Rămâi conectat

Actualitate

Românii, campionii Europei la diminuarea randamentelor. Agricultorii se aşteaptă la un minus de 20% la toate culturile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Românii sunt campionii Europei la diminuarea randamentelor. Ultimele inundații au scăzut și mai mult șansele fermierilor de a avea o recoltă bună anul acesta. Estimările indică un minus de 20% la toate culturile.

Fermierii confirmă estimările oficiale ale experților Comisiei Europene care vorbesc despre un an agricol mai slab decât cel anterior. „Randamentele vor fi mai mici decât anul trecut la toate culturile. După excesul de umiditate din primăvară, a venit seceta pentru ca acum o săptămână să se dezlănțuie natura și să aducă cantități însemnate de precipitații și inundații şi grindină să le inunde. Anul acesta am avut toate fenomenele – secetă, inundații, grindină. Producția va fi cu cel puțin 20% mai mică față de anul trecut”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Potrivit acestuia, toate culturile agricole au avut de suferit, iar fermierii se confruntă și cu o scădere a prețurilor. Aceasta în condițiile în care, la nivel mondial, produția agricolă este foarte bună. „Prețurile sunt în scădere deși producția este mai mică. Trebuie să înțelegem că facem parte din piața mondială și ceea ce s-a întâmplat în România și Europa nu este valabil pentru restul lumii, unde condițiile meteo au fost foarte bune. Piața s-a reglat, nu avem criză ci o piață saturată”, mai explică Baciu.

Conform ultimei prognoze a Comisiei Europene, producția de grâu a României va fi cu 20% mai mică față de anul trecut, sub 4 tone pe hectar,  aceasta fiind cea mai mare scădere a randamentelor dintre statele UE. La nivelul întregii comunități, producția de grâu va fi cu 1% sub cea de anul trecut, în condițiile în care Spania, spre exemplu, mizează pe un plus de 48%, și există state precum Irlanda, unde fermierii obțin aproape 10 tone de grâu la hectar.

Situația este și mai dificilă pentru fermierii care au mizat cu precădere pe porumb, pentru care prognoza indică un minus de 21% față de anul trecut – cea mai mare scădere din UE – , până la 4,6 tone la hectar.

La orz, minusul estimat de Comisia Europeană este de 8,7%, până la 4,1 tone la hectar, în timp ce la orez prognoza indică minus 16%, până la 2,6 tone la hectar. La orez avem, din nou, cea mai mare scădere a producției din UE, ca și la triticale, unde se estimează un randament de 3,54 de tone la hectar, cu 19% sub producția anului anterior.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, până la data de 10 iunie 2018, în 15 județe (Arad, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Olt, Teleorman și Tulcea) s-a recoltat orz, de pe o suprafață totală de 19.000 haÎn ceea ce privește orzoaica de toamnă, aceasta a fost recoltată de pe o suprafață de 3.500 de hectare în cinci județe, respectiv Arad, Bihor, Mehedinți, Teleorman și Timiș.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea