Rămâi conectat

Ştirea zilei

S-a stins o stea a Ţării Moţilor, profesoara Elena Pogan

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La vârsta de 86 ani s-a stins, spre regretul tuturor celor care au cunoscut-o, o stea mereu strălucitoare a culturii, tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti de pe plaiurile Apusenilor, profesoara Elena Pogan (20 iunie 1925 – 13 decembrie 2010). Fiica lui Ion (Onu) şi Agaftea Pogan din satul Târsa, comuna Avram Iancu a înfruntat cu bărbăţie greutăţile vieţii de normalistă la Abrud, Cluj, Sibiu, pe timpul războiului, şi la Cluj, unde a absolvit Institutul Pedagogic de 3 ani, de unde a fost repartizată la cerere profesoară de chimie, biologie şi muzică în comuna natală, în mijlocul unui valoros colectiv de dascăli.
După ce în toamna anului 1960 a înfiinţat şi condus Grupul de tulnicărese, primul de acest fel din ţară şi, în 1962 a absolvit cursurile Şcolii Populare de Artă, la secţia dirijat, a fost continuu prezentă pe scene din zonă, din ţară şi din străinătate. An de an, a deschis la răsăritul soarelui Sărbătoarea folclorică „Târgul de fete” de pe Muntele Găina, la Ţebea la comemorarea morţii lui Avram Iancu şi la Sărbătoarea Naţională a Ţării – 1 Decembrie la Alba Iulia, precum şi la crearea Societăţii Cultural – Patriotice „Avram Iancu” din România (1992). Cu adevărat, aşa cum scria, cu ani în urmă poetul Ion Mărgineanu, Elena Pogan a fost un „…mănunchi de tricolor şi Deşteaptă-te Române”, iar tulnicăresele din Avram Iancu, conduse de ea: „…celebre crâmpeie de frumuseţe unică şi tulburătoare, care au devenit o ţară aparte a Doinei şi Dorului” din Munţii Apuseni. Pasul făcut în urmă cu 50 de ani, a reverberat puternic valoarea culturii autohtone, dimensiune a spiritului european, de sub tâmpla muntelui cu nume de fată, Găina, ne stau pe mai departe mărturie a fiorului ce a cuprins România şi Europa, ce a îmbrăcat Limba Română pe mari scene ale lumii, printr-un tulnicat nemaiauzit şi nemaivăzut…
În anul 1961, formaţia tulnicăreselor din Avram Iancu era formată din: Mărioara Coroiu, Iosefina Coroiu, Elena Chira, Elena Nuţ Chira, Emilia Ceama, Aurora Cearnă, Valeria Chira, Mihai Duma, Mărioara Ceama, Mihai Haneş, Ana Gojei, Iulia Gavra, Mărioara Jeflea, Mărioara Leahu, Elena Pogan, Samfira Soica, Zoiţa Soica, Zoiţa Trifon, Măria Leahu (On), Zamfira Leahu. În repertoriul acestei formaţii se aflau cântece în grup sau individual: chemare la torcărie (şezătoare), anunţarea căsătoriilor, chemarea vitelor, chemarea la luptă; chemarea în caz de foc (incendiu) etc.
Apreciindu-i meritele artistul Ion Miclea şi poetul Ion Mărgineanu i-au realizat şi dedicat, în anii 60, un excelent Album, iar recent Televiziunea i-a prezentat un film biografic. A fost de asemenea, încununată cu Diploma de Cetăţean de Onoare al comunei Avram Iancu. Va rămâne, în memoria generaţiei prezente şi viitoare, ca o MUCENICĂ a moţilor, familia ei pentru care s-a dăruit cu inima şi sufletul. Fie-i ţărâna uşoară!
prof. Vasile BUD, Câmpeni


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Cum a fost evitată o tragedie la o fermă din Alba. Intervenție promptă a pompierilor care au reușit să evite propagarea flăcărilor la 4.000 kg de îngrășământ cu azotat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum a fost evitată o tragedie la o fermă din Alba. Intervenție promptă a pompierilor care au reușit să evite propagarea flăcărilor la 4.000 kg de îngrășământ cu azotat Intervenția promptă de sâmbătă, 4 ianuarie 2024, a pompierilor din Alba a dus la evitarea unei tragedii. Salvatorii au reușit să evite propagarea flăcărilor la 4.000 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea