Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină
Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină
„Hristos a Înviat” este un salut cu o profundă încărcătură spiritual, folosit de credincioșii din lumea ortodoxă începând de la Paște, o sărbătoare a bucuriei și a luminii. Iar răspunsul este la fel de puternic. „Adevărat a Înviat”. Aceste cuvinte, aparent obișnuite, ascund esența credinței creștine și sunt forme vechi de mărturisire a Învierii lui Iisus Hristos.
Salutul „Hristos a Înviat!” își are rădăcinile în primele secole creștine, atunci când credincioșii foloseau această formula pentru a-și întări unii altora credința în Înviere, în vremuri în care aceasta era contestată sau chiar persecutată. Conform tradiției, primele mărturii scrise despre acest salut datează din perioada apostolică.
În Evanghelia după Luca, ucenicii, după ce l-au văzut pe Iisus înviat, se întorc în Ierusalim și le spun celorlalți: „Cu adevărat a înviat Domnul!” (Luca 24:34). Așadar, ceea ce astăzi pare un simplu salut între cunoscuți sau între enoriași, are o uriașă încărcătură istorică și teologică, fiind o mărturisire a Învierii, a biruinței vieții asupra morții și a speranței în mântuire.
Cum și cât timp se folosește salutul
Salutul pascal se rostește începând cu noaptea Învierii, după slujba de Paște. În acel moment, preotul iese cu lâmânarea aprinsă și spune pentru prima data în acel an: „Hristos a Înviat!”, iar credincioșii răspund: „Adevărat a Înviat!”. Din acel moment și până la Înălțare, vreme de 40 de zile, acest salut devin modalitatea firească prin care creștinii se adresează unii altora.
Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile după Paște, însă obiceiul de a folosi salutul pascal continuă, în multe zone, până la Duminica Rusaliilor, adică 50 de zile după Paște, când se încheie perioada pascală.
Folclorul și obiceiul popular păstrează această formulă nu numai ca tradiție, ci ca pe o mărtursire vie a credinței. Astfel, prin rostirea salutului „Hristos a Înviat!”, creștinul nu numai salută, ci afirmă ceea ce constituie piatra de temelie a credinței creștine, că moartea nu este finalul, ci început de viață veșnică.
De asemenea, acest salut întărește comuniunea dintre oameni, ca pe o legătură între membrii aceleiași credințe, o punte între suflete și o afirmare a unei bucurii comune, ce depășește barierele personale sau sociale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
FOTO | Lumina Sfântă a ajuns, în Sâmbăta Mare 2025, pe Aeroportul Internațional Sibiu: Este așteptată la Alba Iulia
Lumina Sfântă a ajuns, în Sâmbăta Mare 2025, pe Aeroportul Internațional Sibiu: Este așteptată la Alba Iulia Lumina Sfântă a ajuns, în Sâmbăta Mare, în jurul orei 20.30, pe Aeroportul Internațional Sibiu. Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim, în Sâmbăta Mare 2025, în jurul orei 18.40, de superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile […]
Efecte ale politicii vamale a administrației Trump: Un gigant auto european a hotărât să-și mute producția în SUA
Efecte ale politicii vamale a administrației Trump: Un gigant auto european a hotărât să-și mute producția în SUA Un gigant auto european, concernul Volkswagen, și-ar putea muta o parte din producţia mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu în care […]
În Sâmbăta Mare 2025, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la București: Va sosi în cursul serii și la Alba Iulia
În Sâmbăta Mare 2025, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la București: Va sosi în cursul serii și la Alba Iulia Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim, în Sâmbăta Mare 2025, în jurul orei 18.40, de superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi a fost oferită ulterior […]