Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Salariile – foarte departe de ce și-ar dori angajații. Salariul minim, prea mic pentru a fi acceptat de tinerii care caută un loc de muncă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Deşi sunt în creştere, salariile sunt departe de ce își doresc și consideră că merită angajaţii, pentru un trai decent. Peste trei milioane de români au plecat în ultimii zece ani să caute traiul decent în altă ţară. Puţinii specialişti rămaşi ajung la vârsta pensionării, iar tinerii nu mai vor să fie sudori ori zidari. Vor diplome de la facultăţi de renume şi, după şcoală, vor să fie proprii lor patroni. În aceste condiţii, România rămâne o ţară fără forţă de muncă.

Sărbătoarea Muzicii 2025

Timp de patru luni, o platforma de recrutare online a întrebat aproape 3300 de români ce părere au despre salariul pe care îl primesc. Concluzia studiului – banii oferiți de patroni sunt cu 40% mai puțini decât ar merita angajații lor. Cele mai mari cerințe vin de la tinerii care abia au absolvit o facultate.

*Salariul minim, prea mic pentru a fi acceptat

Salariul mediu net în România a ajuns la aproape 2300 de lei. Intră aici toate salariile, iar cifra este influenţată în mare parte de creşterea minimului pe economie. Oricât de mare ar fi însă creştere, nu ajunge la nivelul pretenţiilor. Românii consideră că muncesc mult şi sunt plătiţi prost. Tinerii sunt primii care refuză posibile locuri de muncă doar pentru că salariul nu e pe măsura aşteptărilor.

Corina Diaconu – specialist resurse umane: „O parte dintre tineri invoca salariile mai mici pentru lipsa interesului față de angajare, însă ei trebuie să înțeleagă a de regula pozițiile pe care intră în companii, sunt poziții de entry level – acestea au salarii potrivite pentru cineva fără experiență. (…) Tinerii din ziua de astăzi nu seamănă deloc cu cei care eram noi în urmă cu 20, 25 de ani. Au alte pretenții și alte așteptări. Foarte mulți dintre angajatori, am observat, sunt încremeniți în trecut și așteaptă, la salarii extrem de mici, muncă multă și de bună calitate. Așa ceva s-a putut în anii 90, chiar și după anii 2000 . După, s-a născut generația x, au curajul să ceara și să spună niște lucruri pe care noi la rândul nostru nu am făcut-o.”

*Când cerinţele forţei de muncă nu se mai completeză cu cea a angajatorului, apare ajutorul social

Până se hotăresc tinerii pe câți bani vor să lucreze, un lucru e clar: șomajul în rândul lor rămâne la cote ridicate. Si puțin peste un sfert dintre cei care au până în 24 de ani au un loc de muncă. Salariul mediu primit de ei este de 1500 de lei, dar spun tinerii, ar trebui să primească mai mult. Cu alte cuvinte, salariul considerat corect de ei este de 2.300 de lei, nu 1500.

Aproape 250.000 de români primesc venitul minim garantart de la stat. Mulţi dintre ei sunt apţi de muncă, dar trăiesc în mare parte în zone prea sărace ca să le ofere o alternativă. Zona Moldovei e cea mai afectată şi, numai în ultimii patru ani şi jumătate, statul a plătit 25 de milioane de euro în contul ajutoarelor sociale.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Ziua mondială a populației, sărbătorită în fiecare an la 11 iulie

Ziarul Unirea

Publicat

în

În fiecare an, la 11 iulie, este sărbătorită Ziua mondială a populaţiei. Ea a fost marcată pentru prima dată în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu scopul declarat al factorilor de decizie de a-şi concentra atenţia asupra urgenţei şi importanţei problemelor omenirii. Această dată a fost aleasă ca […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

11 iulie: Sfânta Mare Muceniță Eufimia și Sfânta Olga, pomenite de creștinii ortodocși

Ziarul Unirea

Publicat

în

11 iulie: Sfânta Mare Muceniță Eufimia și Sfânta Olga, pomenite de creștinii ortodocși La 11 iulie, în calendarul creștin ortodox este pomenită Sfânta Mare Muceniță Eufimia. Era din Calcedon și a trăit în timpul prigoanelor împotriva creștinilor dezlănțuite de împăratul Dioclețian (284-305). Când prefectul orașului a ordonat ca tot poporul să se adune la templul […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

10 iulie | Sărbătoarea celor 45 de Sfinți mucenici din Nicopolea Armeniei

Bera Larisa

Publicat

în

10 iulie | Sărbătoarea celor 45 de Sfinți mucenici din Nicopolea Armeniei Sărbătoare din data de 10 iulie 2024 din calendarul ortodox, este data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei. Citește și: Calendar ortodox IULIE 2024: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii Sfinții 45 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea