Rămâi conectat

Actualitate

Moș Nicolae: De unde vine tradiția darurilor în ghetuțe pentru copiii care îl așteaptă cu nerăbdare pe bătrânelul cu barbă albă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Moș Nicolae: De unde vine tradiția darurilor în ghetuțe pentru copiii care îl așteaptă cu nerăbdare pe bătrânelul cu barbă albă

Copiii îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae, unul dintre cei mai iubiți și mai populari sfinți ai creștinătății. Știind că Moșul le va lăsa daruri, prichindeii își lustruiesc ghetuțele sau cizmulițele. Pentru neascultători însă, Moș Nicolae lasă câte o nuielușă, avertizându-i astfel să își asculte părinții și bunicii. Tradiția de a face daruri în această zi își are originea în povestea de viață a personajului legendar și mitic.

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Acesta a existat cu adevărat în persoana episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi). Scrierile teologice spun că era o persoană cu credință nețărmurită în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susținut că Iisus Hristos nu este de aceeași natura cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmație, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde s-a împământenit obiceiul ca cei obraznici să primească o nuielușă de la Moș Nicolae. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune, dar și miracole, numele său traducându-se prin biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinților săi, și-a dăruit întreaga avuție celor nevoiași.

Săculeții cu galbeni salvatori

“Fiind bun și darnic, după mutarea sa la cele veșnice, a ajutat în chip minunat săracii, printre care și un tată cu trei fete pe care, din cauza sărăciei, voia să le trimită să facă anumite lucruri. Legenda spune că fetele s-au rugat Sfântului să le ajute și acesta, drept răspuns, a umplut șosetele fetelor cu galbeni.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători

Banii au fost găsiți de tată, a doua zi”, spune părintele Eugen Tănăsescu. Sfântul Nicolae le-a dăruit noaptea banii necesari, fiind salvate. Le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț de bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetute.

Lecția dăruirii

“Mi-aș dori foarte mult ca părinții să poată transmite copiilor, odată cu darul Moșului Nicolae și lecția morală pe care acesta ne-o transmite.

Actul dăruirii este doar efectul însușirii temeinice a virtuții milosteniei, pornită din iubirea de aproape. Darul nu trebuie să fie unul exclusivist și egoist, acaparat de interese și mercantilism, ci trebuie să devină expresia libertății practicate în comuniune. Altfel spus, dăruirea este doar prima treaptă a bucuriei sociale de a trăi împreună. Prin darul făcut nu urmărim satisfacerea unor plăceri de moment ale copilului, căci vom hrăni robia plăcerilor, ci încercăm o lecție de viață: Dăruind, vei dobândi”, spune părintele Tănăsescu.

Citește și: MESAJE DE ANUL NOU. Idei de SMS-uri, urări de Anul Nou şi felicitări de Revelion

Doina Isfanoni, cercetator științific la Muzeul Național al Satului “Dimitrei Gusti”, spune că Sfântul Nicolae simbolizează armonia, prin asocierea cu darurile dulci, având în vedere că am intrat în luna sărbătorilor, când ne dorim să fim mai buni, să ne bucurăm unii pe alții.

„Fie că vine pe mare, așa cum se întâmplă în Olanda sau se strecoară printre case, cum este în România, fiecare percepe venirea Moșului într-un fel caracteristic propriului stilul de viață. De obicei, la 6 decembrie, se aduc dulciuri și fructe. De asemenea, Moș Nicolae aduce și nuielușa, pentru a-l avertiza pe micuț că trebuie să aibă un comportament cât mai aproape de conduitele morale“, explică etnologul Doina Isfanoni.

Sursa: bzi.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vouchere sociale de 250 de lei: Banii pentru luna decembrie vor fi virați mei devreme în conturi. Anunțul ministrului Muncii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Vouchere sociale de 250 de lei: Banii pentru luna decembrie vor fi virați mei devreme în conturi. Anunțul ministrului Muncii

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat în cursul serii de duminică faptul că după discuțiile purtate cu ministrul Marcel Boloș s-a stabilita ca ajutorul social să fie virat, în luna decembrie, mai devreme.

Cei peste 2 milioane de români beneficiari de vouchere sociale de 250 lei vor primi banii pe cardurile aferente cu câteva zile mai devreme decât în mod obișnuit. Într-o intervenție la postul de televiziune România TV, ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat, că de obicei cardurile sociale se incarcau o data la două luni, între zilele de 26 si 30 ale lunii, cu vouchere de 250 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Luna decembrie va fi o excepţie. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că, după discuţii cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, s-a stabilit ca banii să fie viraţi în decembrie mai devreme, pentru a permite oamenilor să se pregătească de Crăciun. Astfel, cardurile a peste 2,4 milioane de români pentru vouchere sociale de 250 lei vor fi încărcate în perioada 19 – 21 decembrie, maximum 22 decembrie 2022.

„Ştiţi că acele carduri se alimentau o dată la două luni, între 26 şi 30 ale lunii. I-am solicitat minitrului Boloş ca aceste carduri sa fie alimentate in per 19-21 decembrie, maximum 22 decembrie, sa intre banii inainte de Sarbatorile de iarnă”, a anunțat ministrul Muncii.

El a subliniat că, în decembrie, vor primi cei 250 lei din vouchere şi românii care abia din noiembrie se încadrau în prevederile legale pentru aceste ajutoare şi au primit cardurile acasă.

Noul talon de pensie

În același timp, nu trebuie uitat că, potrivit președintelui Casei Naționale a Pensiilor Publice, Daniel Baciu, „talonul de pensie din luna ianuarie 2023, pe lângă pensia majorată cu noua valoare a punctului de pensie, va apărea distinct şi acest ajutor financiar în sumă fixă. Poştaşul, când va veni cu pensia, va da în luna ianuarie atât pensia, cât şi acest ajutor”, a menționat preșdintele CNPP.

”După cum bine știți, există foarte clar o convenție între Casa Națională de Pensii și Compania Națională de Poștă în care se spune foarte clar, acolo sunt stipulate termenele de livrare a pensiilor la domiciliu.

Exact cu data de 1 ale fiecărei luni noi virăm pensiile către beneficiarii noștri, pensionarii. Deci, 1 fiind zi nelucrătoare, exact cu data de 2, deja pensiile vor fi achitate către beneficiarii noștri, pensionarii. Chiar am avut o discuție cu domnul director general al Companiei Naționale. M-a asigurat domnul director că totul este în regulă și începând cu data de 2 decembrie vor fi achitate.

Termenele de livrare a pensiilor sunt foarte bine stipulate în Convenție. Începând cu un intervalul 1-15 ale fiecărei luni, Compania Națională de Poștă trebuie să achite toate pensiile beneficiarilor noștri care au optat pentru această modalitate de plată, respectiv prin mandat poștal. Pe lângă acestea, mai avem și pensiile unde pensionarii au optat ca modalitate de plată prin cont bancar, unde se vor vedea și acestea în jur de data de 12-13 ale lunii”, a subliniat președintele Casei Naționale de Pensii Publice la postul de televiziune Antena3 CNN.

Cum vor arâta noile cupoane de pensii

Noile cupoane de pensii vor cuprinde informații noi. În primul rând, va fi trecută noua valoare a punctului de pensie, de 1784 de lei, a cărui majorare a fost decisă de coaliția aflată la guvernare. Ceea ce rămâne neschimbată este suma pensiei, care se va regăsi, la fel ca și până acum, în partea dreaptă, sus, a cuponului. În plus, pe cupon va apărea și valoarea ajutoarelor acordate. În cazul pensiilor de sub 1500 de lei, ele se ridică la 1000 de lei, livrate în două tranșe. Prin urmare, pe cupon va apărea și cifra de 500 de lei reprezentând respectivul ajutor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Preţurile la carburanţi continuă să scadă: Litrul de benzină a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele 4 luni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preţurile la carburanţi continuă să scadă: Litrul de benzină a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele 4 luni

În benzinăriile din România, continuă scăderea preţurilor la carburanţi. Astăzi, litrul de benzină a ajuns la cel mai mic preţ din ultimele 4 luni, adică 6 lei şi 10 bani. Şi motorina se vine la un preţ mai mic. Un litru costă acum 7,24 lei, adică o scădere de peste 14% comparativ cu ultimele 30 de zile. 

Un plin de benzină de 50 de litri costă acum puţin peste 300 de lei, în timp ce pentru motorină ajunge la aproximativ 360 de lei. Preţurile sunt în continuare subvenţionate de stat, însă Guvernul se gândeşte să renunţe la ajutorul de 50 de bani pe litru de combustibil începând cu 1 ianuarie.

