Salariul mediu net a crescut la 4.593 lei, la nivel național, în septembrie 2023. Datele INS
Salariul mediu net a crescut la 4.593 lei, la nivel național, în septembrie 2023. Datele INS
Câștigul salarial mediu net lunar, în luna septembrie 2023 a ajuns la suma de 4.593 de lei, adică o creștere de 62 de lei (+1,4%) comparativ cu luna precedentă.
Sectoarele cu cele mai mari remunerații au fost cele legate de fabricarea produselor de cocserie și a celor obținute din prelucrarea țițeiului, unde câștigul a atins valoarea de 11.450 lei.
Este important de menționat că cele mai reduse câștiguri nete s-au înregistrat în domeniul hotelurilor și restaurantelor, unde suma a fost de 2.524 lei. În ceea ce privește câștigul salarial mediu brut, acesta a atins 7.350 lei, înregistrând o creștere de 92 lei (+1,3%) față de luna august 2023.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, câștigul salarial mediu net a înregistrat o creștere semnificativă de 14,7%.
Indicele câștigului salarial real a atins valoarea de 105,4% în septembrie 2023 față de aceeași lună a anului precedent și de 100,6% față de luna august 2023. În comparație cu octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a atins 230,9%, fiind cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât înregistrarea din august 2023.
În cursul anului, fluctuațiile câștigului salarial sunt influențate în principal de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, cu impact semnificativ în lunile de bază pentru comparație, cum ar fi decembrie, martie/aprilie. Acestea contribuie la estomparea fluctuațiilor lunare ale câștigului salarial, având un impact la nivel anual. Evoluția câștigului salarial real este determinată de fluctuațiile atât ale câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației, conform precizărilor INS.
În septembrie 2023, în majoritatea domeniilor economice, nivelul câștigului salarial mediu net a înregistrat creșteri, datorită acordării de prime ocazionale (trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru evenimente specifice, cum ar fi „Ziua petrolistului”), drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, precum și sumelor provenite din profitul net și alte fonduri, inclusiv bilete de valoare. De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net au fost influențate de performanțele de producție și încasările mai mari, în funcție de contracte și proiecte.
Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au consemnat în sectorul fabricării produselor de cocserie și a celor obținute din prelucrarea țițeiului, înregistrând o creștere de 23,2%, în timp ce cele mai semnificative scăderi au avut loc în extracția minereurilor metalifere, cu o diminuare de 11%.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]