Rowmania – promovată inedit la Alba Iulia
*Trei din cele opt cargo-biciclete ale Primăriei Alba Iulia şi-au făcut apariţia în public
Civilizaţia se recunoaşte nu numai după autostrăzi ori cine ştie ce alte sisteme sau clădiri sofisticate, ci mai ales după mici detalii, fie de comportament, fie de dotare ori de acţiune. Un astfel de „amănunt” au putut întâlni recent albaiulienii. Nu este primul, dar este foarte amuzant şi ilustrativ pentru ceea ce se doreşte a fi schimbarea mentalităţilor (lucru care se petrece deja de câţiva ani), şi transformarea municipiului Alba Iulia într-un oraş civilizat, cu adevărat european, nu numai din perspectiva infrastructurii ori a devenirii Cetăţii Alba Iulia, ci şi prin atitudinea locuitorilor săi.
Duminică, 10 august, va avea loc la Alba Iulia cea de-a doua întâlnire cu natura, cu canotca, cu turismul care ne invită la descoperirea tihnită a naturii, o întâlnire mediată de marele campion Ivan Patzaichin, sub genericul Rowmania. Sunteţi chemaţi pe malul Mureşului, în zona podului rutier de la Partoş la un concurs, sau doar o plimbare pe apele râului care în vechime era străbătut de plutele sau bărcile pline de produse, adică era o arteră comercială.
Nu întâmplător cartierul Partoş are acest nume. El vine de la „portus” în limba latină. Că nu este o simplă coincidenţă o dovedesc numeroasele descoperiri arheologice din zonă, ancore, elemente de construcţie pentru ambarcaţiuni, chiar şi zona de ancorare fiind identificată pe teren. Mai sunt desigur relatările cronicarilor vremii. Dar nu o să facem acum o lecţie de istorie! Am amintit aceste date pentru a vă stârni interesul de a vedea cum era, cum este să navighezi pe Mureş.
Canotca, ambarcaţiunea în care sunteţi aşteptaţi să vă urcaţi este o combinaţie între canoea care i-a adus atâtea premii lui Ivan Patzaichin şi lotca specifică Deltei Dunării, locul în care a crescut şi a deprins meşteşugul vâslitului. Canotca fiind o ambarcaţiune inedită, se potrivea ca şi promovarea evenimentului să se facă într-un mod inedit, cu un mijloc de locomoţie şi transport cu totul nou pentru Alba Iulia, respectiv cu cargo-biciclete. Trei dintre ele au putut fi văzute pe străzile din Alba Iulia.
Cargo-bicicletele au fost achiziţionate prin două dintre proiectele derulate de Primăria Municipiului Alba Iulia: „Move goods by cycle”, acronim (CYCLELOGISTICS) şi „ENergy efficiency in City Logistics Services for small and mid-sized European Historic Towns”, acronim ENCLOSE, finanţate prin Programul European Intelligent Energy Europe. Ambele proiecte urmăresc descurajarea utilizării sistemelor de transport persoane sau bunuri în sistem clasic, în favoarea mijloacelor de transport mai puţin poluante, desigur acolo unde acestea se potrivesc. Iar Cetatea Alba Iulia se potriveşte foarte bine.
Pentru a-i obişnui pe albaiulieni cu acest tip de transport, primăria a decis să facă cunoscute cargo-bicicletele prin acţiuni proprii, cum este cea de promovare a diferitelor evenimente. Rowmania este primul eveniment care s-a bucurat de acest tip de promovare, dar nu va fi şi ultimul! (A.D.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2024 în Regiunea Centru a fost de 31813 persoane, reprezentând 12,9% din numărul total al şomerilor înregistraţi la nivel national (246382 persoane), informează Institutul Național de Statistică, Direcția Regională […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba