Românii, cei mai mari bețivi din Europa, urmați de cehi și britanici. Confirmarea vine de la OMS
Românii, cei mai mari bețivi din Europa, urmați de cehi și britanici. Confirmarea vine de la OMS
România ocupă primul loc între cele 51 de națiuni din Europa la consumul de alcool pe an, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății, citate de presa britanică. Bărbații români consumă echivalentul a 1.365 de pinturi de bere pe an, iar femeile, echivalentul a 500 de pahare de vin, notează Daily Mail. Un pint de bere măsoară, în Marea Britanie, 0,57 litri.
În medie, românii ingerează zilnic circa 37 de grame de alcool pur, echivalentul a două pinturi de bere sau trei pahare de vin. Asta înseamnă 13,5 litri de alcool pur pe an, pe cap de român. Media internațională este de 5,5 litri de persoană, sau aproximativ 275 de halbe de bere.
Pe locul 2 în topul băutorilor europeni se plasează Republica Cehă, cu o medie zilnică de consum de aproape 29 de grame de alcool pur.
Citește și: Guvernul propune reducerea taxelor pe muncă: Ce economii pot face românii prin deduceri fiscale
Marea Britanie, asociată în mod istoric cu consumul ridicat de alcool, ocupă doar un modest loc 18 din 15 între statele europene. În Regatul Unit, bărbații beau 850 de pinturi de bere anual, iar femeile, 327 de pahare de vin pe an, conform datelor citate de Daily Mail.
În termeni de alcool pur, britanicii, cu 23,5 grame/zi, se situează, de asemenea, mult în urma românilor (37 grame/zi).
Bărbații europeni beau de patru ori mai mult decât femeile
La nivel european, bărbații consumă de aproape patru ori mai mult alcool pur pe an decât femeile, conform datelor OMS.
Organizația a subliniat că s-au înregistrat „progrese puține sau deloc” în reducerea consumului de alcool pe continent.
Datele din 2019 arată că, la nivelul acelui an, în Europa erau peste 470 de milioane de băutori. Practic, doi din trei adulți consumau alcool.
„Regiunea europeană continuă să dețină recordul de neinvidiat de a avea cele mai ridicate niveluri de consum de alcool și daune aferente la nivel mondial, precum și cel mai mic număr de abstinenți.
Daunele cauzate de alcool pot fi devastatoare pentru sănătate și bunăstare și se extind mult dincolo de persoana care consumă alcool.
Ele includ violența domestică, rănirile, accidentele, destrămarea familiei și degradarea sănătății mintale”, a declarat dr. Gauden Galea, consilier al directorului OMS.
Datele organizației mai arată că, între națiunile examinate, Turcia, țară predominant musulmană, are cel mai scăzut consum de alcool, pe seama taxelor mari și a restricțiilor legate de accesul la băuturile alcoolice.
În Italia, consumul anual echivalează cu 635 de beri sau 233 de pahare de vin, iar în Albania, doar 420 de beri sau 127 de pahare de vin pe an.
Alcoolul este o cauză majoră de deces în Europa, fiind responsabil pentru moartea a aproape 800.000 de oameni în fiecare an.
Asta înseamnă 9% din toate decesele din regiune.
În fiecare zi, aproximativ 2.200 de europeni mor din cauze legate de alcool, care includ boli de inimă sau cancer.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Prognoza meteo pentru iarna 2025-2026: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România Meteorologii Accuweather și Easeweather au realizat prognoza pentru următoarele luni și au aflat când va fi următoarea ninsoare în România. Chiar dacă ne aflăm în sezonul cald, experții ne spun în ce zonă vor cădea primele precipitații sub formă de ninsoare […]
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan și este de părere că pachetul […]
Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni”
Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni” Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunţat că urmează controale în spitalele din România, începând de săptămâna viitoare, după ce a primit peste 200 de sesizări despre calitatea mâncării servite pacienţilor. Unele meniuri arată impecabil, altele, „din […]