Rămâi conectat

Actualitate

Românii încep să pună bani deoparte: Care este principalul motiv de îngrijorare al oamenilor

Ioana Oprean

Publicat

în

Românii încep să pună bani deoparte: Care este principalul motiv de îngrijorare al oamenilor

Jumătate dintre cetățenii români spun că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit faţă de 2021, iar 38% au anticipaţii pesimiste şi se aşteaptă ca situaţia să se înrăutăţească, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Principalul motiv de îngrijorare este creşterea preţurilor la energie – menţionată de 38,5% dintre respondenţi, în creştere cu 60% faţă de un sondaj similar realizat trimestrul trecut. Următoarele motive în topul îngrijorărilor este pandemia (16,3% – în creştere faţă de sondajul realizat în primul trimestru al acestui an) şi riscurile la adresa aprovizionării cu alimente şi bunuri de necesitate (14,6%).

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Îngrijorările faţă de conflictul din Ucraina, care se aflau pe locul doi în trimestrul trecut au coborât pe locul 5 (reducere de 50% în ponderea răspunsurilor), în timp ce perspectiva şomajului îi îngrijorează doar pe 5% dintre români, iar dificultăţile la plata ratelor – pe 6% dintre aceştia.

„În contextul incertitudinilor şi perspectivelor pesimiste, românii au început să pună bani deoparte. Astfel, dacă în primul trimestru, doar 47% dintre respondenţi declarau că strâng bani lunar, acum ponderea a urcat la 63%. Majoritatea reuşeşte să pună deoparte sume modeste: sub 300 de lei lunar (28,6%) şi între 300 şi 600 de lei (17,9%). Ponderea celor care declară că au un fond de urgenţă care să le acopere cheltuielile pe 3 luni a urcat de la 28,24% la 36,95%.”, potrivit comunicatului de presă.

Cash-ul rămâne modalitatea preferată de economisire, cu o pondere de circa 47% – în scădere însă faţă de trimestrul trecut, urmând plasamentele la bănci – cu o pondere de 43,7%, în contextul în care valuta şi conturile curente au o pondere de peste 2 ori mai mare decât depozitele. În ceea ce priveşte îndatorarea, 6 din 10 respondenţi au contractat credite, iar dintre aceştia, 40% s-au împrumutat pentru casă. Pentru marea majoritate, plata ratelor nu ar trebui să ridice probleme, peste 60% dintre respondenţii cu credite declarând că serviciul datoriei reprezintă mai puţin de 25% din veniturile lunare. Întrebaţi dacă au avut dificultăţi la plata ratelor, 55% dintre respondenţi au negat acest lucru, iar alţi 34% au spus că li s-a întâmplat uneori.

Sondajul a fost realizat online, de Finzoom, la cererea CEC Bank, în luna iunie, pe un eşantion reprezentativ de peste 1.390 de respondenţi din toată ţara.

Sursa: mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vicepremierul Tanczos Barna despre directorul CFR cu salariu de mii de euro: Înţeleg de la colegii noştri din Ministerul Transporturilor că ”munceşte de crapă”

Lucian Daramus

Publicat

în

Vicepremierul Tanczos Barna despre directorul CFR cu salariu de mii de euro: Înţeleg de la colegii noştri din Ministerul Transporturilor că ”munceşte de crapă” „Înţeleg de la colegii noştri din Ministerul Transporturilor că ”munceşte de crapă””, a afirmat vicepremierul Tanczos Barna referindu-se la directorul CFR cu salariu de mii de euro.  Citește și: Directorul CFR […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025 | Maxim istoric la activele din sistemul de pensii private din Români: Pondere de 10% din PIB

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PENSII 2025 | Maxim istoric la activele din sistemul de pensii private din Români: Pondere de 10% din PIB Cu active de 179 de miliarde de lei și o pondere de 10% din PIB, fondurile de pensii private, Pilonu II și Pilonul III, din România, au atins un maxim istoric, potrivit datelor oficiale ASF. Valoarea […]

Citește mai mult

Actualitate

Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil

Ioana Oprean

Publicat

în

Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil De la 1 august 2025, vor avea loc noi creșteri de prețuri la toate produsele și serviciile, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern. TVA-ul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea