Sancţiuni pentru vânzarea şi deţinerea de etnobotanice
Guvernul a pregătit un proiect de ordonanţă prin care se va interzice vânzarea şi deţinerea de etnobotanice. Marfa se va confisca, iar activitatea comerciantului se suspendă până la analiza de laborator, fiind aplicate amenzi ce ajung la 100.000 lei şi pedepse cu închisoarea de la 2 la 8 ani pentru vânzarea acestor produse. Marfa va putea fi confiscată, iar firma va fi suspendată pe baza unor indicii temeinice prin care inspectorul îşi poate manifesta neîncrederea asupra conformităţii produsului cu documentele însoţitoare, înainte de analiza de laborator. Sancţiunile vor fi introduse odată cu stabilirea unei definiţii clare a noţiunii de „substitut”, care permite fabricarea produselor etnobotanice, precizează proiectul ordonanţei de urgenţă privind combaterea etnobotanicelor. Denumit proiect privind interzicerea substitutelor în vederea asigurării sănătăţii şi protecţiei populaţiei, documentul se bazează pe reglementările adoptate de Polonia în noiembrie 2010, prin care au fost interzise atât fabricarea şi introducerea pe piaţă a unor astfel de substanţe, cât şi funcţionarea magazinelor care le comercializează. Prin acest act normativ Guvernul va defini noţiunea de „substitut” ca fiind orice substanţă de origine naturală sau sintetică, în orice stare fizică sau orice produs, plantă, ciupercă sau părţi ale acestora care, indiferent de modul de ambalare, de procedeul de administrare, de conţinut, de prezentare, de publicitate sau de denumire poate fi utilizată pentru a produce efecte psihoactive şi/sau are un impact negativ asupra stării de sănătate individuală sau colectivă ori asupra comportamentului social şi care nu este reglementată de alte dispoziţii legale în vigoare. Ordonanţa va interzice producerea, fabricarea, comercializarea, distribuirea, punerea la dispoziţie, inclusiv cu titlu gratuit, transmiterea, intermedierea transmiterii, deţinerea, introducerea în România, importul, publicitatea şi promovarea de orice fel şi prin orice mijloace, inclusiv electronice, a substitutelor. (A.D.T.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 4 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN fericit 2024! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători