„Salvați Copiii”: Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile! Unul din 4 elevi este hărțuit în pauzele de la școală
„Salvați Copiii”: „Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile”. Este îndemnul ONG-urilor care susțin că în cele 10 minute de pauză unul din 4 elevi este hărțuit sau amenințat. Agresorii sunt, la rândul lor, minori care așa au fost crescuți de părinți, explică psihologii.
Cele mai frecvente agresiuni pe care le suportă copiii în școlile românești sunt cele legate de anumite trăsături – de greutate, de ochelari, de aparat dentar.
Insultele și intimidarile se întâmplă cel mai adesea în recreații, când copiii ar trebui să socializeze, să se joace și să lege prietenii.
Din păcate, unul din 4 copii este victima bullying-ului în mod repetat.
„Școlile nu au o abordare comună în această situație. Unii profesori sunt mai implicați în stoparea comportamentului de bullying, dar alții sunt pur și simplu pasivi”, explică președintele organizației „Salvați Copiii”, Gabriela Alexandrescu.
Izolarea socială, umilirea, agresiunea fizică și verbală în mod repetat afectează sănătatea emoțională a copiilor.
Potrivit psihologilor, pe termen scurt pot să apară stări de anxietate, iar elevii pot refuza să meargă la școală. Însă pe termen lung se instalează depresia și se poate ajunge chiar la tentative de suicid.
„Chiar ieri am avut un băiețel care trece printr-o situație grea la nivelul școlii și se gândește deseori că ‘poate ar fi mai bine să mor decât să suport așa ceva’ „, povestește Anda Maria Jurma, medic psihiatru.
Cifrele organizației „Salvați Copiii” arată că în primul semestru al anul trecut au fost 7.690 de cazuri de violență. Cele mai multe s-au înregistrat în județele Brașov, Timiş și Bihor.
Unul din 6 copii este bătut în mod repetat. În cele mai multe cazuri, agresorii sunt la rândul lor minori.
„De foarte multe ori, bullying-ul se învață acasă. De foarte multe ori, abuzul asupra copilului sau violența asupra copilului exercitată acasă se duce mai departe în strategii comportamentale pe care copiii le fac sau le suportă cu mai multă ușurință la școală”, subliniază psihologul Diana Stănculeanu.
În lipsa unor măsuri pentru combaterea fenomenului, organizația „Salvați Copiii” a pornit campania „Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile”.
Peste 70% dintre adolescenți au fost martorii unei situații de intimidare în școli. Foarte puțini au avut curajul să reacționeze sau să reclame.
Sursa: stiri.tvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Programul ”România Profesională” 2025: Vouchere de până la 4000 de lei pentru persoanele interesate să urmeze cursuri de calificare într-unul dintre sectoarele prioritare ale economiei
Programul ”România Profesională” 2025: Vouchere de până la 4000 de lei pentru persoanele interesate să urmeze cursuri de calificare într-unul dintre sectoarele prioritare ale economiei Lipsa tot mai acută de forță de muncă determină statul să acorde o sumă de până la 4.000 de lei pentru românii care doresc să se califice în domenii-cheie. Acest […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Mesaje de SFANTUL STEFAN. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pentru rude sau prieteni care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi