SĂNĂTATE ȘI DEMNITATE: Interviu cu dr. Eugenia Vitan
Suntem în plin sezon de iarnă. Trebuie să conștientizăm că iernile nu vor mai fi ca până acum 5 ani. Ele vin cu alternanțe bruște de temperaturi crescute (de toamna) și temperaturi foarte joase (de îngheț), care nu vor da răgaz organismului să se adapteze treptat.
În aceste condiții organismul nostru va fi supus unui stres suplimentar de acomodare, la variațiile mari de temperatură, asociat stresului cauzat de atacul furibund al virușilor și microbilor specifici sezonului de iarnă.
Corpul uman are capacitatea miraculoasă de a lupta cu succes împotriva microorganismelor patogene, dacă este echilibrat. Pentru aceasta trebuie să-i asigurăm un cadru de existență cât mai natural, cât mai curat, cât mai viu.
Atacul, din păcate se îndreaptă în România, asupra unui organism uman tot mai slăbit de multiplele forme de stres: termic – variațiile bruște de temperatură; alimentar– chimizarea, iradierea și transformarea genetică a hranei; emoțional– frica indusă prin sărăcia generatoare de nesiguranța zilei de mâine și informațiile media cu tentă negativistă și tensionantă, avalanșă de producții cinematografice și jocuri IT cu tematică care vizează șocul, groaza; electromagnetic– multitudinea de aparate electrocasnice, telefoane mobile, calculatoare, GPS-uri, alarme, antene; poluant– poluare prin defrișări masive, emisii toxico-cancerigene, deversări industriale necontrolate; etc.
Prin urmare trebuie să găsim mijloace de autoapărare, acolo unde ne stă în putință, să ne dobândim echilibrul fizic și emoțional, dar… nu este suficient, dacă acceptăm că, spațiul nostru vital să fie invadat de lipsa de moralitate a unora, care ne cauzează prejudicii majore distrugându-ne mediul, solul, hrana, pe care ni le-am păstrat mult timp naturale și ne induc, subliminal în subconștient, senzația de nesiguranță.
Putem să optăm să ne salvăm, ca o nație care își cunoaște și respectă identitatea, sau putem fi o masă amorfă la dispoziția unora pentru experimențe agro-alimentare, farmaceutice și/sau pentru cei dornici să se îmbogățească rapid pe seama sacrificării noastre.
Pentru acest lucru trebuie să corectăm greșeala care s-a instalat după „revoluție” și să restabilim ierarhia valorilor umane și profesionale, care a fost încălcată grosolan, prin promovarea numirilor doar pe criterii politice.
PUTEM SĂ OPTĂM PENTRU O ALIMENTAȚIE ECOLOGICĂ ȘI UN MEDIU CURAT?
DA!
Așa cum în Consiliul European sunt europarlamentari belgieni, englezi, francezi și germani, care cer schimbarea legii, aprobate tot în forul european în 2013, prin care să fie acordat dreptul ca fiecare țară să aleagă sau nu utilizarea sămânței transformată genetic, în agricultură, și noi, populația din România, trebuie să cerem „aleșilor” care ne cer votul, ca sa ne reprezinte interesele după cum declară în campanii, să ne dea dreptul la o viața sanatoasă și să aibă verticalitatea de a respinge acest abuz european, pe care s-au grăbit printre primii să-l însușească și sa-l continue și în prezent, în timp ce alte țări au așteptat timpul limita de adoptare și acum cer modificarea ei.
Trebuie să menținem solul viu și fertil în mod natural și nu să-l ”omorâm” cu excesul de substanțe chimice (intitulate îngrășăminte, antidăunători, hormoni de creștere, etc.).
Gâzele și albinele sunt tot mai puține, ele fiind un barometru care indică ca și arealul lor a fost afectat de poluarea aerului… Deci, noi ce inhalăm?
Trebuie să atragem atenția pașnic și cu decență, așa cum s-a întâmplat în 11 și în 18 ianuarie, anul acesta la Sebeș prin meeting-ul care a avut loc cu participarea numeroasă a oamenilor, vis-a-vis de extinderea Combinatului local care produce formaldehidă și rășini, cu eliberarea unor mari cantități de noxe în atmosferă. Masurile de control și legislația clară trebuie să normalizeze această stare de fapt.
Avem nevoie de aer curat și nu trebuie să permitem nimănui să polueze aerul cu pulberi și gaze cauzatoare de cancer și boli respiratorii grave.
Trebuie să solicităm reglementări legislative clare de promovare a produselor românești de sezon în supermarketuri, prin care consumatorii romani vor fi protejați și totodată micii producători romani vor fi apreciați și stimulați.
Trebuie să organizăm piețe pentru desfacerea produselor naturale românești ale gospodarilor țărani, fără îngrădirea impusă de normele europene ce vin în avalanșă cerându-le aberante certificate a căror susținere financiară nu o pot suporta. Autoritățile locale fac acest lucru doar o dată pe săptămâna, într-o parcare, câteva ore, dar nu este suficient. În Anglia, Franța, Italia, există piețe cu produse naturale ale micilor producători autohtoni, în care poți merge când dorești. Este o opțiune pe care unii o au și le este respectată. Nu vor să duca un trai artificial!
Trebuie sa reevaluam bunele practici, care s-au dovedit sănătoase, și care permiteau românilor să ducă o viață mai demnă și departe de noianul de boli incurabile.
Asocierea consumului de alimente „moderne”, cu termen de valabilitate tot mai mare, fără gust si fără consistenta nutrițională adecvata, cu consumul crescând de medicamente, ne afectează pe fiecare dintre noi.
Alimentele transformate genetic și iradiate gamma, mustind de e-uri, pentru creșterea valabilității, dar cu preturi deloc neglijabile, oferă o clientelă tot mai numeroasă industriei farmaceutice.
Deci, alegem să continuam sau spunem STOP !… și de la capat, dar altfel.
PUTEM SĂ OPTĂM PENTRU O VIAȚĂ NEÎNCHINATĂ MEDICAMENTELOR?
DA!
Industria farmaceutică și diviziile sale de distribuție oferă o bogata paleta de medicamente, produse de sinteză chimică, care se limitează adesea la estomparea simptomelor așa încât efectul este condiționat de luarea tabletei…
Consumul de pilule riscă să îl devanseze pe cel de hrana în Romania, căci în tratamentele bolilor cronice efectele secundare nedorite provoacă alte simptome pe care le tratezi cu alte și alte medicamente oferite cu generozitate de farmacii în cadrul campaniilor de „discounturi” și astfel te trezești într-un iureș năucitor care iți împarte viața între tableta de la ora …capsulele de la ora…siropul de la ora… și comprimatele de la ora…până când?
Toata viața!!
Nenorocirea este că deși iei din ce în ce mai multe medicamente, nu te simți mai bine, deși pentru asta le iei .
Sau poate… tocmai pentru că iei atât de multe, te simți tot mai rău .
Asistam cu toții la împânzirea țării cu clădiri, unele impresionant de mari, in Centrele Universitare, destinate pacienților de cancer. Ni se arata inaugurarea cu fast a acestor centre de către media, se evidențiază efortul făcut de autorități, se fac poze de grup ale edililor, cadrelor medicale și reprezentanților religioși care au sfințit lăcașele și ni se repetă, ca nu sunt bani, în continuare pentru protejarea sănătății în Romania din cauza numărului prea mare de bolnavi…
Numărul bolnavilor de cancer a crescut exploziv. Cancerul digestiv (de colon, pancreas, ficat, intestin subțire, de stomac) a devenit foarte frecvent în Romania.
Care să fie explicația? Eu, ca medic, nu mă pot gândi decât la alimentația si medicația îngurgitate.
Dar de ce trebuie să ajungem aici?
Deci, alegem sa continuam sau spunem STOP !… si de la capăt, dar altfel.
PUTEM SĂ OPTAM PENTRU UN ECHILIBRU EMOȚIONAL AL COPIILOR NOȘTRI?
DA!
Trebuie să instituim în grădinițe, școli și licee evaluări psihologice, cursuri cu tematica psihologică ca, decesul unui membru de familie, divorțul părinților, plecarea la munca a unuia dintre părinți etc., sa nu constituie un cutremur pentru copii, care să le cauzeze tentative se abandon școlar, fuga de acasă, consumul de stupefiante, suicid.
Trebuie sa recunoaștem importanța și să situăm acolo unde îi este locul psihoterapia și psihoterapeuții, de care avem nevoie în scoli și spitale, mai ales.
De asemenea trebuie avute în vedere cursuri cu tematică practică privind acțiunile pe care să le întreprindă daca se rătăcesc, daca asista la un accident, ce trebuie sa facă în caz de cutremur și incendiu, informații privind alegerea îmbrăcămintei adecvate vârstei, informații privind igiena sexuala, relaționarea interumană și conduita respectoasă.
Tinerii trebuie să-și petreacă mai mult timp în aer liber, să-și consume energia, să-și aerisească corpul, să facă mișcare chiar și prin simpla plimbare în compania colegilor.
Cred că programa școlara i-ar ajuta prevăzând o zi pe săptămâna desfășurarea unor ore (de biologie, sau de fizica, sau de istorie, etc.) in aer liber, într-un cadru natural. Nu în curtea scolii, desigur.
Cred că a interacționa cu copiii pe teme practice, care să-i ajute în viată, cu prilejul unor mici excursii, drumeții pe jos, cu bicicleta, cu autocarul, ar fi un mijloc de a-i face să fie mai interesați de scoală iar atașamentul elev – profesor ar fi unul demn de respect.
Trebuie sa pregătim tineri echilibrați, pregătiți să facă față vieții, care sunt capabili să-și aleagă un drum în viată în deplină cunoștința de cauza și potrivit cu capacitățile si dotarea lor.
Deci, alegem sa continuam sau spunem STOP !… si de la capăt, dar altfel.
Am enumerat câteva domenii in care ne-am lăsat traiul invadat și degradat de diverși „dăunători” și am emis câteva păreri personale privind îmbunătățirea disfuncționalităților sociale care ne complică viată și ne amplifică lupta de protejare a sănătății fiecăruia dintre noi.
Daca promovam moralitatea, ne câștigam demnitatea și putem fi un popor sănătos.
O minte sănătoasă într-un trup sănătos înseamnă echilibru energetic în armonie cu natura… Acest lucru nu trebuie uitat niciodată.
În speranța înfăptuirii „Pas cu pas” a „României lucrului bine făcut” voi încheia cu câteva sfaturi medicale naturale, de sezon, la îndemâna oricui:
- consumați crudități specifice de sezon și acelea să fie, pe cat se poate, romanești, chiar de seră (cele aduse de la distanță trebuie prelucrate chimico-fizice împotriva deteriorării);
- consumați apa plata, minim 1,6-2 litri/zi -pentru hidratare;
- consumați ceaiuri calde de tei, salvie, cimbrișor -împotriva răcelii;
- consumați propolis, miere albine, citrice, cătina – aliații noștri pentru mărirea imunității;
- căliți organismul prin dușuri scoțiene (alternanță de apa calda cu rece)
- faceți bai calde cu sare dizolvată (grunjoasa sau de mare)- în caz de răceli
- consumați usturoi și ceapă – prin care țineți departe virușii si microbii;
- consumați condimentate contra frigului (ardei iuți, hrean, piper);
- peste 18 ani, consumați cu moderație țuica, vin roșu când simțiți frig, pentru activarea circulației si încălzirea corpului;
- îmbrăcămintea de iarnă trebuie să fie adecvat de groasă, adaptată la temperatura respectiva de iarnă; este de preferat să folosim o îmbrăcăminte lejera, alcătuita din mai multe piese, decât una strâmtă și foarte groasă, în care abia ne mișcăm;
- un somn odihnitor implică obligatoriu aerisirea camerei indiferent de cât este de frig și umidificarea aerului pe parcursul nopții ;
- nu renunțați la plimbările zilnice pe jos.
CABINET MEDICAL DR. VITAN EUGENIA
ALBA-IULIA
Str. Cloșca, Nr.8, bl.3B
Tel. 0751 415 104; 0258 701 077
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată