnuia să-și schimbe des cartelele și i-a solicitat suma de 2.500 lei pentru a-i înmâna unui pretins avocat, iar în caz că refuză, l-a amenințat cu plângere penală pentru tentativă de viol. Bărbatul a acceptat și s-a întâlnit pe stradă cu inculpata și i-a înmânat suma solicitată. Pentru că fata a continuat să îl sune și să îl amenințe, artistul plastic a depus plângere la poliție.

Anchetatorii au decis să organizeze un flagrant, lucru care a avut loc în 15 ianuarie 2018, când tânăra a fost surprinsă cu suma de 4.800 de lei asupra sa, bani remiși de bărbat la înțelegere cu poliția. Femeia a fost reținută pentru 24 de ore, iar după câteva luni a fost trimisă în judecată pentru șantaj în formă continuată.

Considerentele reținute de instanța de judecată

Elementul material al laturii obiective este realizat de acțiunea de constrângere, impunând victimei să facă ceva împotriva voinței sale – să îi remită inculpatei diverse sume de bani, exercitată prin amenințare – că îi va face plângere penală pentru tentativă de viol, act de natură să îi inspire teamă – având în vedere că inculpata a amenințat-o în repetate rânduri, într-o perioadă lungă de timp. Constrângerea a avut ca obiect obținerea unui folos patrimonial, respectiv să o determine pe persoana vătămată să îi plătească mai multe sume de bani.

Urmarea imediată constă în atingerea adusă relațiilor sociale referitoare la libertatea morală a persoanei, de a decide ce conduită să adopte în societate. Raportul de cauzalitate rezultă din aceea că, în lipsa constrângerii exercitate de autor, libertatea morală a victimei nu ar fi fost încălcată. Pe latură subiectivă, inculpata a acționat cu intenție directă, întrucât și-a dat seama că prin aceste amenințări exercită o constrângere asupra victimei pentru a o determina să acționeze contrar voinței sale, urmare pe care a dorit-o.

De asemenea, există scopul special prevăzut de lege deoarece a urmărit să dobândească în mod injust un folos patrimonial pentru sine – obținerea unor sume de bani”, se precizează în conținutul hotărârii de la Judecătoria Blaj.

Instanța a mai reținut că fapta prezintă o gravitate ridicată, ce este determinată de natura infracțiunii și limitele de pedeapsă (de la 2 la 7 ani), modul concret de comitere (în formă continuată) precum și modul determinat de operare. Luând în considerare faptul că era minoră, precum și alte considerente favorabile, hotărârea a fost una minimă, respectiv ”măsura educativă a supravegherii pe o durată de 6 luni cu începere de la data punerii în executare a măsurii”.

Magistratul a mai impus tinerei obligația de a urma un curs de pregătire școlară; de a nu se apropia și de a nu comunica cu victima, precum și cea de a se prezenta la Serviciul de Probațiune Alba la datele fixate de acesta. Hotărârea nu a fost contestată de niciuna dintre părțile implicate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Pană GLOBALĂ după ce serviciile Microsoft au picat: Haos în bănci, spitale, aeroporturi și magazine

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pană GLOBALĂ după ce serviciile Microsoft au picat: Haos în bănci, spitale, aeroporturi și magazine Pană globală vineri, 19 iulie 2024, după ce Microsoft a anunțat o întrerupere a serviciilor care afectează aplicațiile sale Microsoft 365. Potrivit CNN și Sky News, întreprinderi din întreaga lume au fost afectate, printre care și companii aeriene, bănci și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea