Salata verde, o sursă excelentă de vitamine şi minerale
Salata verde (Letuca sativa) este originară din Egipt şi există mărturii că se cultivă încă de acum 3.000 de ani. A fost preluată de greci şi de romani şi, de la ei, s-a răspândit în întreaga Europă. În prezent, se cunosc numeroase varietăţi de salată verde, de la cea banală, europeană, cu frunze netede, până la cea cu frunze creţe, venită de la poalele Caucazului sau salata chinezească, cu frunze moi şi ceva mai groase. Toate varietăţile de salata însă, sunt la fel de bogate în elemente detoxifiante şi nutritive.
La noi, în ţară, salata verde se cultivă de peste o mie de ani, fiind printre puţinele alimente cu gust amărui din bucătăria noastră, românească, cu efect detoxifiant. Substanţele cu gust uşor amărui din frunzele de salată au proprietăţi miraculoase, mai ales când sunt consumate în cantităţi mai mari. Ne place salata verde, primăvara o găsim pe mai toate mesele românilor, dar puţini ştiu că aceste frunze sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale şi fibre, toate absolut necesare organismului, acum, în prag de primăvară. Frunzele de salată verde conţin vitaminele A, C, B1, B2 şi minerale precum potasiu, fier, fosfor şi molibden.
Iată calităţile salatei verzi:
lStimulează metabolismul. Mineralele ce se găsesc în frunzele de salată (iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic şi zinc) au un rol major în desfăşurarea normală a proceselor metabolice.
lStopează reumatismul. Tot sărurile de iod sunt cele care asigură funcţionarea normală a glandei tiroide. De asemenea, previn şi combat reumatismul, îmbătrânirea precoce a ţesuturilor, iar pe copii îi ajută la creştere.
lCombate stresul. Frunzele de salată verde conţin zinc, mineral ce ajută la formarea globulelor roşii. Iar sărurile de arsen sunt recomandate nu doar în boli reumatice şi afecţiuni ale pielii, dar mai ales ca energizante.
lLuptă cu obezitatea. În tratamentul nutriţional împus de endocrinologi persoanelor supraponderale se regăseşte, frecvent, salata verde. Trebuie consumată atât înainte de masă, cât şi în timpul ei. Unele studii arată că un consum de circa 5500 grame de salată pe zi ajută la grăbirea slăbirii, căci reglează apetitul.
lÎn caz de dischinezie biliară şi hepatită cronică, se recomandă salata cu frunze creţe, o cură de două săptămâni, timp în care se consumă câte două, trei farfurii de salată în fiecare zi, ca aperitiv.
lPentru stimularea digestiei, se consumă salata verde stropită cu oţet de mere şi pudrată cu puţin piper negru, cu un sfert de ora înainte de fiecare masă. În caz de constipaţie, în salată se adaugă ulei de măsline şi se acreşte cu zeamă de fructe verzi, încă necoapte: corcoduşe, prune, caise, mere, pere.
lSalata verde curăţă şi fluidifică sângele. Persoanelor care au valori crescute ale colesterolului şi glicemiei li se recomandă salata verde, în care se adaugă ulei de măsline obţinut prin presare la rece şi oţet de mere.
lÎn boli precum reumatismul, alergiile ori guta, consumul de salată verde ajută la expulzarea mai rapidă a toxinelor din organism, mai ales pe cale intestinală. Concomitent cu consumul de salată verde se recomandă şi multe lichide. O cură durează cel puţin o lună, timp în care se mănâncă, zilnic, măcar un sfert de kilogram de salată.
Salata verde este foarte uşor de preparat şi nu ia nici mult timp. Se taie două, trei fire de ceapă şi se pun într-un castron. Salata se spală bine, se lasă la scurs ori se usucă într-un prosop curat, de bucătărie, după care se taie sau se rupe, cum mai nou se obişnuieşte. Se taie mărunt o legătură de pătrunjel şi una de mărar, se adaugă un praf de sare şi puţin ulei de măsline şi se amestecă totul. Reţineţi că salata, indiferent de ingredientele din care este făcută, se pregăteşte cu cel puţin o oră înainte de a fi servită. Oţetul de mere sau zeama de lămâie se adaugă în salată numai înainte de a o servi şi se amestecă din nou. Când mergi în piaţă să cumperi salată, alege-o pe cea care este mai verde, chiar verde închis. Cu cât salata verde este mai închisă la culoare, cu atât este mai bogată în nutrienţi. Şi ce mai rămâne, se poate păstra în frigider, într-o pungă sau o cutie de plastic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana