Rămâi conectat

Actualitate

S-a dat startul dezbaterilor privind tematicile de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din cadrul Forumului „EU-RO 2019“

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a lansat joi, 25 ianuarie 2018, o primă etapă a procesului de consultare publică privind tematicile de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, prin intermediul Forumului de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene – „EU-RO 2019“.

Evenimentul, găzduit de Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București a avut loc în prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor publice, administraţiei locale şi centrale, exponenţi ai mediului patronal, sindical sau academic, membri ai societăţii civile, jurnalişti şi reprezentanţi ai delegațiilor României din cadrul structurilor consultative ale Uniunii Europene, Comitetul Economic și Social European, respectiv Comitetul European al Regiunilor.

Forumul „EU-RO 2019“ este o structură consultativă, fără personalitate juridică, ce funcţionează pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, în coordonarea Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, şi are ca principală misiune crearea cadrului formal de derulare a dezbaterilor publice organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe tema viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene.

Concluziile acestor dezbateri vor fi integrate în procesul de reflecție derulat în vederea fundamentării propunerilor de tematici de interes ale agendei politice a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, precum și a definirii obiectivelor de promovare avute în vedere pentru primul semestru al anului 2019.

În cadrul Forumului funcţionează mai multe grupuri de lucru, acţionând în domeniile politice corespunzând configurației Consiliului Uniunii Europene: Afaceri interne; Afaceri Externe și Apărare;  Afaceri Generale; Agricultură și pescuit; Aspecte economice și financiare; Cercetare și inovare; Competitivitate; Cultură, tineret și sport; Dezvoltare regională; Educație și formare; Energie; Justiție; Mediu și schimbări climatice; Ocuparea forței de muncă și Politică socială; Sănătate și Protecția consumatorului; Societatea informațională; Transporturi.

Din Forum fac parte membrii delegațiilor României din cadrul structurilor consultative ale Uniunii Europene, organizații patronale, sindicale, academice, profesionale, precum și alte structuri ale societății civile organizate, iar la dezbateri pot participa, de asemenea, experți din structuri guvernamentale și neguvernamentale.

„Ne aflăm în cea de-a doua etapă a procesului de cristalizare a tematicilor de interes pe care România le va prezenta în Programul Președinției Consiliului Uniunii Europene. Această etapă presupune consultarea cât mai multor actori, transparentizarea procesului decizional și o implicare cât mai activă a cetățenilor în definirea subiectelor prioritare, astfel încât ele să reflecte preocupările existente în societate, iar românii să simtă că acest proiect le aparține cu adevărat“, a declarat Victor Negrescu.

De asemenea, ministrul delegat a prezentat stadiul actual al procesului de pregătire a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, realizând și o trecere în revistă a calendarului evenimentelor formale şi informale, respectiv a oportunităților și provocărilor generate de acest proiect de interes major pentru România.

Elemente de context

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea