Rămâi conectat

Actualitate

Romsilva scoate la vânzare pentru populație peste un milion de metri cubi de lemn de foc

Ziarul Unirea

Publicat

în

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a pus pe piață direct către populație circa 876.000 de metri cubi de lemn de foc „la un preț foarte bun”, iar până la sfârșitul anului va depăși un milion de metri cubi, a declarat, joi, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Ciprian Pahonțu.

„Față de anul 2016, am mărit cu 20% cantitatea de lemn de foc pe care am pus-o direct pe piață către populație. Până la această dată 876.000 de metri cubi, iar până la sfârșitul anului peste un milion de metri cubi de lemn de foc vom pune pe piață direct către populație. Noi avem un preț foarte bun. La data actuală, pentru cei 876.000 de metri cubi este de 151 de lei/metrul cub luat la drum forestier sau depozit Romsilva. Evident că Romsilva nu poate asigura întreg necesarul de lemn de foc din România, dar cel puțin contribuția noastră se va mări substanțial din 2018, ca urmare a schimbării cadrului legislativ”, a precizat șeful regiei.

Pahonțu susține că, din 2018, pe noul cadru legislativ, Romsilva va pune pe piață pentru populație aproape patru milioane de metri cubi de lemn.

„Pe noul cadru legislativ al anului 2018, practic vom pune pe piață tot lemnul care provine din lucrări de îngrijire și care va însemna trei milioane de metri cubi puși către populație, plus o cotă de 20% din produsele principale. Asta înseamnă încă un milion de metri cubi, din care o parte va veni către populație și o parte va fi și lemn de lucru”, a menționat reprezentantul regiei.

Șeful Romsilva susține că, în baza noilor reglementări, primăriile ar trebui să primească cereri pentru lemn de foc de la populație, iar după centralizarea necesarului să comunice regiei, care, ulterior, să încheie protocoale cu UAT-urile din țară. Din păcate, unele primării sunt mai puțin active față de altele, chiar dacă zonele înregistrează deficit de lemn de foc.

„Avem încheiate deja 1.100 de protocoale cu UAT-uri din țară. Unele primării sunt mai active și, astfel, invităm oamenii să vină să ia lemnele de foc, însă unele sunt dezinteresate. Vă dau un exemplu pozitiv. Județul Ialomița, unde tradițional este deficit de lemn de foc, fiind o zonă de câmpie, dar acolo s-au implicat foarte bine. Au făcut necesar la nivel de UAT, la nivel de județ și vom încerca să suplinim acest deficit din județele învecinate”, a adăugat Pahonțu.

Potrivit sursei citate, în acest an, regia a pus direct pe piață o cantitate destul de mică de lemn, doar 15% din volumul exploatat din pădurile statului, iar diferența de 85% a fost vândută la licitații agenților economici atestați în exploatarea lemnului.

„În 2017, am lucrat pe un regulament de vânzare a masei lemnoase, respectiv HG nr. 617 din 2016, care a prevăzut că doar 15% din volumul de lemn din pădurile statului să fie pus pe piață de Romsilva, 85% din volum fiind licitat pe picior către agenții economici atestați în exploatarea lemnului. Practic, majoritatea lemnului a fost vândută la licitații pe picior, iar pe piață a ajuns o cantitate relativ mică. Programul de exploatare a masei lemnoase în 2017 de către Romsilva este de 9,5 milioane de metri cubi și, din prognozele noastre, dacă ne ajută și vremea, o să reușim să ajungem în jurul acestei cifre”, a mai spus Ciprian Pahonțu.

Prețul lemnului de foc pe piață s-a dublat anul acesta, de la o medie de 200 de lei/mc în 2016, la circa 400-450 de lei/mc în prezent. În România, la ora actuală, 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc.

Romsilva administrează la ora actuală 3,14 milioane de hectare păduri de stat, aproximativ 47% din totalul fondului forestier național.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea