Rămâi conectat

Actualitate

Sancțiuni dure pentru unitățile medicale care nu raportează bolile transmisibile: Amenzi de până la 1.000 de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sancțiuni dure pentru unitățile medicale care nu raportează bolile transmisibile: Amenzi de până la 1.000 de euro

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, prin care Ministerul Sănătății și-a propus să corecteze hibele din sistemul de monitorizare a afecțiunilor transmisibile, toți furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat din România, inclusiv laboratoarele de analize medicale și cei care activează în unitățile de asistență socială, vor fi obligați să raporteze direcțiilor de sănătate publică toate cazurile de boli transmisibile.

Documentul prevede, totodată, și sancțiuni. Astfel, unitățile care nu vor respecta noile reguli vor putea fi amendate cu sume de până la 5.000 de lei.

Pandemia de COVID-19 a demonstrat încă o dată importanța unei corecte monitorizări epidemiologice a bolilor transmisibile – atât pentru ținerea sub control la nivel național, cât și pentru prevenirea transmiterii transfrontaliere a acestor afecțiuni –, un domeniu cu multe hibe în țara noastră.

Recent, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern privind modul de colectare și raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile, prin care se dorește corectarea problemelor din actuala legislație, adoptată în 2007. Lipsa sancțiunilor în cazul nerespectării prevederilor legale, denumiri interpretabile și lipsa unor afecțiuni prioritare din lista celor monitorizate sunt doar câteva dintre ele.
În prezent, raportările de la laboratoare sunt nesemnificative

Una dintre principalele modificări propuse este obligativitatea raportării acestor boli pentru toți furnizorii de servicii medicale, nu doar cei care țin de Ministerul Sănătății. Astfel, furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cât și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere (Ministerul Transporturilor, MAI, MApN etc.), inclusiv cei din unitățile de asistență socială, au obligația de a raporta bolile transmisibile. Totodată, laboratoarele de analize medicale vor fi introduse în rândul unităților care raportează bolile transmisibile.

Conform notei de fundamentare, denumirea de „unități sanitare” din legislația actuală „este interpretabilă și nu face neapărat referire și la laboratoarele de analize medicale, motiv pentru care raportările sosite, până în prezent, de la acestea sunt nesemnificative”.
Datele vor fi validate de epidemiologi

Proiectul stipulează, de asemenea, ca toate cazurile suspecte sau confirmate să fie raportate printr-o Fișă unică, iar datele trebuie să fie validate de medicii epidemiologi din cadrul direcțiilor de sănătate publică.

„După emiterea diagnosticului de caz suspect sau confirmat, furnizorii de servicii medicale au obligaţia să completeze fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, care se înaintează direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București (…) în termen de maximum 5 zile de la data depistării/confirmării, prin fax, e-mail, curier rapid sau prin poştă”, se arată în proiect. Excepție fac furnizorii de servicii medicale, inclusiv laboratoarele, care pot asigura exportul datelor din softurile proprii, direct în Registrul Unic de Boli Transmisibile (RUBT), deținut de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

În legislația actuală (HG 589/2007), nu se menționează în ce bază de date sunt colectate datele aferente cazurilor de boală transmisibilă și nu există niciun articol care să se refere la validarea datelor de către medicul epidemiolog din DSP, „existând, astfel, riscul introducerii în sistem a unor date eronate/insuficient verificate”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Pentru peste 30 de boli, cazurile depistate trebuie să fie declarate imediat, telefonic. Printre acestea, se numără: boala menigococică, rujeola, rubeola, poliomielita, gripa, antrax, pesta, holera, botulism, febrele virale hemoragice și infecțiile cu virusurile West Nile și Zika.

Infecțiile asociate îngrijirilor medicale (n.r. – infecțiile nosocomiale), infecția HIV/SIDA, tuberculoza și infecția cu SARS-CoV-2 vor fi incluse în Fișa unică de raportare a bolilor transmisibile.

Sancțiunile încep cu un avertisment

Dacă în HG 589/2007 nu se menționează sancțiuni aplicabile în cazul nerespectării raportării bolilor transmisibile, în noul proiectul legislativ de act normativ sunt introduse amenzi pentru contravenții.

Astfel, sunt considerate contravenţii necompletarea de către unitățile medicale a fişei de raportare a cazului de boală transmisibilă și netransmiterea către DSP, precum și nedeclararea cazurilor depistate. Iar sancțiunile variază: avertisment scris (la prima constatare), amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei (la a doua constatare, dacă este efectuată în termen de un an de la avertismentul scris) și amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei la a treia și următoarele constatări.

Sursa: jurnalul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea