SANITAS cere introducerea mediatorilor în spitale. Serviciile de pază în spitale lasă de dorit – Alba Iulia, un exemplu
Federaţia SANITAS face demersuri pe lângă Guvern și Parlament pentru a fi adoptat un act legislativ prin care să se înființeze și introducă în sistemul sanitar posturile de mediatori, având rolul de a comunica în locul medicilor și asistenților cu rudele pacienţilor, pentru a detensiona anumite situaţii care pot degenera în diferite forme de violenţă – a declarat vineri la RFI Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Sanitas.
„Factorul care a declanşat această campanie a fost acel eveniment nefericit din luna decembrie de la Spitalul Elias din Bucureşti, în care un pacient a agresat trei colege de-ale noastre. Noi aveam deja anumite informaţii din teritoriu, aveam şi un studiu făcut de Colegiul Medicilor Bucureşti, în care cifrele sunt îngrijorătoare: în jur de 85% din personalul medical este agresat la locul de muncă şi peste 10% agresat fizic.
Ne-am dori ca personalul să fie mult mai respectat (…)
Am gândit trei lucruri mari. Unul dintre ele ar fi apariţia mediatorilor, mediatori profesionişti, care să cunoască toată problematica acelei unităţi sanitare şi ei să intre în contact cu cei care vin. Din păcate, mulţi dintre ei, vă spun cu toată responsabilitatea, vin direct cu capsa pusă în spital (…). Noi o să propunem o reţea de mediatori, în aşa fel încât ei să fie interfaţa între reţeaua sanitară şi aceşti pacienţi, aceşti aparţinători, pentru că până la urmă medicul trebuie să-şi facă meseria sau asistentul medical nu trebuie să stea neapărat să dea explicaţii de ce nu are feşe spitalul sau de ce timpii de aşteptare au crescut foarte mult”, spune prim-vicepreşedintele SANITAS, care explică faptul că aceşti mediatori ar urma să comunice cu rudele pacienţilor”, a spus Sepi.
Serviciile firmelor de pază în spitale lasă de dorit. Exemplu: Alba Iulia
“Unii manageri s-au plâns efectiv că în spitale au fost aduse firme de pază, cu oameni neprofesionişti, care nu fac altceva decât să cheltuiască banii prin contract. Şi eu am fost personal, vă dau un exemplu, la Urgenţă la Alba Iulia, am intrat incognito şi domnul de la poartă se juca pe un telefon mobil un joc care este celebru în România, iar pacienţii stăteau acolo şi nu ştiau pe ce uşă să intre, ceea ce nu mi se pare corect. Eu sper ca în acest pachet să apară şi condiţiile foarte clare, ce servicii trebuie să ofere firmele de pază. Ştiţi, când te gândeşti la o firmă de pază, te gândeşti la nişte bodyguarzi arătoşi, care să ştie ce-au de făcut, dar dacă intraţi prin spitale, s-ar putea să vedeţi nişte domni şi doamne… nici nu stă bine uniforma pe ei, darămite să mai ştie unde să-l îndrume pe pacient”, a explicat Marius Sepi. (TB)
sursa: www.rfi.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan: Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule
Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan: Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule Un tânăr din Blaj a fost REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan. Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule. Citește și: Tânăr de 24 de ani, din […]