O decizie finală în acest sens va fi luată pe 20 decembrie.
Ce înseamnă pentru România încetarea importurilor de petrol din Rusia

Elit - Gustul Desăvârșit

De pe 5 decembrie petrolul rusesc nu mai intră în România sau în vreun alt stat european, piaţa locală fiind nevoită să găsească alte rute pentru asigurarea consumului intern, scrie ZF, potrivit Mediafax. La nivelul anului 2021 circa 20% din petrolul folosit de România a venit din Rusia, în timp ce ponderea produselor petroliere ruseşti în totalul consumului a fost de aproape 25%, aşa că orice alternativă la Rusia va avea un cost suplimentar. În conformitate cu prevederile pachetului nr. 6 de sancţiuni adoptat la începutul lunii iunie, la data de 5 decembrie a intrat în vigoare interdicţia de import ţiţei din Rusia în Uniunea Europeană. Mai departe, la începutul lunii decembrie, ţările G7 şi Australia, aliniate cu Uniunea Europeană, au stabilit un prag de 60 de dolari pe baril pe importurile de ţiţei pe cale maritimă din Rusia către ţările care cumpără în continuare ţiţei rusesc.

„Pentru statele din UE şi implicit şi pentru România, plafonul de preţ nu este relevant întrucât începând cu data de 5 decembrie a intrat în vigoare embargoul gene­ral pe ţiţei rusesc“, a explicat Szabolcs Nemes, managing partner al companiei de consultanţă Roland Berger România. Acest lucru înseamnă că rafinăriile din România vor fi nevoite să importe ţiţei cu provenienţă din alte ţări decât Rusia. În funcţie de creşteri sau reduceri ale preţului internaţional al ţiţeiului, ne putem aştepta la evoluţii similare şi la preţului carburanţilor din România.

Sursa: observatornews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Țara tuturor posibilităților: Opt din zece gospodării au acces la Internet, dar încă avem primării care țin contabilitate cu creionul pe hârtie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Țara tuturor posibilităților: Opt din zece gospodării au acces la Internet, dar încă avem primării care țin contabilitate cu creionul pe hârtie

Poate că nu avem noi multe, dar opt gospodarii din zece au acces la Internet, potrivit Institutului Național de Statistică.

Din păcate, suntem repetenţi la capitolul digitalizare. Cu alte cuvinte, avem tehnologie, dar nu știm să o folosim. Nu toate instituțiile publice au calculatoare. Aşa că își țin contabilitatea cu creionul o recunoaște, chiar ministrul de resort.

Elit - Gustul Desăvârșit

În jur de 70% dintre români intră pe Internet de mai multe ori pe zi. Iar peste 20% îl folosesc zilnic sau aproape zilnic, arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică. În creştere cu peste un procent față de anul trecut, însă, mult peste ce se întâmpla în mediul rural în 2013. Atunci doar 26% dintre gospodarii aveau Internet instalat acasă.

Peste 88% dintre casele de la oraș au acces la Internet, arată datele Institutului Național de Statistică. Și la sate procentul este unul ridicat – peste 73% dintre gospodăriile din mediul rural au acces la Internet. Și chiar dacă țara noastră poate să se laude cu una dintre cele mai mari viteze la internet din Uniunea Europeană, suntem pe ultimul loc la digitalizare.

Avem net, dar nu știm să îl folosim şi nu am dobândit competențe digitale.

Gabriel Petrea, Director general adjunct Universitatea Polithenică București: „Avem două generații, cea care a intrat în contact cu Internetul atunci când el a apărut în România, dar care nu a fost educată să-l folosească și a dolua generație, cea care s-a născut cu Internetul și care, de asemenea, din păcate nu este învățată să utilizeze internetul la adevărata sa valoare. Practic, majoritatea tinerilor utilizează Internetul doar pentru rețelele sociale și mai puțin pentru a se educa.”

Iată ce se întâmplă pe platforma ghişeul.ro, unde oamenii îşi pot plăti taxele şi impozitele.

Sebastian Burduja, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Situația se prezintă astfel: din rândul comunelor avem 28% doar pe ghişeul.ro, asta înseamnă că încă sunt peste 70% care nu au intrat pe ghișeul.ro. Trebuie să mă duc personal la sediul primăriei, să bat în geam și să plătesc efectiv taxele în persoană. Pe de altă parte, alții nu au bani. De exemplu, sunt încă primării care își țin a lor contabilitate cu creionul sau cu pixul pe hârtie, nu au nici măcar un sistem bazat pe un tabel electronic”

Pe categorii de vârstă, 73% dintre romanii între 55 şi 74 de ani au folosit cel puţin o dată Internetul în timp ce pentru tineri nu mai prezintă aproape niciun secret.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea