Sâmbătă, în Piaţa Cetăţii: „Marşul persoanelor cu handicap – cursa inimii cetăţii Alba”
Sâmbătă, 20 octombrie 2012, începând cu ora 10.00, în Piaţa Cetăţii, Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba împreună cu Asociaţia „Cusset Aiud Echange” Franţa şi Societatea de Ajutorare „Diakonia” Alba Iulia, alături de organizaţiile neguvernamentale din judeţul Alba ce fac parte din Comitetul judeţean de analiză a problemelor persoanelor cu handicap, organizează cea de-a V-a ediţie a „Marşului persoanelor cu handicap – Cursa inimii cetăţii Alba”, sub deviza „Să mergem împreună”.
Marşul persoanelor cu handicap – Cursa inimii cetăţii Alba” este o manifestare prin care se doreşte promovarea participării persoanelor cu dizabilităţi la viaţa comunităţii, deoarece aceştia sunt oameni normali, dar cu nevoi speciale. Acţiunea, ce se vrea o modalitate de apropiere, înţelegere şi comunicare îndreptată spre persoaele cu handicap din judeţul nostru, este susţinută, încurajată şi promovată de îndrăgita solistă de muzică populară Leontina Fărcaş.
Aşa după cum a declarat Marius Schiau, director executiv al DGASPC Alba, în conferinţa de astăzi, ce a avut loc la Teatrul Prichindel, în judeţul Alba sunt 14.332 de adulţi şi 1797 de copii cu dizabilităţi, dintre care 500 sunt ocrotiţi în instituţii publice, şi un procent, foarte mic, de 2% sunt încadraţi în muncă. În funcţie de tipul dizabilităţii, cele mai preponderente în rândul acestora sunt cele de tip psihic şi somatic. În Alba Iulia, există un Centru Şcolar pentru Educaţie Incluzivă la care învaţă un număr de 183 de elevi.
„Scopul acestei acţiuni este acela de a contribui la schimbarea mentalităţilor privind persoanele cu handicap, să conştientizăm că aceste perosane nu sunt diferite de noi majoritatea, ci că percepţia noastră este greşită. Sunt persoane care pot fi implicate în diverse activităţi pe care s-ar putea să le facă uneori mai bine decât persoanele aşa zise „normale”. Trebuie doar să vrem acest lucru şi să le dăm şansa să ne arate ce pot”, a declarat în conferinţa de presă, Valentin Frăcea , preşedintele Comitetului Judeţean de Analiză a Problemelor Persoanelor cu Handicap Alba.
Simbolul acţiunii, la care organizatorii se aşteaptă să participe peste 800 de persoane, va fi inima roşie purtată în piept şi şapca roşie inscripţionată cu mesajul „Să mergem împreună – Cursa inimii cetăţii Alba”.
De menţionat că inimile roşii au fost confecţionate de copiii de la Organizaţia pentru copii şi adulţi cu nevoi speciale „Trebuie” Sebeş, iar şepcile roşii au fost asigurate de către organizatorii acţiunii. Toţi cei care vor lua parte la acest eveniment vor primi diplome, dar şi gustări reci şi apă minerală.
Programul acţiunii:
10.00 – 11.00 – primirea şi pregătirea participanţilor la marş în Piaţa Cetăţii – Parcul Custozza
11.00 – 11.45 – „Marşul persoanelor cu handicap – Cursa inimii cetăţii Alba” pe muzică de promenadă interpretată de Fanfara de copii din Petreşti
12.00 – 14.00 – acţiune de socializare şi un spectacol artistic susţinut de Leontina Fărcaş, Denisa Balu, Nicuşor Balu, Fanfara de copii din Petreşti, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – Ansamblul folcloric al judeţului Alba, condus de Alexandru Pal, alături de Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Maria Filimon şi Grupul Primavera – coord. prof. Marinela Popa. Prezentator – Emanuel Drăguşin.
Cei care doresc să spirijine această acţiune o pot face donând orice sumă de bani în contul Societăţii de Ajutorare „Diakonia” Alba Iulia, Cod IBAN: RO30RNCB0003037645300002, Cont: 2511.A01.0.3764530.0003.ROL.2, deschis la Banca Comercială Română Filiala Alba.
Informaţii suplimentare – persoană de contact: director general adjunct Valentin Frăcea DGASPC Alba, tel. 0749264927
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi
În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie se ştie că a lăsat Bisericii documente preţioase – scrisorile sale dedicate comunităţilor crestine prin care trecea pe drumul martiriului, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 19 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 11 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor