Românii neasigurați se vor putea înscrie la medicii de familie: Care sunt serviciile de care pot beneficia
Românii neasigurați se vor putea înscrie la medicii de familie: Care sunt serviciile de care pot beneficia
Românii care nu au asigurare medicală se vor putea înscrie pe listele medicilor de familie și vor putea beneficia de pachetul de servicii medicale de bază inclus în contractul cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), inclusiv de servicii medicale de prevenție, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență publicat în transparență decizională de Ministerul Sănătății.
Conform Adrianei Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în acest fel ”vom putea preveni suferințe și cheltuieli mai mari”.
„Este o propunere a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Sunt persoane neasigurate care sunt înscrise și acum la medicii de familie. Toți cei neasigurați se pot înscrie acum la medicul de familie și pot beneficia de pachetul minimal de servicii medicale”, a declarat Adriana Pistol, într-o conferință de presă de marți.
”Ce se dorește este nu numai să le oferim pachetul minimal, ci pachetul de bază, care conține ceva mai multe servicii. În pachetul de bază există servicii care includ inclusiv servicii de prevenție, inclusiv screening și monitorizarea unor boli cronice. Este important să cunoaștem aceste lucruri din timp pentru a preveni cheltuieli și suferințe mai mari”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
Modificările propuse în proiectul de Ordonanță de Urgență:
„34. La articolul 221 alineatul (1), literele d) și h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
d) pachetul minimal de servicii – se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat şi cuprinde servicii medicale în asistența medicală primară, servicii de îngrijire a sănătăţii, medicamente şi materiale sanitare numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemoepidemic, transport sanitar neasistat, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială și servicii de prevenţie, şi se stabilește prin contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia; persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat pot beneficia şi de îngrijiri de asistenţă medicală comunitară în condiţiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2017 privind asistenţa medicală comunitară, aprobată prin Legea nr. 180/2017, cu modificările și completările ulterioare, şi ale normelor metodologice privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea activităţii de asistenţă medicală comunitară aprobate prin hotărâre a Guvernului.”
37. La articolul 232, după alineatul (3) se introduc patru noi alineate, alin. (3^1) – (3^4), cu următorul cuprins:
”(3^1) Serviciile medicale în asistența medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii sunt aceleași cu cele cuprinse în pachetul de servicii de bază, cu excepția serviciilor adiționale şi a unora dintre activităţile de suport și sunt stabilite prin contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia.
(3^2) Pentru a beneficia de serviciile medicale în asistența medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat au obligația să se înscrie pe lista unui medic de familie, iar persoanele care nu fac dovada calității de asigurat și care sunt înscrise pe lista unui medic de familie, se reînscriu pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în mod liber ales, în condițiile art. 230 alin. (2) lit. a) și c).
(3^3) Persoanele care nu fac dovada calității de asigurat înscrise pe lista unui medic de familie pot să îşi schimbe medicul de familie ales numai după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia, cu excepţia situaţiilor prevăzute în Contractul-cadru.
(3^4) Fondurile necesare pentru plata serviciilor medicale în asistență medicală primară acordate persoanelor prevăzute la alin. (3^2) se suportă de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii sub formă de transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.”
Sursa: tvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii