Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină
Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină
„Hristos a Înviat” este un salut cu o profundă încărcătură spiritual, folosit de credincioșii din lumea ortodoxă începând de la Paște, o sărbătoare a bucuriei și a luminii. Iar răspunsul este la fel de puternic. „Adevărat a Înviat”. Aceste cuvinte, aparent obișnuite, ascund esența credinței creștine și sunt forme vechi de mărturisire a Învierii lui Iisus Hristos.
Salutul „Hristos a Înviat!” își are rădăcinile în primele secole creștine, atunci când credincioșii foloseau această formula pentru a-și întări unii altora credința în Înviere, în vremuri în care aceasta era contestată sau chiar persecutată. Conform tradiției, primele mărturii scrise despre acest salut datează din perioada apostolică.
În Evanghelia după Luca, ucenicii, după ce l-au văzut pe Iisus înviat, se întorc în Ierusalim și le spun celorlalți: „Cu adevărat a înviat Domnul!” (Luca 24:34). Așadar, ceea ce astăzi pare un simplu salut între cunoscuți sau între enoriași, are o uriașă încărcătură istorică și teologică, fiind o mărturisire a Învierii, a biruinței vieții asupra morții și a speranței în mântuire.
Cum și cât timp se folosește salutul
Salutul pascal se rostește începând cu noaptea Învierii, după slujba de Paște. În acel moment, preotul iese cu lâmânarea aprinsă și spune pentru prima data în acel an: „Hristos a Înviat!”, iar credincioșii răspund: „Adevărat a Înviat!”. Din acel moment și până la Înălțare, vreme de 40 de zile, acest salut devin modalitatea firească prin care creștinii se adresează unii altora.
Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile după Paște, însă obiceiul de a folosi salutul pascal continuă, în multe zone, până la Duminica Rusaliilor, adică 50 de zile după Paște, când se încheie perioada pascală.
Folclorul și obiceiul popular păstrează această formulă nu numai ca tradiție, ci ca pe o mărtursire vie a credinței. Astfel, prin rostirea salutului „Hristos a Înviat!”, creștinul nu numai salută, ci afirmă ceea ce constituie piatra de temelie a credinței creștine, că moartea nu este finalul, ci început de viață veșnică.
De asemenea, acest salut întărește comuniunea dintre oameni, ca pe o legătură între membrii aceleiași credințe, o punte între suflete și o afirmare a unei bucurii comune, ce depășește barierele personale sau sociale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan și este de părere că pachetul […]
Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni”
Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni” Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunţat că urmează controale în spitalele din România, începând de săptămâna viitoare, după ce a primit peste 200 de sesizări despre calitatea mâncării servite pacienţilor. Unele meniuri arată impecabil, altele, „din […]
Ce se întâmplă când pomii vecinilor depășesc limita de proprietate și pătrund pe terenul alăturat: Fructele care cad natural în curtea învecinată pot fi păstrate. Ce spune legea
Ce se întâmplă când pomii vecinilor depășesc limita de proprietate și pătrund pe terenul alăturat: Fructele care cad natural în curtea învecinată pot fi păstrate. Ce spune legea Românii care locuiesc la casă și au curte sunt ghidați de mai multe reguli și legi, care reglementează anumite aspecte ale vieții în comun. Una dintre situații […]