Rămâi conectat

Actualitate

Moș Nicolae: De unde vine tradiția darurilor în ghetuțe pentru copiii care îl așteaptă cu nerăbdare pe bătrânelul cu barbă albă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Moș Nicolae: De unde vine tradiția darurilor în ghetuțe pentru copiii care îl așteaptă cu nerăbdare pe bătrânelul cu barbă albă

Copiii îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae, unul dintre cei mai iubiți și mai populari sfinți ai creștinătății. Știind că Moșul le va lăsa daruri, prichindeii își lustruiesc ghetuțele sau cizmulițele. Pentru neascultători însă, Moș Nicolae lasă câte o nuielușă, avertizându-i astfel să își asculte părinții și bunicii. Tradiția de a face daruri în această zi își are originea în povestea de viață a personajului legendar și mitic.

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Acesta a existat cu adevărat în persoana episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi). Scrierile teologice spun că era o persoană cu credință nețărmurită în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea.

În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susținut că Iisus Hristos nu este de aceeași natura cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmație, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde s-a împământenit obiceiul ca cei obraznici să primească o nuielușă de la Moș Nicolae. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune, dar și miracole, numele său traducându-se prin biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinților săi, și-a dăruit întreaga avuție celor nevoiași.

Săculeții cu galbeni salvatori

“Fiind bun și darnic, după mutarea sa la cele veșnice, a ajutat în chip minunat săracii, printre care și un tată cu trei fete pe care, din cauza sărăciei, voia să le trimită să facă anumite lucruri. Legenda spune că fetele s-au rugat Sfântului să le ajute și acesta, drept răspuns, a umplut șosetele fetelor cu galbeni.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători

Banii au fost găsiți de tată, a doua zi”, spune părintele Eugen Tănăsescu. Sfântul Nicolae le-a dăruit noaptea banii necesari, fiind salvate. Le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț de bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetute.

Lecția dăruirii

“Mi-aș dori foarte mult ca părinții să poată transmite copiilor, odată cu darul Moșului Nicolae și lecția morală pe care acesta ne-o transmite.

Actul dăruirii este doar efectul însușirii temeinice a virtuții milosteniei, pornită din iubirea de aproape. Darul nu trebuie să fie unul exclusivist și egoist, acaparat de interese și mercantilism, ci trebuie să devină expresia libertății practicate în comuniune. Altfel spus, dăruirea este doar prima treaptă a bucuriei sociale de a trăi împreună. Prin darul făcut nu urmărim satisfacerea unor plăceri de moment ale copilului, căci vom hrăni robia plăcerilor, ci încercăm o lecție de viață: Dăruind, vei dobândi”, spune părintele Tănăsescu.

Citește și: MESAJE DE ANUL NOU. Idei de SMS-uri, urări de Anul Nou şi felicitări de Revelion

Doina Isfanoni, cercetator științific la Muzeul Național al Satului “Dimitrei Gusti”, spune că Sfântul Nicolae simbolizează armonia, prin asocierea cu darurile dulci, având în vedere că am intrat în luna sărbătorilor, când ne dorim să fim mai buni, să ne bucurăm unii pe alții.

„Fie că vine pe mare, așa cum se întâmplă în Olanda sau se strecoară printre case, cum este în România, fiecare percepe venirea Moșului într-un fel caracteristic propriului stilul de viață. De obicei, la 6 decembrie, se aduc dulciuri și fructe. De asemenea, Moș Nicolae aduce și nuielușa, pentru a-l avertiza pe micuț că trebuie să aibă un comportament cât mai aproape de conduitele morale“, explică etnologul Doina Isfanoni.

Sursa: bzi.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea