Rămâi conectat

Ştirea zilei

Saga antenei telefonice de la Micești: Dispută juridică între Consiliul Local Alba Iulia și compania Digi Romania. Firma privată a obținut strămutarea recursului la Curtea de Apel Brașov după ce a pierdut procesul la Tribunalul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Saga antenei telefonice de la Micești: Dispută juridică între Consiliul Local Alba Iulia și compania Digi Romania. Firma privată a obținut strămutarea recursului la Curtea de Apel Brașov după ce a pierdut procesul la Tribunalul Alba

Compania RCS&RDS SA, actuala Digi Romania, a dat în judecată Consiliul Local Alba Iulia, care a respins aprobarea unei documentații privind construirea și instalarea unei stații pentru servicii de comunicaţii electronice pe un teren extravilan din zona Schit – Mamut.

Două proiecte de hotărâre în acest sens au fost respinse de Consiliul Local, în aprilie 2023, prin abținerea majorității consilierilor locali, după ce mai mulți locuitori din zona unde ar urma să fie amplasată stația furnizorului de servicii de telefonie mobilă au protestat în cadrul ședinței de consiliu. După ce au pierdut prima etapă a procesului, la Tribunalul Alba, reprezentenții companiei au solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție, strămutarea procesului. În 12 decembrie, cererea de strămutare a fost aprobată, cauza urmând să fie judecată, în recurs, la Curtea de Apel Brașov, și nu la Curtea de Apel Alba Iulia.

Citește și: SCANDAL din cauza unei antene GSM, într-un cartier din Alba Iulia: Zeci de persoane vor protesta față de instalarea ei, la Primărie

Reclamanta a susținut că refuzul este nejustificat, în condițiile în care, în aceeași perioadă au fost aprobate două stații similare ale altor operatori de telefonie, amplasate în intravilan. Firma privată a solicitat obligarea Consiliului local Alba Iulia la exercitare motivată a votului cu privire la proiectele de hotărâri privind aprobarea documentaţiei, precum și plata unor daune interese pentru întârzierea în emiterea avizului solicitat şi obligarea la plata cheltuielilor de judecată.

„Abţinerea de la vot în acele situaţii în care nu se pune problema vreunui conflict de interese reprezintă un refuz nejustificat de exercitare a atribuţiilor prevăzute de lege şi asumate în calitate de membru al unui organ administrativ colegial care se concretizează într-un refuz al organului administrativ de exercitare a competenţelor. Din cuprinsul procesului-verbal de şedinţă se poate observa că se insistă pe amânarea votului asupra documentaţiei, pentru ca ulterior să se supună la vot, în final documentaţia fiind respinsă cu 1 vot pentru, 5 voturi împotrivă şi 12 abţineri – la fel pentru ambele documentaţii/proiecte de hotărâri. (…) Însuşi arhitectul şef al municipiului Alba Iulia a arătat faptul că documentaţia respectă toate prevederile legale şi au fost depuse toate avizele şi documentele solicitate prin certificatele de urbanism, astfel că nu sunt motive pentru neavizarea documentaţiei”, se precizează în acțiunea reclamantei.

Zonă cu loturi pentru locuințe individuale

Potrivit răspunsului reprezentanților Primăriei Alba Iulia, în cuprinsul procesului-verbal al şedinţei s-a consemnat că au participat şi un grup de cetăţeni, care se opun acestui proiect, în sensul că nu se vrea amplasarea în acel loc, să fie amplasat mai departe sau o altă poziţionare.

„Analizând pct. 20 din ordinea de zi, s-a prezentat situaţia de amplasare, în sensul că antena ce se doreşte a fi amplasată, este în Miceşti, extravilan, o zonă care este într-o continuă dezvoltare, în ultimii doi ani au fost aprobate o serie de documentaţii de urbanism pentru parcelare în vederea construirii de locuinţe. S-a pus în discuţie şi eventualitatea prezentării de către solicitant şi a unui studiu de impact, deoarece, la fel ca şi orice alt obiectiv de urbanism potenţial poluator, pe baza studiului de impact se stabilesc exact care va fi efectul asupra sănătăţii publice în zona respectivă. Acest amendament nu a trecut.

Citește și: cu 5G, fără 5G: Saga antenei telefonice de la Micești continuă. O nouă dezbatere publică, mâine

Zona în care se doreşte amplasarea este în zona străzilor Rojomal, Lalelelor, în extravilan, dar aici situaţia este atipică în sensul că amplasamentul se învecinează în mod direct cu nişte loturi pentru locuinţe individuale stabilite prin documentaţii de urbanism. În cazul acesta va fi nevoie pentru amplasarea antenei şi de acordul legalizat al vecinilor direcţi, cei care au construit pe parcelele respective o locuinţa. Fiind supus la vot în forma prezentată, proiectul a fost votat cu 1 vot pentru şi 1 vot pentru, 5 voturi împotrivă şi 12 abţineri”, se susține în răspunsul transmis de Consiliul Local. Ulterior, în 30 august 2023, consilierii au respins și plângerea prealabilă a companiei private față de respingerea documentației.

Tribunalul Alba a dat dreptate Consiliului Local

Magistratul de la Tribunalul Alba, care a judecat plângerea, a susținut că instanţa de contencios administrativ poate fi sesizată doar cu privire la un act administrativ tip sau asimilat. „În cauză, nu se indică un act administrativ emis de o autoritate publică considerat vătămător pentru reclamantă, ci se face referire la un refuz de rezolvare a unei cereri, în sensul în care legea contenciosului administrativ îl dă acestor concepte”, se suține în hotărârea pronunțată în 5 martie 2024. Instanța a mai susținut că nu poate reţine nicio conduită culpabilă manifestată de consilierii locali care s-au abţinut de la vot, posibilitatea abţinerii fiind reglementată expres de către dispoziţiile Codului Administrativ inclusiv în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a abţinerilor.

”Raportat şi la conţinutul dezbaterilor ce au avut loc cu privire la cele două proiecte de hotărâri de consiliu local, aşa cum rezultă din cuprinsul procesului verbal din 27 aprilie 2023, Tribunalul reţine că au fost analizate mai multe ipoteze cu privire la dezvoltarea proiectului solicitat de către reclamantă, inclusiv eventuala necesitate a unui studiu de impact ori amplasarea construcţiei într-o altă zonă. Având în vedere existenţa unor avize favorabile din partea Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism (avizele cu nr 2 şi 3 din 2023), sub condiţia aprobării documentaţiei de către Consiliul Local, şi a unor referate de aprobare emise de cabinetul primarului municipiului Alba Iulia dar şi opoziţia unui grup de cetăţeni la amplasarea respectivelor staţii în apropierea unor imobile cu destinaţia de locuinţă ori pe care vor fi edificate astfel de imobile, abţinerea de la vot la momentul 27 aprilie 2023 nu apare ca nejustificată şi nici ca un abuz sub forma excesului de putere invocat de către reclamantă. (…)

Tribunalul reţine aşadar, în dezacord cu susţinerile reclamantei, că analiza celor două proiecte şi exercitarea votului de către consilierii locali ai municipiului Alba Iulia s-a efectuat conform prevederilor legale, fiind avute în vedere argumente factuale cu privire la oportunitatea amplasării celor două staţii de bază pentru comunicaţii electronice.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Un bărbat din Alba crește găini Australorp, veritabile campioane la ouat: Secretul pentru a avea ziua și oul, de la cea mai căutată rasă de găini din lume

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat din Alba crește găini Australorp, veritabile campioane la ouat: Secretul pentru a avea ziua și oul, de la cea mai căutată rasă de găini din lume A doua ediție a Cupei Ardealului în localitatea Vințu de Jos, județul Alba, a reunit ]n luna ianuarie 2025, 80 de membrii participanți și peste 600 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea