Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Sport

Să fii ultimul clasat nu este o performanţă în niciun sport ! *Drept la replică trimis de Marius Ceteraş, antrenorul şahistului Mihnea Costachi

Dan HENEGAR

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Marius Ceteras Gala Sporturilor1Domnule Ovidiu Pănăzan, deoarece în articolul “Un copil care practică powerliftingul nu este cu nimic inferior celui care practică şahul şi performanţa trebuie respectată publicat în ziarul Unirea în 22 decembrie 2014 (n.r. – titlul aparţine ziarului) aţi făcut unele afirmaţii fără legătură cu realitatea şi m-aţi făcut mincinos, pentru corecta informare a cititorilor ziarului Unirea voi scrie câteva rânduri.

În primul rând eu nu am afirmat niciodată ceea ce spuneţi dumneavoastră în titlu. Am tot respectul pentru copiii care practică sportul, indiferent de performanţele lor. Ceea ce eu am criticat a fost diletantismul “specialiştilor” în sport ai DJST Alba, pentru care a fi ultim clasat este o performanţă, iar a fi cvadruplu ultim clasat valorează mai mult decât un titlu mondial. Acesta era mesajul principal al scrisorii mele deschise adresată directorului DJST Alba, dar se pare că şi domnul Adrian Paştină şi dumneavoastră va prefaceţi că nu l-aţi înţeles.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

În ceea ce priveşte afirmaţia mea legată de parteneriatul Zamolxis-PSD Alba, ea are la bază articolul apărut în presă în 17 mai 2014, după conferinţa de presă organizată la sediul PSD Alba, la care aţi participat şi dumneavoastră şi în care “deputatul Ioan Dîrzu a anunţat demararea unui parteneriat între organizaţia judeţeană a partidului şi Asociaţia Zamolxis Alba Iulia, ce are ca scop promovarea sănătaţii în rândul cetăţenilor din Alba, prin practicarea sportului” (sursă: ziarul Unirea).

Pentru ca cititorii ziarului Unirea să îşi formeze o imagine corectă despre cum se obţin unele rezultate la powerlifting, pe care domnul Ovidiu Pănăzan le numeşte performanţe şi pe care DJST Alba le-a luat în calcul la alcătuirea Top 10 al celor mai buni sportivi ai anului, iată câteva informaţii interesante preluate de pe site-ul Federaţiei Române de Powerlifting. În anul 2014 s-au organizat 3 competiţii naţionale majore de powerlifting: Campionatul Naţional de cadeţi, Campionatul Naţional de seniori, tineret şi juniori şi Campionatul Naţional de împins din culcat. La aceste competiţii au participat 106 sportivi, 64 reprezentând 6 cluburi din judeţul Alba şi 42 reprezentând 10 cluburi din alte judeţe. În total la cele 3 competiţii, din cele 1014 (!!!) medalii puse în joc la secţiunile de seniori, tineret, juniori şi cadeţi, s-au acordat 627 de medalii, 387 rămânând neacordate, deoarece la multe categorii nu au fost minim 3 participanţi. Mai exact, din cele 338 de probe pe categorii de vârstă, Ovidiu Panazan Zamolxis Alba Iulia1greutate şi sex la care în anul 2014 au fost disponibile 1014 medalii naţionale de aur, argint şi bronz, concurenţa a fost următoarea:

–        la 40 de probe nu s-a prezentat niciun participant

–        la 102 probe s-a prezentat câte un singur concurent, care implicit a obţinut medalia de aur

–        la 63 de probe s-au prezentat câte 2 concurenţi, care implicit au obţinut medaliile de aur şi argint

–        la 73 de probe s-au prezentat câte 3 concurenţi, care implicit au obţinut medaliile de aur, argint şi bronz

–        la 40 de probe s-au prezentat câte 4 concurenţi

–        la 17 probe s-au prezentat câte 5 concurenţi

–        la două probe s-au prezentat câte 6 concurenţi

–        la o singură probă s-au prezentat 8 concurenţi.

Deci, dintr-un total de 627 medalii de aur, argint şi bronz acordate în competiţiile naţionale, 447 de medalii (adica 71,19% din total) au fost obţinute în probe la care au participat maxim 3 concurenţi!!! Dată fiind definiţia din DEX a termenului performanţă ca fiind “un rezultat deosebit de bun obţinut într-o competiţie sportivă”, las cititorii să decidă singuri dacă obţinerea unei medalii într-o competiţie cu 1, 2 sau 3 participanţi poate fi considerată o performanţă, aşa cum o consideră domnii Pănăzan si Paştină.

Având deja o imagine a ceea ce înseamnă compeţitii naţionale de powerlifting, nu trebuie să ne surprindă că dintre cei 106 sportivi participanţi în campionatele naţionale 101 au obţinut cel puţin o medalie la categoriile seniori, tineret, juniori şi cadeţi, alţii 2 au fost medaliaţi la veterani şi doar 3 participanţi au avut neşansa să rămână fără vreo medalie câştigată în campionatele naţionale din 2014, la fel cum nu trebuie să ne surprindă că din cei 106 participanţi în campionatele naţionale, 56 au obţinut cel puţin un titlu de campion naţional.

Cele mai multe medalii naţionale au fost cucerite de o sportivă albaiuliană, care a obţinut 16 titluri de campioană naţională, concurând de fiecare dată de una singură, precum şi 3 medalii de argint şi 4 de bronz în probe în care la start s-au aflat câte 3 concurente!!! O asemenea recoltă de medalii, unică probabil în tot sportul romanesc în anul 2014, nu avea cum să rămână neapreciată de “specialiştii” în sport ai DJST Alba, care au clasat-o pe o poziţie fruntaşă în Top 10 al sportivilor din judeţul Alba, înaintea unei campioane mondiale la powerlifting. No comment!

Şi uite aşa, vrând-nevrând, am revenit la Top 10 realizat de DJST Alba, în care pe primele 9 locuri au fost clasaţi 9 sportivi de la powerlifting, lăsând astfel în afara Top 10 performerii de la alte discipline sportive. La baza alcătuirii acestui clasament au stat 133 de rezultate individuale obţinute în competiţiile interne de powerlifting şi rezultatele de la Campionatele Mondiale de powerlifting pentru juniori.

Cele 133 de rezultate din competiţiile interne de powerlifting s-au obţinut astfel:

–          30 locuri 1 în competiţii cu un singur participant, 16 locuri 2 în competiţii cu 2 participanţi, 14 locuri 3 în competiţii cu 3 participanţi, 5 locuri 4 în competiţii cu 4 participanţi (în total 65 de cazuri în care competitorii nu au întrecut pe nimeni)

–          16 locuri 1 în competiţii cu 2 participanţi, 11 locuri 2 în competiţii cu 3 participanţi, 3 locuri 3 în competiţii cu 4 participanţi (în total 30 de cazuri în care competitorii au întrecut un singur adversar)

–          14 locuri 1 în competiţii cu 3 participanţi, 7 locuri 2 în competiţii cu 4 participanţi (în total 21 de cazuri în care competitorii au întrecut 2 adversari)

–          11 locuri 1 în competiţii cu 4 participanţi

–          3 locuri 1 în competiţii cu 5 participanţi

–          un loc 1 în competiţii cu 6 participanţi.

La Campionatele Mondiale de powerlifting pentru juniori, cei 5 participanţi din judeţul Alba au intrat în 20 de clasamente, fiecare în câte 3 probe plus total cumulat. Cele 20 de clasări la mondiale considerate de DJST Alba performanţe notabile au fost următoarele:

–          un loc 1 din 6 participanţi şi titlul mondial la proba împins din culcat pentru Olimpia Olariu. Felicitări Olimpiei pentru acest rezultat excelent, care din păcate nu i-a impresionat pe “specialiştii” DJST Alba, care o consideră doar a 5-a performeră din powerliftingul judeţean în 2014!!!

–          un loc 6, un loc 11 şi un loc 13 din 16 participanţi pentru Laurenţiu Avram, indiscutabil primul dintre ele un rezultat bun care merită apreciat

–          un loc 3 din 4 participanţi şi 1 loc 7 din 8 participanţi

–          14 clasări pe ultimul loc.

Las cititorii să aprecieze singuri câte dintre rezultatele de mai sus sunt performanţe veritabile, aşa cum le consideră domnii Adrian Păştină (DJST Alba) şi Ovidiu Pănăzan (Zamolxis & PSD Alba), şi câte sunt pseudo-performanţe sau contra-performanţe. De asemenea las cititorii să aprecieze dacă a fi CVADRUPLU ULTIM CLASAT la un campionat mondial de juniori este o performanţă care să te propulseze în fruntea sportivilor din judeţul Alba, în detrimentul unei campioane mondiale la powerlifting şi a altor sportivi din judeţ cu performanţe remarcabile, aşa cum consideră domnii Paştină şi Pănăzan.

Închei urând tuturor sportivilor din judeţ un an 2015 plin de performanţe veritabile! Iar dumneavoastră, domnule Ovidiu Pănăzan, vă doresc să fiţi mai sincer în anul care vine măcar cu elevii dumneavoastră şi să le spuneţi adevărul: SĂ FII ULTIMUL CLASAT NU ESTE O PERFORMANŢA ÎN NICIUN SPORT!

Marius Ceteraş, maestru al Federaţiei Internaţionale de Şah


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Sport

Sport

România, succes cu Cipru la ultimul meci al anului | „Tricolorii”, doar victorii în Liga Națiunilor

Dan HENEGAR

Published

on

România, succes cu Cipru la ultimul meci al anului, scor 4-1 (2-0). „Tricolorii”, doar victorii în Liga Națiunilor La ultimul meci al anului, România a învins Cipru, scor 4-1 (2-0) și echipa lui Mircea Lucescu are doar victorii în Liga Națiunilor. Cu Nicolae Stanciu, accidentat, în tribună și Andrei Rațiu – iarăși integralist, România și-a […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea