Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Salariul minim crește din 1 ianuarie 2025: Cât va fi salariului minim european și ce modificări apar

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Salariul minim crește din 1 ianuarie 2025: Cât va fi salariului minim european și ce modificări apar

Plenul Senatului a adoptat, luni, 7 octombrie 2024, cu 99 de voturi ‘pentru’ și 3 abțineri, proiectul de lege al Guvernului privind salariul minim adecvat (salariul minim european). Legea de modificare a Codului Muncii urmează să fie transmisă Camerei Deputaților, pentru dezbatere și vot.

Salariul minim ar urma să crească la cel puțin 4.100 de lei brut de la 1 ianuarie, adică aproximativ 2.450 lei net, față de 2.363 lei net cât este în prezent.

Citește și: Noua lege a pensiilor. Cumul pensie cu salariu 2024. Situații în care se poate cumula pensia cu alte venituri. Precizări de la Casa Națională de Pensii

Modificările aduse în comisii față de proiectul Guvernului sunt următoarele:

– Salariul minim brut se stabilește anual prin actualizarea periodică și se aplică de la 1 ianuarie, prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale

– ITM poate merge mai des în control la firmele problematice, fără să fie considerat comportament discriminatoriu

– Angajații vor fi plătiți și dacă se află în grevă.

Totodată, până la jumătatea lunii noiembrie va trebui dată Hotărârea de Guvern privind formula de calcul, atunci vom afla exact valoarea salariului adecvat.

Directivă europeană

Guvernul a aprobat în luna iunie legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se transpune în legislaţia naţională Directiva (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European şi a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Salariul minim european este prevăzut, de asemenea, şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Jalonul 392, potrivit căruia salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi stabilit în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.

Directiva (UE) 2022/2041 va fi aplicată tuturor categoriilor de salariaţi, indiferent dacă aceştia îşi desfăşoară activitatea în baza unui raport de muncă, raport de muncă cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau raport de serviciu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Rovinieta 2024 | AMENZILE pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat. Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rovinieta 2024 | AMENZILE pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat. Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore Un proiect de lege care a fost aprobat de Comisia de Transport și Infrastructură ar putea scuti șoferii uituci de amenzi instantanee dacă sunt prinși fără rovinietă. În inițiativa legislativă se propune ca șoferii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea